Bu gülüş ne kadar gerçek? Lütfen depresyon maskenizi çıkarınız!
Maskeli depresyon nedir? Belki de ilk kez haberimizde duydunuz bu terimi. Kısaca güçlü rolü yaparak, kendini gizlemeye, depresyonda olduğunun anlaşılmasına imkan tanımamaya verilen isim.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlGÜÇLÜ OLMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ BU ROLDEN VAZGEÇİN!
Maskeli depresyona tutulmuş olabilirsiniz…Depresyonun dünya genelinde bir artış gösterdiğini uzmanların sık sık dile getirdiği günümüzde, depresyonda olduğunun sinyallerini verenler kadar, örtüp gizleyenler de var. Yani maskeli depresyona tutulanlar…
Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, maskeli depresyon da denilen örtülü depresyonda kişinin depresyonda olduğunun anlaşılmadığını açıklıyor. Tarhan, “Kişi dışarıya karşı çok neşelidir. Herkesi güldürür neşelidir ama iç dünyasında farkında olmadan hep güçlü rolü oynar. Dışarıda gülerek, güçlü rolü yaparak içindeki dünyayı gizliyor” diye konuştu.
DEPRESYONDA KÜRESEL ARTIŞ GÖZLENİYOR
Depresyonda dünya genelinde ciddi bir artış olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Psikiyatrik hastalıklardan örneğin şizofreni görülme oranı Japonya, Türkiye, Amerika’da her yerde aynı olmasına rağmen depresyonda öyle değildir.
Depresyonun toplumlarda görülme sıklığının değişebilen özelliği var. Depresyonun çok alt grupları da var. Klinik olarak rastladığımız majör depresyon olarak bilinen klinik depresyonda bütün toplumlarda karşılaşılma oranı yüzde 17 civarında. Yani yüzde 15 ile yüzde 20 arasında değişiyor. Uzamış depresyon ve depresyona yakalanma riski küresel bir artış gösteriyor.” dedi.
DEPRESYON YETİ YİTİMİNE YOL AÇIYOR
Depresyonun yeti yitimine sebep olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından kanser ve kalp krizi gibi hayati tehlike içeren hastalıklarla beraber birinci plana çıkardığını kaydeden Tarhan, “Çünkü depresyona yakalanan bir kimse artık aylarca çalışamaz hale geliyor. Yeti yitimi oluyor, kişinin verimliliği düşüyor. Bu nedenle depresyon tedavisi ve önlenmesine ilişkin ciddi tedbirler alınıyor. Dünya genelinde özellikle intiharların önlenmesine ilişkin önemli çalışmalar yürütülüyor. Bu konudaki çalışmalar hızla artıyor.” dedi.
DEPRESİF RUH HALİ 15 GÜNDEN FAZLA SÜRÜYORSA DİKKAT!
Halk arasında “Bugün depresyondayım, bugün çok stresliyim” şeklindeki söylemlerin yaygınlaştığını kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocuklar arasında bile konuşulur hale geldi çünkü yaygınlık tesiri var ve yaşamın bir parçası haline geldi. Klinik olarak bir anlık depresif halini depresyon olarak tanımlamıyoruz. Bir kişinin bu depresif ruh hali, üç günden fazla sürerse uzman yardımı alınabilir ama 15 günden fazla sürmesi halinde çok ciddi klinik yardım alınması gerekiyor. Bu ruh halinin iki hafta içerisinde düzelmemesi beyin kimyasında kalıcı değişiklikler olmaya başladığı anlamına geliyor.” uyarısında bulundu.