Devrim oluyor! İşte yeni meslekler
Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘Geleceğin Meslekleri’ raporuna göre; bu yıl ilkokula başlayacak çocukların yüzde 65’i şu anda henüz var olmayan mesleklerde çalışacak. Acilen çocuklara bu meslekleri tanıtmamız ve bilime özendirmemiz gerek.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Ol1 - Veri analisti:
Hayatımızın her alanında (telefon, bilgisayar, televizyon... hatta eşyalar da buna katılmak üzere) bizden sürekli veri toplanıyor. Biz farkında değiliz. Artık toplanan verileri doğru şekilde analiz etme mesleği var.
2 - Bilgisayar mühendisi:
Yazılımlar avukatların, sekreterlerin yerini almaya başladı bile.
3 - Temel mühendislikler:
Özellikle biyokimya, biyomedikal, genetik, nanoteknoloji, robot ve malzeme mühendisliği revaçta. Yeni mühendislik türleri de her gün ürüyor.
4 - Veri güvenlikçisi:
Her yerden veri toplanıyor ya, bunlara güvenlik bekçileri şart oldu.
5 - Yaratıcılık danışmanı:
Rutin ve monoton işler robot tarafından yapılabiliyor, yaratıcılık şart. 6Yapay zeka uzmanı: Bildiğiniz bilgisayar aklına ‘yapay zeka’ deniyor.
7 - Nesnelerin internetçisi:
Artık eşyalar (sandalye, asfalt yol, ampul) birbiri ile konuşacak (ciddiyim). Örneğin kalp krizi geçiren bir kişinin iskemlesi ambulansı arayacak, aynı zamanda asfaltlara mesaj gönderip yolları önceden açtıracak.
8 - Enerji, medya ve eğlence:
Bu sektörlerde yoğun bir ihtiyaç olacağı tahmin ediliyor.
İş güvencesi için gerekli 5 beceri
Problem çözme:
Bugünün çok boyutlu sorunlarını eski metotlarla çözemeyiz.
Eleştirel düşünme:
Birbirini değil olay ve konuları eleştirmek. İşbirliği: Şirketlerde ‘birbirinin altını oymak, benim projem’ demek yerine, yeni trend beraber üretmek.
Yenilikçi bakış:
Aynı yere bakan hep aynı şeyleri görür… Hayata farklı bakmak, empati şart! Merak: Fayda ve anlam sağlayacak her şeyi merak etmek… Alt komşunun ne giydiğini değil!
Duygusal zeka:
Sadece matematik zekası yetmiyor, ilişki yönetimi çok önemli…
2020'de ne olacak?
2020'de neredeyse 2 milyon yeni 'iş' icat edilmiş olacak ve bunlar kesinlikle bilgisayar, matematik ve mühendislik ana eksenlerinde yer alacak.
ÖĞRENCİYİM
SORU: 3500 lira borcum var, gelirim çok kısıtlı. Öğrenciyim. Bu borcu nasıl kapatabilirim? ● Esma
CEVAP: Daha çok çalış. Hem böylelikle mezun olduğunda diğerlerine göre 1-0 önde olursun. İŞKUR’un üniversite öğrencilerine yönelik böyle bir desteği var. Başvur, bilgi al.
KUAFÖR AÇMAK İSTİYORUM
SORU: Kuaför dükkanı açmak istiyorum. İki yakın arkadaşımın mesleği kuaförlük. Onlar çalışacak, ben işleteceğim. Nasıl başlayalım? ● Sedat
CEVAP: İlk 10 müşteriniz kim? Neden size gelecekler? Farkınız ne olacak? Yer neresi? Daha önce bir yer işlettin mi? Finansman için Kosgeb’e başvurabilirsin ama oraya gittiğinde o işe ne kadar hakim olduğunu ve iş planını göstermelisin. Girişimcilikle ilgili bir eğitim almadıysan, ücretsiz girişimcilik eğitimi al. Unutma ki, bilmediğin bir işe girmemek de bir yatırımdır.