Çalışan babalar haklarını biliyor mu?
Devlet, babalara özel bazı haklar tanıyor. Türkiye’de 30.2 milyonluk istihdamın 20.6’sını oluşturan erkeklerden baba olanlar haklarının bir çoğunu bilmiyor.. İşte o haklar…
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Ol5 GÜN ÜCRETLİ DOĞUM İZNİ HAKKI:
Çalışma hayatında en çok sorulan fakat sık sık yanlış yorumlanan konulardan birisi de erkek işçinin eşinin doğum yapması halinde herhangi bir yasal izninin olup olmadığıdır.
Erkek SSK’lı çalışanın 5 gün ücretli doğum izin hakkı bulunuyor. Erkeklere; evlenmesi, evlat edinmesi ya da ana veya babasının, eşinin, kardeşinin, çocuğunun ölümü halinde 3 gün ücretli izin veriliyor.
Doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü halinde, doğum sonrası kullanılamayan bütün doğum izni süresi babaya hak olarak tanınıyor.
İşçilerin en az yüzde 70 ve üzerinde engelli veya süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde, bir yıl içinde toptan veya bölümler halinde 10 güne kadar ücretli izin veriliyor.
MEMURLARDA UYGULAMA FARKLI
Memur baba eşinin doğum yapması halinde, isteği üzerine 10 gün ücretli babalık izni; kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin ana, baba ve kardeşinin ölümü hallerinde isteği üzerine 7 gün mazeret izni alabiliyor. Evlat edinen işçi ve memur babaya 24 aya kadar ücretsiz izin ve 6 aya kadar yarım gün çalışma hakkı tanınıyor.
YARIM GÜN ÇALIŞMA
Doğum yapan annelere tanınan yarım gün çalışma hakkı babaya da sağlanıyor. Bu hak, annenin analık izni bittikten sonra başlıyor.
Anne çalışmak zorunda ise baba, haftalık 45 saatlik çalışma süresinin yarısını (22.5 saat) izin olarak kullanabiliyor.
Başvuru analık izni bittikten sonraki 30 gün içinde İşkur’a yapılmalı.
Yarım çalışma süresi; birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün.
İkiz çocukta 30 gün, çocuk engelliyse 360 gün daha ekleniyor. Yarım gün çalışan babaya 15 günlük ödemeyi de devlet yapıyor. Bu brüt asgari ücretin yarısı kadar yani 2 bin 500 lira oluyor.
SÜT PARASI ÖDENİYOR
Devlet, yeni doğum yapan annelere bir kerelik 316 lira emzirme (süt parası) ödüyor. 5 yıl içinde bu para talep edilebilir. Başvuru, SGK il müdürlüğüne, Sosyal Güvenlik Merkezi’ne yapılıyor.
Bağkur’lu anneler de süt parası alabiliyor. Anne sigortalı değilse, süt parası babaya ödeniyor.
Kadın sigortalının veya eşi çalışmayan erkek sigortalının emzirme ödeneği alabilmesi için doğumdan önceki son bir yılda en az 120 gün prim ödemiş olması gerekiyor.