Kalp sağlığına dikkat! İşte yapmanız gerekenler
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, kalbin temel önemine rağmen gerekli özenin çoğu zaman gösterilmediğini söyleyerek, kalp sağlığı hakkında bilinmesi ve yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKalp dakikada 60 ila 100 kez atar. Kalp atışları günde toplam 144 bini bulabilir. Yüksek tansiyon kalp krizi riskinizi arttırır. En az 2 yılda bir tansiyonunuzu kontrol ettirin. Tansiyon yükselirse stresi azaltarak, sağlıklı beslenerek, egzersiz yaparak, tuz alımını en aza indirerek ve daha az alkol alarak düşürmeye yardımcı olabilirsiniz.
Her 4 ila 6 yılda bir açlık kolesterol tetkikleri kontrol edilmeli. Ailenizde kalp hastalığı öyküsü varsa genetik olarak yüksek kolesterole yatkın olabilirsiniz ve kolesterol ilacına ihtiyaç duyabilirsiniz. Yüksek kolesterolü; doymuş yağ oranı yüksek olan; sığır eti, kuzu eti, tereyağı ve tam yağlı süt gibi besinlerden kaçınarak düşürmeye özen gösterin. Daha mutlu ve daha güçlü bir kalp için menünüze balık, zeytin, avokado, ceviz ve bitkisel yağlar ekleyin.
Obezite vücuda kan pompalamak için gereken iş miktarını arttırıp kalbi zorlar. Yağ dokusu atardamarların da çevresinde plak oluşumunu tetikleyerek kalp damar hastalığına yakalanma riskini artırır.
Vücut Kitle İndeksi (BMI) 30 veya daha yüksekse fazla kilolarınızı vermenize yardımcı olacak bir egzersiz programı düşünerek diyete başlamadan önce, nasıl güvenli bir şekilde kilo vereceğinizi ve diyetinizin nasıl düzenleneceği konusunda tavsiye için doktorunuza ulaşmanız gerekir.