Çalışan anne adaylarının yasal hakları neler?
Çalışan kadınların hakları İş Kanunu ve diğer kanunlarla koruma altına alınmış durumda. Bu hakların başında ise hamilelik dönemine ilişkin haklar geliyor. Peki hamile işçilerin ne tür hakları var?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKanuna göre, kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık (112 gün) izin hakkı var. Bu sürede ücretini almaya devam ediyor. Doğum öncesi ve sonrası izinlerin uzatılmasına ilişkin bazı kriterler bulunuyor. İkiz veya daha fazla bebeğe hamilelik söz konusu olursa izin süresi 8 haftadan 10 haftaya çıkarılabiliyor.
Hamilelik döneminde çalışmasına engel bir durum olmayacağının doktor raporu ile belgelenmesi halinde doğum öncesi 8 hafta olan izin 3 haftaya kadar inebilir. Kalan 5 hafta ise doğumdan sonra kullanılabilir.
Hamile işçiler hamilelik süresince ve doğumdan sonraki 6 ay boyunca gece çalıştırılamaz. Yine hamile veya yeni doğum yapmış kadınlar günde 7.5 saatten fazla çalıştırılamaz.
Ücret ve çalışma saatleri dışında hamile ve doğum yapmış işçilere süt izni hakkı da tanınıyor. İşçi bebeğini emzirebilmek için günde 1.5 saat süt izni kullanabilir. Memur annelerde bu süre ilk 6 ayda 3 saat, ikinci 6 ayda günde 1.5 saat.