Hayat sigortası nedir, ne işe yarar?
Bankalar kredi verirken hayat sigortası mutlaka istiyor. Bu sigorta; borcu ve geride kalanlara çıkabilecek olası faturaları teminat altına alıyor. Bu sigorta yaptırılırken dikkat edilmesi gereken detaylar şöyle:
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlHAYAT SİGORTASI ŞARTI
Tüketici kredisi, taşıt kredisi, konut kredisi... İhtiyaçlarınız doğrultusunda kredi için başvurduğunuzda bankalar sizden hayat sigortası istiyor. Amaç, kullandırılan kredinin geri ödenmesini garanti altına almak istenmesidir. Bu noktada da sigorta devreye giriyor.
REHİN VEYA İPOTEK HAKKI
Kredi kullananın kredi borcunu geri ödeyememe riski ve ihtimali sigorta ettirilir. En yaygın kullanılan sigorta türü ise hayat sigortasıdır. Kredinin kullanım amacına göre teminat altına alınan bir taşınır veya taşınmazsa onlar üzerinde önce rehin veya ipotek hakkı kurulur. Sonra üzerinde banka lehinde rehin bulanan taşınır veya ipotek olan taşınmaz da ayrıca sigorta kapsamına alınır. Rehin ve ipoteğin tarafları kredi veren banka ile kredi kullanandır.
BORÇ TEMİNAT ALTINA ALINIR
Sigorta sözleşmesinin tarafı krediyi kullanan ile sigorta şirketidir. Krediye bağlı yapılan hayat sigortalarında sigortalanan risk, kredi borçlusunun vefatıyla limit dahilinde kalan kredi borcunu ödeyememesi riskidir. Normal hayat sigortasında kişinin ölümü sigortalanır. Krediye bağlı hayat sigortasında ise ölüm sebebiyle kredi borcu ödenememe riski teminat altına alınır.
LİMİT KREDİ TUTARI KADAR
Hayat sigortasının limiti bankanın verdiği kredi tutarı kadar olmalıdır. 400 bin liralık krediyi ödedikten sonra sigortalının vefatı gibi bir durum olursa, sigorta şirketi geri kalan 600 bin lirayı alacaklı bankaya, 400 bin lirayı ise mirasçılara öder.