İşte geleceği riskte ve garantide olan meslekler
Teknolojiye paralel olarak popüler meslekler de değişiyor. ‘Blockchain yöneticiliği’, ‘siber güvenlik uzmanlığı’ günümüzde en çok para kazanan mesleklerden bazıları... Ancak bazı meslekler var ki, bilim insanları bu mesleklerin robotlar tarafından ele geçirileceğini düşünüyor. İşte o meslekler...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBLOCKCHAIN YÖNETİCİSİ: Bitcoin, Ethereum, Doge Coin... Bu kripto paraların adını duymayan yok. Blockchain de bu paraların işlem gördüğü bir finansal sistem. Kripto paralar her ne kadar tüm dünyada günümüzde herkesin ilgisini çekse de konuyla ilgili eğitim alanların sayısı çok az. Bu nedenle blockchain sistemlerine dair yurtdışındaki üniversitelerde bölümler açılmaya başlandı. Blockchain eğitimlerine katılanlar; projelerinin yönetimi, geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik teknikleri öğrenerek ‘Blockchain Yöneticisi’ olabiliyor.
Blockchain Yöneticisi olmak için eğitime 12 bin dolar harcamak gerekiyor. Bu mesleğin yıllık kazancı ise 120 bin dolar civarında.
DİJİTAL PAZARLAMA VE PSİKOLOJİ: Dijital pazarlama, en hızlı büyüyen alanlardan biri. Pandemi döneminde artan dijital alanlardan alışveriş alışkanlığı devam ediyor. Bu noktada müşterilerin psikolojik olarak hangi tüketim alışkanlıklarına sahip olduğunu anlamak önem taşıyor. Dijital pazarlama yöneticileri, markaların dijital pazarlama stratejilerini geliştirip; markaların dijital ortamda yeni müşteriler kazanması ve var olanları koruması adına çalışmalar yürütüyor.
Bu mesleğe girebilmek için eğitime 20 bin dolara yakın para harcamak gerekiyor. Mesleğin ortalama yıllık kazancı ise 80 ila 175 bin dolar arasında değişiyor.
SİBER GÜVENLİK UZMANLIĞI: Pandeminin etkisiyle yaşanan dijitalleşme atağı, siber saldırıları da beraberinde getiriyor. Bu nedenle şirketler açısından siber güvenlik ön plana çıkıyor. Siber güvenlik uzmanları da bilgi güvenliğindeki riskleri önceden tahmin ederek, verileri korumak için yeni yollar geliştiriyor ve siber saldırılar önlemek üzere çalışıyorlar.
Siber Güvenlik Uzmanlığı eğitimi alabilmek için 20 bin doları gözden çıkarmak gerekiyor. Bu mesleğin yıllık kazancı ortalama 170 bin dolar.
OYUN GELİŞTİRİCİLİĞİ: Oyun sektörü oldukça büyük bir pazar haline gelmiş durumda. Bu pazarda yer almak isteyen gençler oyun geliştirici olarak sektöre giriş yapmayı hedefliyor. Oyun geliştiriciler; yeni oyunların geliştirilmesi, uygulanması, hataların bulunması, 3D animasyon olarak hazırlanması gibi alanlarda çalışıyor.
Oyun Geliştiricisi eğitiminde ücret 60 bin doları buluyor. Mesleğin yıllık kazancı ise 80 ila 300 bin dolar arasında değişiyor.