Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Tüm Merak Edilenler
Koronavirüsün hayatımıza girmesinden bu yana neredeyse her gün duyduğumuz kavramlardan birisi de kısa çalışma ödeneği oldu. Kısa çalışma ödeneği ile ilgili akla gelen tüm soruları avukat Şenol Öztürk yanıtladı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKısa çalışma nedir?
Kısa çalışma, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun ek 2. maddesinde düzenlenen, detayları da Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında Yönetmelik’te belirtilen; üç ayı geçmemek üzere işverenin genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerinde uygulanan çalışma süresini, işyerinin tamamında veya bir bölümünde geçici olarak en az üçte bir oranında azaltması veya süreklilik koşulu aranmaksızın en az dört hafta süreyle faaliyetini tamamen veya kısmen durdurmasıdır.
Kısa çalışma süresi ne kadardır?
Kısa çalışma, 3 ayı geçmemek üzere uygulanır.
Cumhurbaşkanının kısa çalışma süresini uzatma yetkisi bulunmaktadır.
Hangi şartları taşıyan işçiler kısa çalışmadan yararlanabilir?
İşçinin kısa çalışmanın başladığı tarihte; son 60 gün hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda 450 prim ödeme gününe sahip olması gerekmektedir.
İşveren Covid-19 zorlayıcı sebep nedeniyle kısa çalışma başvurusu yaparsa iş müfettişleri tarafından uygunluk denetimi yapılacak mıdır?
16.04.2020 tarihinde kabul edilen 7244 sayılı Kanun’un 8. maddesi ile 4447 sayılı Kanun’a geçici madde eklenerek; Covid-19 zorlayıcı sebebiyle işverenler tarafından yapılan kısa çalışma başvurularının uygunluk tespitinin tamamlanması beklenmeksizin, işverenlerin beyanı doğrultusunda kısa çalışma ödemesinin gerçekleştirileceği düzenlenmiştir. Bu noktada kısa çalışma başvuru formunun “Covid-19 zorlayıcı neden” kapsamında düzenlenmesi önem arz etmektedir. Dikkat edilmesi gereken husus; işverenin hatalı bilgi ve belge vermesi nedeniyle İşsizlik Sigortası Fonundan yapılan fazla ve yersiz ödemelerin yasal faizi ile birlikte işverenden tahsil edileceğidir.