Artan yiyecek çöpe değil Gıda Bankası'na...
Dünyada 828 milyon insan, açlık ve kıtlıkla mücadele ederken diğer yanda gıda israfı, akıl almaz boyutta. İsraftan kurtularak hem açlığı azaltabilir hem de dünyanın geleceğini koruyabiliriz. Gıda Kurtarma Derneği Başkanı Berat İnci, Paradurumu.com editörü Fatma Seçkin’e yapılabilecekleri anlattı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBugün her üç gıdadan biri tüketilemeden çöpe atılıyor. Oysa bu miktarla dünya üzerinde açlıkla mücadele eden 828 milyon insan doyabilir. Rakamlar Türkiye için de hiç açıcı değil. Her yıl 19 milyon ton gıda sofralarımıza ulaşamadan kaybediliyor. Yani gıdalarımız daha tabağımıza gelmeden yüzde 50 kayba uğruyor. Sonrasını da hesaba katınca Türkiye’de bir yılda toplam gıda israfı toplam 26 milyon tonu aşıyor.
GIDA ATIKLARI EKONOMİK KAYIP YANINDA İKLİM KRİZİNE DE YOL AÇIYOR
Birleşmiş Milletler Gıda Israfı Raporu’na göre kişi başına oluşan gıda atığımız yıllık 93 kiloya ulaştı, bu da dört kişilik bir ailenin her yıl iki asgari ücreti fark etmeden çöpe attığı anlamına geliyor. Üretim ve tedarik zincirinde de kayıplar endişe verici. Tarlalarda dalında kalan gıdalar ve işletmelerde doğru atık yönetimi yapılamadığı için oluşan maddi kayıplar toplandığında ekonomimiz yüzlerce milyar lira zarara uğruyor.
Toplumun her kesiminin gıda kayıpları ve israfı konusunda bilinçlenmesi ve çözümlere ortak edilmesi, gıdayı birlikte savunması soframızdaki tüm açlık ve geçim sıkıntılarını hafifletilebilir.
Gıda israfı, iklim krizi konusunda da önemli bir role sahip. İklim değişikliğine sebep olan karbon ayak izinin yüzde 8-10’u gıda atığı kaynaklı. Bu haliyle iklim değişikliğiyle küresel mücadelede de gıda israfının önlenmesi kilit önem taşıyor. Dünyanın ve insanlığın korunması bizim elimizde. Peki, biz neler yapabiliriz? Bu konuda tüm merak ettiklerimizi Gıda Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berat İnci’ye sorduk.
-Öncelikle Gıda Kurtarma Derneği’nin çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?
Gıda Kurtarma Derneği, kuruluş öyküsünün başlangıç noktası BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin ilk kez açıklandığı 2015 yılına dayanıyor. GKTD, Sürdürülebilir Dünya idealini gerçekleştirmenin yolunu, insanlığın hem kendi hem de tüm dünya üzerindeki yaşamı en çok etkileyen gereksiniminin ilişkisiyle kuruyor varlığını. Ve bu yolculuk fazla gıdanın kurtarılması ve gıda fazlasının önlenmesiyle kesişiyor.
Kurulduğumuz günden bu yana, yaşadığımız toplum ve evren için bu idealimizi gerçekleştirmeye koşar adımlarla ilerleyerek, her geçen gün üzerimize aldığımız misyona bir adım daha yaklaşıyoruz. GKTD olarak, tüm canlılığın en temel gereksinimi gıdaya odaklanıyor ve gıdanın dünya üzerindeki adil dağılımının, sürdürülebilir yaşamı gerçekleştirmenin birincil ödevi olduğuna inanıyoruz.