Paranın en tuhaf 9 hali!
Satın aldığınız en garip para veya birimi nedir? Yapraklar? Cam bilyeler mi? Monopoly parası mı? Yılan balıklarına ne dersiniz? Ya da dev kayalar? İşte geçmişte para yerine kullanılmış en ilginç takas yöntemlerinden bazıları…
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBugün kullanılan para birimlerinin alternatiflerini şöyle sıralayabiliriz; Bitcoin, Litecoin, Starbucks Yıldızları, Amazon paraları
BerkShares (Massachusetts'in Berkshires bölgesinde dolaşan yerel bir para birimi.)
Para birimi ve para aynı mıdır? Hayır. Terimler birbirinin yerine kullanılsa da aralarında çok önemli bir ayrım vardır. İkisini karşılaştırırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli şey, değer saklama veya temsil etme konusundaki göreceli yetenekleridir.
Para birimi bir değer deposu değil. Aksine, değeri temsil eden, ancak kendi içinde değeri olmayan bir şeydir. Hatta bazı aşırı durumlarda sıfıra indirilebilir ve tarih boyunca birçok para birimi geçersiz hale gelmiştir.
Para değerin kendisini içeren bir şeyi tanımlamak için kullanılan terimdir. Örneğin altın veya gümüş, binlerce yıldır sürekli bir değer deposu olmuştur.
Sizler için geçmişte ve günümüzde bir şeyler satın almak için kullanılan paraya bazı alternatifleri derledik.
Geçmişte İngiltere'deki insanlar kiralarını yılan balıklarınla öderdi.
Ortaçağ İngilteresinde bazı kiracıların kiralarını yılanbalığı ile ödediğini biliyor muydunuz? Evet, doğru okudunuz, gerçek yılan balıkları.
Referans olarak, yılanbalıkları Avrupa'nın birçok bölgesinde tarihsel olarak önemli bir besin kaynağıydı ve Avrupa'nın Batı kıyısındaki birçok nehir de önemli ekonomik değere sahipti.
Bu şaşırtıcı keşif, Cornell Üniversitesi'nde Orta Çağ Çalışmaları Doktorası yapan Dr. John Wyatt Greelee tarafından yapılmıştır.
Domesday Kitabı, kirası yılanbalıklarında ödenen yüzlerce İngiliz su değirmenini 25 kişilik "çubuklarda" bir araya getirerek listeler. Wells Köyü’nün ev sahibine, yakındaki Ramsey Manastırı'na (ev sahipleri) yılda 60.000 yılan balığı ödediği kaydedilmektedir.
1273'te, Kral Edward, Londra'daki belirli yiyeceklerin satışı için fiyat kontrolleri yaptı ve 25 yılanbalığından oluşan bir çubuk 2 kuruş olarak listelendi. Ya da bugünün ABD doları cinsinden yaklaşık 8.25 dolara eşdeğerdi.
2. Bıçaklar geçmişte önemli bir takas aracıydı.
Çin'de, Zhou hanedanlığı döneminde, MÖ 700-250 yılları arasında, bakır, kurşun ve kalay gibi malzemelerden yapılan bıçaklar, Shandong eyaleti ve çevresindeki çeşitli şehirlerde bir para birimi olarak kullanıldı.
'Bıçak parasının' nasıl ortaya çıktığını kimse tam olarak bilmiyor ancak bununla ilgili çeşitli efsaneler var. Popüler bir efsane, bir prensin askerlerine belirli bir ödeme yapmak için parasının azalmasını önlemek için bıçaklarını köylülerle takas yapmak için kullanması. Bıçak parası da Hint Okyanusu'ndan deniz tüccarları tarafından Çin'e getirilmiş olabilir.
3. Maaş terimi, tuzun bir "para" birimi olduğu gerçeğinden gelir
"Maaş" teriminin, Latince'deki tuz ( salarium ) anlamına gelen sal kelimesinden geldiğini biliyor muydunuz? Şaşırtıcı değil mi?
Roma imparatorluğunda bir dönem Romalı askerlere maaş yerine tuz verilmiş. Aylık ödenekleri "maaş" ("sal", tuzun Latince kelimesidir) olarak adlandırılıyordu. Bu Latince kökü, Fransızca "salaire" kelimesiyle tanınabilir. Ve sonunda İngilizcede "maaş" kelimesi haline geldi.
Size göreceli değeri hakkında bir fikir vermek için, Antik Roma'da bir berberin, tek litre tuz satın alabilmek için on üç müşteriyi tıraş etmesi gerekirdi.