Ormanları kurtaran 4 terminatör böcek
Gördüğünüzde kaçtığınız belki de iğrendiğiniz böceklerin ekosistem için ne kadar önemli olduğunu biliyor muydunuz? Gıda üretiminden ilaç yapımına, hastalık ve zararlı kontrolünden tozlaşmaya doğal hayatın sürdürülebilmesinde hayati bir rol oynayan böcekler, ormanların da yılmaz savunucusu...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlÇamlarıın kurtarıcısı: Calosoma sycophanta
Orman alanını istila ederek ağaçların yapraklarını yiyen tırtılların doğal düşmanlarıdır. Çam kese böceğinin doğadaki en büyük predatörü olan bu böcek türü, Türkiye’de Orman Genel Müdürlüğü’nde özel olarak yetiştiriliyor. Geçtiğimiz günlerde Belçika, bu böcek türünden 100 adet talep etti ve Türkiye ilk böce iharacatını bu türle yaptı. Calosomo sycophanta erginleri, Şubat ayının son günleri ile Mart ayının ilk günlerinde kışladıkları topraktan çıkarak ağaçlar üzerindeki çam keseböceği larvaları ile beslenirler. Erginler çam keseböceği larvalarının pupaları ile de beslenirler.
Calosoma sycophanta larvaları da çam keseböceğinin hem larva hem de pupaları ile beslenirler. Erginler ve larvalar ölmüş çam keseböceği larvalarını yememekte, sadece canlılarını yakalayıp yemektedirler. Erginler çam kese tırtıllarını boyun kısmından kıskaç şeklindeki ağızlarıyla yakalamakta ve ayakları ile de tırtılın hareket etmesini önlemekte, hareketsiz kalınca yemeye başlamaktadırlar.
Ladinleri hayata döndüren: Rhizophagus grandis
Karadeniz bölgesindeki ladin ağaçlarına büyük zarar veren Dendroctonus micans türü böceklerle mücadelede en büyük silah onlar. Karadeniz’deki ormanlara 1990’lı yıllarda musallat olan zararlı böcekler, ağaçların yüzde 20’sini kesilmesine neden olmuştu. Rhizophagus grandis’in alana sokulması sonrası, ağaçların hayatı kurtuldu.
Laboratuvar şartlarında üretilen Rhizophagus grandis’in ağaçlardaki görevini ise larvaları üstleniyor. Kütüğe verilen R.grandis erginleri D.micans larvaları ile beslenerek ve çiftleştikten sonra D.micans larvalarının bulunduğu galerilerine 7-10 gün içinde yumurtalarını koymaktadırlar. Yumurtadan çıkan yırtıcı larvaları zararlı böceğin larvaları ile beslenerek, zararlının üremesini durduruyor. Üretilen R.grandislerin büyük bölümü Trabzon ve Erzurum Orman Bölge Müdürlüğü bünyesindeki ormanlık alanları korumak için kullanılıyor.