Sağlığınızın ve cebinizin düşmanından kurtulun
Sigarayı bırakmakta zorlananlar, tavsiyelerimize göz atmadan geçmesin!
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlSigaranın zararları saymakla bitmiyor. Her yıl milyonlarca insan sigara nedeniyle sağlık sorunları yaşıyor ya da daha da kötüsü hayatını kaybediyor. Üstelik, sağlığınız gibi cebinize de zararlı.
Yılda kaç gün 'sigara parası' için çalıştığınızı biliyor musunuz? Parmak hesabıyla olmaz. Alın kağıdı kalemi elinize ve yazın. Sigara paketi ortalama 25 lira. Günde 1 paketten fazla içenler de var ama biz yine de iyimser yanından bakıp bunu günde 1 paket olarak hesaplayalım. Ayda 30 paket, yılda 365 paket. Yıl boyunca dumana harcadığınız para 9 bin 125 TL eder. Bu da asgari ücret ile çalışan birinin neredeyse 2 aylık maaşını havaya savurduğu anlamına geliyor.
Peki, bir an önce bu zararlı alışkanlıktan kurtulmak için neler yapabilirsiniz? İşte tavsiyelerimiz...
· Bırakmak için bir gün seçin ve o güne sadık kalın. Daha önce sigarayı bırakmış olan kişilerle konuşun ve deneyimlerini paylaşın. Ailenizden, arkadaşlarınızdan ve iş yerinizden destek alın. Gerektiğinde doktorunuza danışarak ondan yardım alın.
· Sağlık risklerinizi göz önünde bulundurun ve kanser başta olmak üzere olası hastalıkların ya da rahatsızlıkların bir listesini yapın. Bu listeyi her zaman görebileceğiniz bir yere asın.
· Sigara içme ile ilgili alışkanlıklarınızı ve davranışlarınızı not edin. Her gün içmekten en çok hoşlandığınız üç sigara ve bunların nerede ve ne zaman içtiğinizi mutlaka yazın. O sigara içme zamanlarında başka uğraşlar edinin.
· Düzenli egzersiz veya her gün 20-30 dakikalık hafif tempolu yürüyüşler yapın. Meditasyon veya yoga gibi dinlendirici yöntemlerden yararlanın.
· Ev, araba ve iş yerinizdeki sigaraları ve aksesuarları uzaklaştırın. Küllük, çakmak ve kibritlerden kurtulun. “Yoksunluk belirtileri”nin sadece birkaç hafta süreceğini unutmayın. İradenize hakim olun.
· Beslenmenize dikkat edin. Sigara yerine glisemik indeksi yüksek çikolata, kekler, kurabiyeler, şekerlemeler ve hamur işleri gibi besinleri tüketmeyin.