Tükenmişlik sendromunu nasıl iyileştirebilirsiniz?
Haftanın ilk iş gününde işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyorsa, kendinizi bitkin, yorgun hissediyor, kolay öfkeleniyor ve iş stresinin altında eziliyorsanız tükenmişlik sendromuna yakalanmış olabilirsiniz. Peki tükenmişlik sendromu nasıl geçer?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTükenmişlik sendromu, aslında psikolojik bir rahatsızlıktır. İş yaşamında yaşanabileceği gibi özel yaşamda da bu sendromla karşılaşabilirsiniz. Mesela anne olan kadınlarda tükenmişlik sendromu sıkça rastlanan bir durumdur. Sendromun en yaygın belirtileri, bitkinlik, yorgunluk ve halsizliktir.
EVDE YA DA İŞTE TÜKENMİŞLİK SENDROMU
Ailede genellikle baskılanan, çok fazla sorumluluk yüklenen kişilerde tükenmişlik sendromu görülmektedir. Bunula birlikte tükenmişlik sendromu, genellikle stresli ve yoğun iş hayatına sahip kişilerde görülür. İşteyken keyifsiz olan birey işte olmadığı zamanlarda keyifli olabilir. Fakat hissettiği olumsuz duygular tüm hayatını etkiler. Sorumluluk alarak önemli kararlar vermesi gereken, iş yetiştirmesi için baskı gören, zamana karşı yarışan, yaptığı iş için fazla hassas davranması gereken bireylerde tükenmişlik sendromu oluşma riski diğer kişilere göre daha yüksektir. Mükemmeliyetçilik odaklı olan, hayır derken zorluk yaşayan ve iş hayatında yapması gerektiğinden fazla sorumluluk üstlenen kişilerin de bu sendroma yakalanma riski artabilir.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU YAŞIYOR MUYUM?
Tükenmişlik sendromu yaşayan kişide rastlanan semptom ve belirtilerden ilki bitkinlik olacaktır. Bitkinlik yaşayan birey hem fiziksel hem de duygusal açıdan tükenmişlik hissedecektir. Fiziksel semptomlar; uyku ve yemek düzeninde değişiklik, karın ağrısı, baş ağrısı, uyku problemleri ve iştah konusunda düzensiz değişiklikler olarak kendini gösterebilir. İş yükünden bunalmış kişiler tatil yapmak ve kaçmanın hayalini kurabilirler. İleri seviyedeki hastaların duygularını bastırabilmek için alkol, uyuşturucu ve fazla gıda tüketimine yönelmesi de tükenmişlik sendromu belirtileri arasındadır. Tükenmişlik sendromu yaşayan kişilerde arkadaşlarına ve aile üyelerine karşı soğukkanlılığı olamama, kolay öfkelenme gibi durumlar oluşabilir. Günlük hayattaki stres faktörleri ile başa çıkmak zorlaşır. Özellikle planlamasına göre gitmeyen durumlar kişilere aşılması zor engeller olarak gözükür. Tükenmişlik sendromu aynı zamanda anksiyete ve depresyon gibi sağlık sorunlarına da temel oluşturabilir. Unutkanlık, karamsarlık, değersiz hissetme, yorgunluk ve sindirim sistemindeki bozukluklar da belirtiler arasında yer alır.
TÜKENMİŞLİK SENDROMU NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Tükenmiş sendromuna kapıldıysanız korkmayın çünkü tedavisi mümkündür. Sendromun seviyesine tedavi şekillenir. Sendromun ağır seyretmediği vakalarda; yaşam stilinde değişiklikler yapmak, tatile çıkmak, stres kaynağı olan durumlardan uzak durmak, üstlenilen sorumlulukları azaltmak, psikolojik destek almak sendromla başa çıkmada etkilidir. Sendromun şiddetli seyrettiği, kişinin günlük yaşamına devam edemediği vakalarda gerekirse doktor yönlendirmesiyle ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Sendrom iyileşebildiği
Yüksek performans koçu Bertrand Ngampa, tükenmişlik sendromunun tedavisi için 4 protokol önerir. İlk protokol günlük.
Günlük protokol
Stres 1 numaralı sessiz katildir. Günlük olarak boşaltılmazsa hızla tükenmeye yol açacaktır . Bu yüzden her gün günlük tutmalı ve meditasyon yapmalısınız. Günlüğünüze her gün yazı yazmak istemeyeceksiniz bazı günler tek kelime olacak. Meditasyon yapmak bile zorlu bir görev gibi gelecek, ancak buna bağlı kalın. Sonunda, her ikisi de muazzam sonuçlar verecektir.
Aylık protokol
Her ay işinizden üç tam gün izin almalısınız. Uzaklaşmalı ve ormana, geziye veya doğal çalışma haftanızın bir parçası olmayan başka bir şeye gitmelisiniz. Bu üç günü romantik bir randevuya çıkmak, çocuklarınızla vakit geçirmek ve iş dışı arkadaşlarınızla bağlantı kurmak için ayırın.
Üç aylık protokol
İşinizden bir hafta izin alın. İşinizden uzaklaşmak için zaman ayırabilmelisiniz. Bu süre zarfında, üç aylık hedeflerinizi ve kilometre taşlarınızı gözden geçirmelisiniz. Hedeflerinize ulaşma yolunda mısınız yoksa geride mi kalıyorsunuz? Bunun için sadece bir gün ayırmanız gerekir. Diğer günler biraz daha uyuyun, tembel olun ve/veya kitap okuyun. Ama işe girişmeyin. Bu sefer iş dışındaki tutkularla ilgilenin.
Yıllık protokol
İyileşmen için yılda iki hafta izin almalısın. Hayat, sadece kafanı işine gömmek ve asla emeğinin meyvelerinin tadını çıkarmak için gelmemenle ilgili değil. Çok çalışıyorsun, bu yüzden sıkı oynama zamanı.
Tek başınıza çalışıp iyi para kazanabileceğiniz işlerSessiz bir çalışma ortamını mı tercih edersiniz? Büyük bir ekip yerine kendi başınıza çalışmayı daha çok mu seversiniz? Cevabınız evet ise, hem bakış açınıza hem de yaşam tarzınıza uygun bir iş bulmak zor değil.