Türkiye'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki eserleri
Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası listesinde 19 alan yer alıyor. Türkiye’nin listeye eklenen son tarihi alanı Malatya’daki Arslantepe Höyüğü oldu. Dünya genelinde listede toplam 1154 miras bulunuyor. İşte Türkiye’nin Dünya Miras Alanları Listesi:
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlDİVRİĞİ ULU CAMİİ VE DARÜŞŞİFASI (SİVAS) 1985
Anadolu'nun bu bölgesi 11. yüzyılın başında Türkler tarafından fethedildi. 1228-29'da Emir Ahmet Şah, Divriği'de yanında hastanesi olan bir cami kurdu. Cami tek mescit olup, iki kubbe ile taçlandırılmıştır. Son derece sofistike tonoz inşaatı tekniği ve yaratıcı, coşkulu bir dekoratif heykel türü - özellikle iç mekanın süslenmemiş duvarlarının aksine üç kapıda - bu İslam mimarisi şaheserinin benzersiz özellikleri.
İSTANBUL'UN TARİHİ ALANLARI (İSTANBUL) 1985
Balkanlar ve Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz arasındaki Boğaziçi yarımadasında stratejik konumu ile İstanbul, 2000 yılı aşkın süredir önemli siyasi, dini ve sanatsal olaylarla ilişkilendirilmiştir. Başyapıtları arasında, tümü artık nüfus baskısı, endüstriyel kirlilik ve kontrolsüz kentleşme tehdidi altında olan antik Konstantin Hipodromu, 6. yüzyıldan kalma Ayasofya ve 16. yüzyıldan kalma Süleymaniye Camii yer alıyor.
GÖREME MİLLÎ PARKI VE KAPADOKYA (NEVŞEHİR) 1985 (KARMA MİRAS ALANI)
Tamamen erozyonla yontulmuş muhteşem bir manzarada, Göreme vadisi ve çevresi, İkonoklastik sonrası dönemde Bizans sanatının eşsiz kanıtlarını sağlayan kayalara oyulmuş kutsal alanlar içerir. 4. yüzyıla kadar uzanan geleneksel bir insan habitatının kalıntıları olan konutlar, ilkel köyler ve yeraltı kasabaları da burada görülebilir.
HATTUŞA: HİTİT BAŞKENTİ (ÇORUM) 1986
Hitit İmparatorluğu'nun eski başkenti olan Hattuşa arkeolojik alanı, kentsel organizasyonu, korunmuş yapı türleri (tapınaklar, kraliyet konutları, surlar), Aslanlı Kapı ve Kraliyet Kapısı'nın zengin süslemesi ile dikkat çekicidir. Yazılıkaya'daki kaya sanatı topluluğu. Şehir, MÖ 2. binyılda Anadolu ve kuzey Suriye'de önemli bir etkiye sahipti.