Uykuyla ilgili doğru sanılan 7 yanlış!
Toplumda yerleşmiş olan ‘uyku efsaneleri’ nedeniyle sağlıklı uykudan uzaklaşıyoruz. Acıbadem Atakent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu, uyku ile ilgili toplumda ‘doğru’ bilinen ‘yanlışları’ ve bunların yol açtığı sorunları anlattı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlUykusuz kaldığımızda sandığımızdan çok daha fazla ve önemli sorunlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Örneğin, bizi hastalıklara karşı koruyan bağışıklık sistemimiz zayıflıyor, kalp krizi, beyin felci, diyabet ve obezite gibi ciddi sağlık sorunlarının gelişme riski artıyor.
Bu nedenle uzmanlar her fırsatta, fiziksel ve psikolojik sağlığımız için uykunun şart olduğunu dile getiriyorlar. Tabii bundan kasıtları, yeterli ve kaliteli bir uyku uyumamız. Ancak toplumda yerleşmiş olan bazı efsaneler var ki, uykumuzun kaliteli ve sağlıklı olmasını engelliyor. Acıbadem Atakent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Aksu, uyku ile ilgili toplumda ‘doğru’ bilinen ‘yanlışları’ ve bunların yol açtığı sorunları anlattı.
YANLIŞ: Sekiz saatlik bir uyku ertesi güne hazır olmam için yeterli
DOĞRUSU: Uykunun dinlendirici olmasını belirleyen iki faktör, süresi ve kalitesidir. Dolayısıyla sadece uykunun süresinin yeterli olması, bu uykunun sizin için iyi ve yeterli olduğu anlamına gelmez. Nitekim bazı geceler 8 saat veya daha uzun uyumuş olsanız bile ertesi gün kalktığınızda kendinizi hala uykunuzu alamamış hissedersiniz. İşte bu tür gecelerde uykunun kalitesi bozuktur.
YANLIŞ: Kaliteli uyku deliksiz uykudur.
DOĞRUSU: Biz aslında uykuya daldıktan sonra uykunun kalitesini ancak sabah uyandığımızda anlarız. Kaliteli uykudan kastımız her uyku döneminin yeterli süre ve oranda yaşandığı uykudur. Yani siz aslında gece çok fazla uyanmasanız da, uykuya çabuk dalsanız da, eğer tüm uyku evrelerini yaşamamışsanız uykunuz kaliteli değildir ve sizi güne hazırlamaz.
YANLIŞ: Gece iyi uyumak için gündüz çok yorulmalıyım.
DOĞRUSU: Yatağa fiziksel olarak ne kadar yorgun girerseniz, uykuya dalmanız da o kadar zorlaşır. Çünkü sanılanın tam aksine geç saatte yapılan egzersiz programları ve ağır ev işleri uykuya dalmayı zorlaştırıyor. Bu nedenle, yorucu fiziksel aktiviteleri öğleden önceki saatlerde veya uykudan en az 4-5 saat önce sonlandırmanızda yarar var.