Yöneticiler çalışanları neden ofise çağırıyor?
Pandemi döneminde evden çalışma düzenine geçen şirketlerin yöneticileri, çalışanlarını ofislere geri çağırıyor. Ofislere geri dönme konusunda, çalışanlar yöneticileri kadar heyecanlı mı? Araştırmalar ne gösteriyor? Detayları paylaşıyoruz.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlSon iki yıldır evden çalışma sisteminde olan şirketlerin yöneticileri, çalışanları bu duruma hazır olsun ya da olmasın, ofisten çalışmaya geri dönmek istiyor. Bazı büyük ABD şirketleri, çalışanlarını Mart ve Nisan aylarında ofise geri döndürmeyi planlıyor. Bu konuda bir yönetici, "Gerçek şu ki, Amerika’daki kurumsal çalışma sistemi muhtemelen sonsuza dek değişti" dedi.
Apple CEO'su Tim Cook geçen hafta çalışanlarına, şirketin 11 Nisan'daki hibrit işe dönüş planını özetleyerek, "Yeniden birlikte olmayı ne kadar çok istediğimi anlatamam" dedi.
NBCUniversal CEO'su Jeff Shell, 22 Şubat'ta personele yazdığı bir notta, "Umarım herkes benim kadar enerjik hissediyordur ve önümüzdeki haftalarda meslektaşlarınızı tekrar yüz yüze görmeyi dört gözle bekliyorsunuz" dedi. “Bu çok heyecan verici. Ofislerimiz, tüm NBCUniversal lokasyonlarında geri dönüşünüz için hazır.” diye ekledi.
ABD Başkanı Joe Biden, Covid vakaları düşerken Amerikalılara işe geri dönme zamanının geldiğini göstermelerini söyleyen bir mektup yazdı. Biden, "Amerikalıların işe geri dönme ve iş merkezlerimizi yeniden doldurma zamanı." dedi.
ÇALIŞANLAR PEK HEVESLİ DEĞİL
Araştırmalar, ofise dönme konusunda yöneticilerin ve çalışanların fikir ayrılığı yaşadığını ve çalışanların ofise geri dönme konusunda pek hevesli olmadığını gösteriyor.
İşyeri mesajlaşma platformu Slack tarafından geliştirilen Future Forum, 2021 yazında dünya çapında 10.000'den fazla çalışanla anket yaptı. Tüm yöneticilerin dörtte üçü, haftada üç ila beş gün ofisten çalışmak istediklerini bildirdi. Pandemi sürecinde öncelikle tamamen uzaktan çalışan yöneticilerin yüzde 44'ü her gün ofisten çalışmak istediklerini söyledi. Çalışanlarınsa sadece yüzde 17'si aynı şeyi belirtti.
Araştırmalar, çalışanların evden çalışma deneyimlerini benimsediklerini ve bunun bitmesini istemediklerini gösteriyor.
Future Forum'un yönetici lideri Brian Elliott, "Yöneticiler iş yerinde daha iyi bir düzene sahip." dedi. "Muhtemelen kendilerine ait bir ofisleri var. Birçok çalışanla aynı çocuk bakımı sorunlarına sahip değiller. Toplum olarak, hibrit bir çalışma ortamında bile karşılaştığımız risk, yöneticilerin esneklik arayan çalışanları dinlememesi ve ofiste olan, olmayan insanlar arasında gerçek bir yakınlık önyargısının oluşmasıdır.”
JP Morgan Chase CEO'su Jamie Dimon, geçen yıl uzaktan çalışmanın ‘spontane fikir üretmede işe yaramadığını’ ve kültürü aşındırdığını söylerken, Elliott verilerin hibrit çalışmanın daha iyi iş-yaşam dengesine izin verdiğini söyledi.
Elliott, "Veriler, her zaman ofiste olmanın kültürü geliştirmenin en iyi yolu olduğu fikrine ters düşüyor." dedi. "Dijital araçları kullanmak şirket kültürü oluşturmak için gerçekten önemli. Modern araçlara ve insanları nasıl bir araya getirdiklerini yeniden düşünmeye yatırım yapan şirketler, tam zamanlı ofis işlerinde ısrar edenlerden daha iyisini yapacaktır.” dedi.
Texas Üniversitesi'nde Psikoloji ve Pazarlama Profesörü Art Markman Harvard Business Review için yazdığı bir makalede, başkalarının çalışmalarını gözlemlemenin hedef bulaşması denen bir olguya yol açabileceğini yazdı.
Markman, “Diğer insanların eylemlerini gözlemlediğinizde, genellikle aynı hedefleri benimsersiniz. Ortak bir misyon için çalışan bir grup insanın etrafında olmak, işyerindeki herkeste bu hedefi güçlendirir." dedi.
ÖNEMLİ BİR ADIM
Ancak Elliot, Markman'ın ‘kurumsal bilginin uzak bir ortamda yolunu bulmasının daha zor olduğu’ dahil olmak üzere bazı iddialarının gerçeklikten çok peri masalı olduğunu söyledi.
Elliott bunu, "Yöneticilerden beyaz tahta kullanmanın önemi hakkında çok şey duydum, ancak bu duygu her zaman o beyaz tahta oturumunda kalemi kontrol eden kişiden geliyor" dedi. “Gerçek şu ki beyaz tahta, grup düşüncesine yol açar. İnsanların fikirlerini başkalarıyla aynı odada değil, kendi başlarına sunmalarına izin verirseniz, araştırmalar daha fazla yaratıcılığa sahip olacağınızı gösteriyor.” şeklinde açıkladı.
Relay Payments'ın Genel Müdürü Amy Zimmerman, ileri yaştaki yöneticilerin şirketlerinde neler olup bittiğini daha iyi anlamak için yüz yüze iletişime güvendiğini söyledi. Ayrıca, çok sayıda çalışanı takip etmek için bu fiziksel sohbetlerine daha fazla ihtiyaç duyabileceklerini söyledi.
Florence Healthcare'de Başkan Yardımcısı Gia Ganesh, ofisten çalışmanın üretkenliği veya fikir üretmeyi geliştirdiğine dair fikirler kanıtlarla desteklenmese de, işe geri dönme konusunda yönetici heyecanının daha büyük bir amaca hizmet edebileceğini söyledi.
Ganesh, insanları ofis ortamlarına geri getirme hareketinin sosyalleşme için temel bir insan ihtiyacını temsil edebileceğini söyledi. Ganesh, bunun insan ve grup psikolojisi için önemli bir adım olduğunu belirtti.
Elliott gibi Ganesh de, salgın sonrası bir dünyada hibrit çalışma ortamlarının norm haline geldiğini savundu. ‘’Nasıl ki veriler araba kazalarının uçak kazalarından çok daha olası olduğunu gösterse de insanların uçmaktan daha fazla endişe duyması gibi, yöneticilerin de bu yeni gerçeklikle iyi hissetmek için kendilerini yeniden eğitmeleri gerekebilir.’’ dedi.
Ganesh, "İnsanların kontrole ihtiyacı var" dedi. "Bir yönetici olarak, herkes önünüzdeyse daha iyi kontrole ve görünürlüğe sahip olduğunuzu hissedersiniz." açıklamasında bulundu.
Kredi çekecekler için mahkemeden 'sigorta' kararı!Kredi kullanımlarında yapılan ‘hayat sigortası’ ile ilgili bir davada mahkeme, açılan bir davada tüketiciyi haklı bularak, sigorta primi olarak alınan 3 bin 783 liranın iadesini istedi.