Osmanlı padişahlarının para ile ilişkileri
Osman Gazi'den, Sultan II. Abdülhamid'e kadar 10 padişahın para ile ilişkisini listeledik.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlOsman Gazi
Osman Gazi bir giydiğini bir daha giymemesi ile biliniyor. Ne kadar da müsrif olduğunu düşündünüz değil mi? Fakat yanılıyorsunuz, Osman Gazi kıyafetlerini fakirlere dağıtıyor ve garibanları sevindiriyor, bu yüzden tekrar giyemiyor.

Çelebi Mehmet
Mekke ve Medine’ye her yıl hediyeler gönderilmesi uygulamasını başlatan Çelebi Mehmet’tir. I.Dünya Savaşı’na kadar süren bu gelenek mali açıdan sıkıntılı devirlerde de devam etmiştir.

Yavuz Sultan Selim
Gösterişten hiç hoşlanmayan Yavuz Sultan Selim, babasından kalan hazineyi ağzına kadar doldurmuştu. Devlet malını asla israf etmezdi. Hazinenin kapısını mühürledikten sonra şöyle vasiyet etmiştir: "Benim altınla doldurduğum hazineyi, torunlarımdan her kim doldurabilirse kendi mührü ile mühürlesin, aksi halde Hazine-i Humayun benim mührümle mühürlesin. " Bu vasiyet yerine getirildi. Kendisinden sonra gelen padişahların hiçbiri hazineyi dolduramadı ve hazinenin kapısı her zaman Yavuz’un mührüyle mühürlendi.

Kanuni Sultan Süleyman
Adaleti seven bir padişah olarak Kanuni Sultan Süleyman Mısır’dan gelen vergiyi olması gerekenden fazla bulmuştur. Araştırmaları sonucu halkın zulme uğradığını düşünerek Mısır Valisi’ni de değiştirmiştir.
