Zor Zamanlarda Finansal Sağlığınızı Nasıl Korursunuz?
Birçok kişi para konusunda endişeli... Hepimizin küresel pandemiden etkilendiği şu dönemde bu sayı muhtemelen çok daha yüksektir. Bu yazıda, zor zamanlarda size yardımcı olabilecek, para durumunuz için bazı sağlıklı yaşam ipuçlarını paylaşıyoruz.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBirçok kişi para konusunda endişeli... Hepimizin küresel pandemiden etkilendiği şu dönemde bu sayı muhtemelen çok daha yüksektir. Bu yazıda, zor zamanlarda size yardımcı olabilecek, para durumunuz için bazı sağlıklı yaşam ipuçlarını paylaşıyoruz.
Ama önce, finansal sağlığın ne olduğuna bakalım:
Finansal sağlık nedir?
Finansal sağlık, basitçe parayla olan ilişkiniz olarak tanımlanır. Ayrıca, para durumunuzu etkileyebilecek değişkenlerle başa çıkmak için uyguladığınız planları da içerir.
Finansal sağlığınızı iyileştirmek, parayla ilişkinizi geliştirmek anlamına gelir. Sahip olduklarınızla nasıl bütçe yapacağınızı öğrenmek, öz disiplininiz üzerinde çalışmak, finansal hedefler belirlemek, daha fazla tasarruf etmek vb. olabilir.
Mevcut para durumunuzu ölçmek için kendinize şu soruları sorabilirsiniz:
· Acil durumlara maddi olarak hazır mısınız?
· Kısa vadeli ve uzun vadeli finansal hedeflerinize ulaşmak için aktif planlarınız var mı?
· Bütçeniz var mı ve buna bağlı kalıyor musunuz?
· Paraya karşı tutumunuz nasıl?
· Parayı düşünmek size nasıl hissettiriyor?
Bu soruların sizi kötü hissettirmeye yönelik olmadığını unutmayın. Bunun yerine, bu soruları yanıtlamak, finansal sağlığınızı iyileştirmek için başlangıç noktası belirlemenize yardımcı olabilir.
1. Temel ihtiyaçlarınıza odaklanın
Zor dönemlerde en büyük önceliğiniz kendinizi güvende tutmak ve paranızı esnetmek olmalıdır. Bu, özellikle yiyecek, barınma, temel hizmetler, ulaşım ve herhangi bir ilaç gibi temel ihtiyaçlarınızı yerine getirmeye odaklanmanız anlamına gelir. Bu aynı zamanda, işler normale dönene kadar gerekli olmayan harcamaları kısmak anlamına gelir.
2. Birikime odaklanın, yatırımlarınıza ara verin
Belirsiz zamanlar için acil durum birikimlerinize odaklanmak bazı şeylerin üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Belirsiz dönemler için ne kadar çok birikiminiz olursa o kadar iyidir.
İsteyeceğiniz son şey tüm nakitinizi zararına satmak zorunda kalabileceğiniz bir yatırıma bağlamaktır. Birikimlerinizi rahat bir yere yerleştirdikten sonra yatırıma başlayabilirsiniz.
3. Daha fazla para kazanmanın yollarını bulun
İşinizi kaybettiyseniz, geliriniz azaldıysa veya iş güvenliği konusunda endişeleriniz varsa, muhtemelen nasıl daha fazla para kazanacağınızı düşünüyorsunuzdur. Gerçekten paraya ihtiyacınız varsa, evden çalışabileceğiniz ve size katkıda bulunacak işlere bakının.
4. Gerekirse yardım isteyin
Mecbur kalırsanız, borç aldığınız yerlere zor durumda olduğunuzu bildirin. İhtiyacınız olursa yardım istemenizde sorun yok. Birçok borç veren zorluklarla karşılaşan bireyler için özel programlara sahiptir.
Para durumunuzu iyileştirmek için çalışın
Ne yazık ki, çoğu insanın para durumlarını iyice gözden geçirmesine neden olan şey genellikle finansal zorluk yaşadığı zamanlardır. Siz siz olun her şey önceden planlayın. Hep bir ‘b’ planınız olsun. Para durumunuzu iyileştirmek için bizi takip edebilirsiniz.
Para Algınızı Nasıl Değiştirebilirsiniz? Kişisel finansal durumunuzu iyileştirmeye gelince, para algısı kritik temel parçayı oluşturur. Hedefleriniz borçsuz olma, para biriktirme, yatırım yapma etrafında dönebilir, ancak doğru para algısı olmadan bunu başarmak gerçekten zor olacaktır.