Kışı sağlıklı atlatmak için 7 ipucu
Kış aylarında yaşanan mevsim geçişleri ve hava sıcaklıklarının düşmesi bağışıklık sistemini ciddi oranda etkileyen faktörler olarak ön plana çıkıyor. Kış aylarında artan enfeksiyon hastalıklarının oranı, birtakım önlemleri zorunlu kılıyor. İşte kışa sağlıklı girmenin 7 yolu...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBeslenme alışkanlıklarınızı düzenleyin
Kış aylarında yaşanan mevsim geçişi, hava sıcaklıklarının düşmesi ve buna bağlı olarak hastalıkların artması sağlıklı beslenmenin önemini ortaya çıkarıyor. Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmeyi hedefleyen ve gerekli besin içeriklerine sahip beslenme programları hastalıklara yakalanma oranın düşürmeyi başarıyor. Beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi hastalıklara karşı güçlü bir bağışıklık sistemi ve direnci de beraberinde getiriyor. Uzmanlar, gereğinden fazla besin tüketilmesinin vücutta yağ olarak depolanacağının, yeterli beslenilmediği takdirde gerekli vitamin ve minerallerin alınmayacağının altını çiziyor. Bu durum uzmanlara göre başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa davet çıkarıyor.
Yeterli oranda vitamin ve mineral alın
Kış aylarında vücudun yeterli vitamin ve mineral alması hastalıklara karşı adeta bir bariyer örüyor. Özellikle kış aylarında güneş ışığının giderek azalmasına bağlı olarak D vitamini eksiklikleri baş gösteriyor. Bu noktada uzmanlar C ve D vitamini başta olmak üzere çinko, magnezyum ve selenyum içeren yiyecek ve içeceklerin tercih edilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Öte yandan kış aylarında bir sağlıklı yaşam için vitamin ve mineral takviyeleri de büyük önem taşıyor.
Egzersiz yapmayı ihmal etmeyin
Kış aylarında genellikle havaların soğumasına da bağlı olarak egzersiz yapma oranları giderek azalıyor. Ancak düzenli hareket etmek fiziksel ve mental sağlığın korunması açısından oldukça önemli. Soğuk havaların da etkisiyle vücudun yağlanmaya meyilli olması ve bu yağlanma sonucu yararlı vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde alınamaması birçok hastalığa davet çıkarıyor. Uzmanlar kış aylarında evde veya spor salonlarında belirli programlar dahilinde egzersiz ve buna ek olarak hafif tempolu koşular yapmanın büyük bir önem taşıdığını belirtiyor.
Doğru stres ve uyku yönetimi
Doğru beslenme ve egzersiz yapmanın yanı sıra uyku ve stres yönetimi de kış aylarında oldukça önemli diğer kavramlar olarak ön plana çıkıyor. Doğru miktarda uyku, fiziksel ve mental sağlığı destekleyen en önemli faktöreler arasında yer alıyor. Uzmanlar yetersiz uykuyu obezite için yeni bir risk faktörü olarak değerlendiriyor ve en az 7-9 saat aralığında bir uyku sürecini öneriyor. Öte yandan doğru stres yönetimi de kış aylarında fiziksel ve mental sağlığın korunmasına yardımcı oluyor.