Steve Jobs Yaratıcılığını Nasıl Geliştiriyordu?

Bir konu hakkında sıkı çalışmak, her zaman o çalışmanın verimli olduğunu veya yaratıcılığınızı çok iyi kullandığınızı göstermez. Biraz rahatlayıp zihninizde boşluk yaratmak yaratıcılığınızı nasıl etkiler? Steve Jobs’un yaratıcılığının sırrı neydi?

Albert Einstein'ı düşündüğünüzde, kafanızda muhtemelen bir tahtaya denklemler, formüller karalayan ya da evrenin en zor problemleri ile uğraşan biri canlanabilir. Ancak sanılanın aksine aksine Einstein, masaya bağlı bir işkolik değildi. Aslında başarısının sırlarından biri, zihinsel rahatlama yeteneğiydi. 

Einstein, bir yelkenliyle açılmayı ve saatlerce gezmeyi severdi. Hatta 1939'da, düşüncelere dalmış şekilde kumsalda dolaştığı için polis tarafından durdurulduğu biliniyor. Geçen yüzyılın en büyük dahilerinden biri olan Einstein, en iyi fikirlerin çoğu zaman hiçbir şey yapmadığınızda ortaya çıktığını anlamıştı. 

Bu yüzyılın en büyük dahilerinden biri olan Steve Jobs da böyle düşünüyordu.

Yaratıcılığa Giden Yolu Gevşetin 

Steve Jobs da Einstein gibi bazen ‘hiçbir şey yapmayarak’ yaratıcılığını geliştirdi. 

Business Insider'dan Tat Bellamy Walker ve Shana Lebowitz, Steve Jobs'un iPod gibi ürün fikirlerini ortaya çıkarmak için işine ara vererek bu yenilikçi fikir ortaya çıkarttığını söylüyor. 

Boşluk Yaratın

Einstein ve Steve Jobs’un bu yöntemi araştırmalar tarafından da destekleniyor. Araştırmacılar fikir üretme sürecini, biri ‘kuluçka’ olmak üzere birkaç ayrı aşamaya ayırdı.

Bu aşamada, zihniniz yıllar boyunca beslediğiniz tüm girdileri, görüntüleri ve bilgi parçalarını bilinçsizce sıralıyor ve bunları birleştirmenin yeni ve benzersiz yollarını arıyor. Bu aşama aceleye getirilemeyecek veya zorlanamayacak bir aşamadır. Bunun olmasına izin vermek için zihninizde yer açmanız yeterli. Ayrıca duş, uzun yürüyüşler ve çizim gibi vücudunuzun meşgul olduğu ancak zihninizin rahatça dolaşabileceği aktiviteler kuluçka için ideal. 

Bu aşamada beyniniz sizi meşhur "Eureka!" ile ödüllendirir. Ancak kuluçka için kendinize boş zaman tanımazsanız bu gelişmeler yaşanmaz. Beyninizi ilhamla doldurmak ve bu tohumları meyveye dönüştürmek için gayret gösterin. Unutmayın, Einstein sadece aydınlanma anları yaşamadı, daha sonra bu fikirlerin doğruluğunu kanıtlamak için bilimsel çalışmalar yürüttü.

Kaynak:

https://www.inc.com/jessica-stillman/steve-jobs-albert-einstein-creativity-secrets.html

Yorumlar
Kalan Karakter 800