Temassız Ödemelerin Bu Kadar Çok Sevilmesinin 5 Nedeni
Türkiye temassız ödemeyi sevdi. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre; temassız işlem sayısı geçtiğimiz yıl %96 arttı. 2018 yılında ise hedef 200 milyon işlem. Peki temassız ödemenin hangi faydaları sayesinde işlem sayısı böyle arttı? Gelin birlikte inceleyelim.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTemassız ödeme son günlerin trend ödeme yöntemlerinden biri oldu. Çoğumuz yaptığımız ödemelerin önemli bir kısmını temassız özellikli kartlarla yapmaya başladık. Tabii ki bunun için haklı sebeplerimiz var:
1- Temassız ödemelerin güvenli olması
Temassız özellikli kart ve cihazlar ulusal ödeme şemalarının getirdiği güvenlik standartlarına tabi. Ayrıca, ödeme kabul cihazları bankaların belirlediği risk kriterlerine uygun kişilere veriliyor ve bankaların devamlı kayıt ve takibi altında.
Temassız ödemeler, kartın elden bırakılmamasına imkân sağladığı için kaybolma, çalınma ve kopyalanma riskini azaltıyor.
Temassız ödemeler ayrıca kasa yönetiminde nakit operasyonunun getirdiği hata, sahte para, nakit para taşıma ve nakit parayı koruma maliyeti konularında da avantaj yaratır.
2- Kolay ve hızlı olması
Kartın elden ele geçmesine ve şifre girilmesine ihtiyaç kalmadığını için işlemler hızlanıyor. Kullanımı da oldukça kolay: Tek yapmanız gereken ödeme rakamını kontrol ettikten sonra temassız ödeme özelliği olan kartı ödeme cihazına yaklaştırmak.
3- Temassız kartlarda şifresiz işlem limitinin 90 TL’ye çıkması
Mart ayından itibaren 90 TL’ye çıkan temassız kartlardaki şifresiz işlem limiti kullanıcıların hayatlarını daha da kolaylaştırdı.
4- Temassız ödeme kabul eden yerlerin sayısının artması
2014 yılında temassız özellikli terminal adedi sadece 97 bin adetti. 2017’de bu rakam 879 bin adede yükseldi. Yani 2014’ten bugüne temassız kabul noktası 9 kat arttı.
5- Temassız işlem özelliğine sahip kart sayısının artması
2016 yılında 31 milyon adet olan temassız özellikli kart sayısının, 2017 yılında yüzde 36 artarak 42 milyon adede yükseldi.