Game of Thrones'ta gösterilen 4 liderlik tarzı
House of the Dragon’un yayına girmesine günler kala, Game of Thrones karakterlerinin her birinin liderliğe farklı yaklaşımlarını, güç dinamiklerindeki rollerini ve başarılarını hatırlayalım.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlGünümüzün işgücü orta çağda efsanevi Westeros diyarında yer almasa da, bu karakterlerin başarılarından ve başarısızlıklarından hala alınacak dersler var.
İşte ikonik dizide görülen birkaç farklı liderlik stili ve daha mutlu, daha bağlı çalışanlarla daha iyi bir çalışma ortamı yaratmanın bazı yolları:
KENDİ KENDİNE HİZMET EDEN LİDER
Manipülatif Cersei Lannister, halk oylamasıyla liderlik pozisyonu elde edecek biri değil. İşlerin nasıl yapılacağını biliyor, ancak yaklaşımı biraz gölgeli, perde arkasında başkalarıyla gizlice çalışıyor. Bu yaklaşım, bazı liderlerin bugün benimsediği yaklaşımdan çok uzak değil.
Bir araştırmaya göre; çalışanların yalnızca yarısı yöneticilerinin kendilerine karşı açık ve açık olduğuna inanıyor.
Cersei'den farklı olarak, liderlerin çalışanlardan sır saklamadan açık iletişim yoluyla bir güven kültürü oluşturması gerekiyor. Çalışanlar, yöneticilerin dürüst olmadıklarını rahatlıkla anlayabiliyor.
SAF LİDER
Daenerys Targaryen halkı için tüm doğru kararları vermek istiyor, ancak gençliği ve saflığı onu başkaları tarafından yanlış yönlendirilmeye açık hale getiriyor. Yine de, iyi bir liderin yaptığı gibi, halkını ilk sıraya koyarak bilgelikte eksiklerini giderirdi.
Bir lider olarak, çalışanların büyümesine, gelişmesine ve refahına bağlı olmak önemlidir. En deneyimli olmayan liderler bile çalışanları ilk sıraya koyarak avantaj elde eder.
İNSANLARLA ARASI PEK İYİ OLMAYAN LİDER
Stannis Baratheon kararlı bir liderdir, ancak tam olarak bir halk insanı değildir. Biraz kaba ve soğukkanlı davranabilir. Çoğu lider gibi başarıya değer verdiği için yüksek beklentileri onu biraz eleştirel yapar.
Elbette liderler, çalışanlarının her zaman ellerinden gelenin en iyisini yapmalarını isterler, ancak yanlış yanıt veya yanlış geri bildirim, çalışanları hızla devre dışı bırakabilir. Bir araştırmaya katılanların yüzde 94'üne göre, liderlerin tekrar görmek istedikleri davranışları ve performansları güçlendirmenin anahtarı, olumlu geri bildirimdir. Çok daha azı (yüzde 6) olumsuz geri bildirimin çalışan performansını iyileştirebileceğine inanıyor.
Çalışanları sürekli olarak düzeltmek yerine, devam eden iyi uygulamaları desteklemek ve teşvik etmek için olumlu geri bildirimler verin. Bir düzeltme yapılması gerekiyorsa, olumsuz eylemleri daha olumlu olanlarla değiştirebilmeleri için bunu çalışanların iyi yaptıklarıyla birlikte ele alın.