Şirketler deneyim isterken öğrenciler ne yapmalı?

Türkiye’de yaklaşık altı milyon üniversite öğrencisi eğitim hayatına devam ederken mezun sayısı da gün geçtikçe artıyor, ama iş verenler ve mezunlar arasında bir çatışma bloğu var: iş deneyimi.

Çağın gereksinimleri değiştikçe gençliğin sınırları ve beklentileri de değişkenlik gösteriyor. Bundan 50 yıl öncesine kadar 18 yaş, çalışmak ve deneyim kazanmak için elverişliyken eğitim imkanlarının yaygınlaşması ve çeşitlenmesi, teknolojinin gelişmesiyle bir meslek uzmanından beklentilerin de değişmesi, bireyi, 20’lerinin ortalarına kadar eğitim döngüsünde tutuyor. Bu uzun eğitim sürecinin uzmanlık için avantajları olduğu kadar dezavantajları da var, ne yazık ki. Alanında uzmanlaşmak için en az altı yılını eğitimle geçiren bir üniversite öğrencisi, 24 yaşında, eğitimli, ama iş deneyimi olmayan biri olarak okulundan mezun oluyor. İş verenlerin beklentileriyse çağın bu sürecine uyum sağlamaktan uzak. Bu durumda işlevsel tek bir seçenek kalıyor: Üniversitede çalışmak. 

Hızlı nüfus artışına paralel artan üniversite sayısıyla ülkemiz Avrupa’da en çok üniversite öğrencisine sahip ülkeler arasında birinci sırada. Eğitim süresinin uzunluğu ve artan mezun sayısı, iş verenleri deneyimli, ayrıcalıklı, farklı yeteneklere sahip mezunları işe almaya iterken, bazı işverenler, sıfırdan çalışan yetiştirmeyi kendi alanları için daha işlevsel görüyor. Profesyonel hayata atılacaklar için en önemli farkındalık, işi şansa bırakmadan deneyim sahibi olmayı eğitim sürecinde gerçekleştirmek. Bu, kişiyi sadece birkaç adım öne taşımakla kalmayıp onun daha donanımlı ve finansal olarak kendini güvenceye almış bir konumda mezun olmasına olanak tanıyor. Bu donanımı elde etmenin birçok farklı yolu varken bizim tavsiyemiz kendi alanında deneyim sahibi olma fırsatlarını kovalamak.

Üniversiteler artık ders seçimleri içerisine zorunlu ve isteğe bağlı stajları da ekledi. Okullarda kurulan kariyer fuarları öğrencilerin farklı alanlar üzerine çalışan birçok şirket ve kuruluş ile buluşmasına olanak tanıyor. Ancak bu deneyim okul sürecine ek sorumluluk gerektirdiğinden öğrencilerin birçoğu alanları dışında, günü kurtarabilecekleri yarı zamanlı işlere yönelmiş durumda. Kısa vadede avantaj sağlayan alan dışı işler, uzun süreli kariyer planı yapan, alanında uzmanlaşmayı hedefleyen ve emin adımlarla finansal özgürlüğünü kazanmayı öncelik sayan üniversite öğrencileri için işlevsel değil. Sağlam bir kariyer planlaması, finansal özgürlüğünüzü daha kısa sürede elde etmenize olanak sağlayabilir. Bunun için size bazı tavsiyelerimiz var:

·       Kendi alanınızdaki şirket ve oluşumlarla görüşmekten, deneyim edinmek istediğinizi söylemekten çekinmeyin. Üniversite öğrencisiyken iş deneyimi edinmek, okuduğunuz veya çalışmak istediğiniz alanda çevre edinmenize yardımcı olmanın yanı sıra size, nasıl bir pozisyonda çalışmak istediğinize dair de profesyonel hayata atılmadan çok önce bir fikir verecektir.

·       Staj sürecinde harcadığınız vakit ve kazancınız orantılı olmayabilir, ancak bu deneyimin gelecekteki size yatırım olduğunu hatırlayın. Yatırımlar her daim büyük birikimler ve mucizevi şanslarla gelmez. Emek ve çaba kendinize yapabileceğiniz en büyük yatırımken ertelemek, hızla değişen dünyada iyi bir tercih değil. Bir anda en büyük hayalinize ulaşmak kulağa cezbedici gelse de bunun basamakları olan bir zirve olduğunu unutmayın.

·       Çalışma deneyiminiz, sadece özgeçmişinize yazacağınız maddelerden ibaret değil. Deneyimli ekip arkadaşlarınızdan öğreneceğiniz tüyolar ve yeni beceriler size yeni bakış açıları kazandıracaktır. Kendinizi geliştirirken ekibe katkı sağlayan yeni fikirler ortaya atmak da motivasyonunuzu arttırdığı kadar daha verimli bir staj süreci geçirmenizi sağlayabilir.

·       Başvuru süreçlerinde, merkeze, uzmanlaşmak istediğiniz alanı koysanız da bu alana destek olan ve size başka perspektif ve yetenekler katacak disiplinlerde çalışmak da kendinizi geliştirmek adına iyi bir fikir olabilir. İşletme alanında eğitim görüyorsanız iletişim ya da sosyoloji gibi sizin uzmanlığınızı destekleyen alanların iş gruplarında bulunmak, mezun olduktan sonra başvuracağınız iş yerlerine, farklı bakış açıları ve fikirlere sahip olduğunuzu anlatan deneyimler olacaktır.

·       Uzun vadede çalışmak isteyebileceğiniz şirket ve kuruluşlarda staj deneyimi kazanmak, eğitim sürecindeki en akıllıca kariyer planlarından biri. Hem henüz öğrenciyken seçtiğiniz iş pozisyonunun sizin için doğru olup olmadığını ayırt edebilir hem de staj sonrası iş devamlılığınızı aynı düzen içerisinde sürdürebilirsiniz.

Birikim yapmayı, yatırımları, finansal planlamaları çoğunlukla büyük paralar kazandığınız zamanlara erteliyor ve o günlerin hayat tarafından size sunulacağını düşünüyor olabilirsiniz. Oysa hiç şüphesiz en büyük finansal planlama  kendinizi geliştirdiğiniz, yeteneklerinize, becerilerinize ve uğraşlarınıza daha fazla kaliteli zaman ayırdığınız bir eğitim süreci. Her yıl bir milyona yakın üniversite öğrencisi mezun eden Türkiye’de sizi öne taşıyacak en büyük yatırım donanımlı biri olarak kendinizi yetiştirmeniz. Zamanın zorunluluklarına ayak uydurmaktansa kendi sürecinizi yöneterek maddi ve manevi avantajları elinizde tutmanız sizin elinizde.

Üniversitedeyken çalışma ve staj süreçleri deneyim odaklı, öğrencilik sürecindeki gider dengesi de daha kontrol edilebilir olduğundan bu zamanlar birikim yapmaya da en elverişli zamanlardan. İlerleyen senelerde yetişkinliğe ve profesyonel hayata geçiş yaparken birikiminizin olması sizi rahat ettirirken eğitim sürecinizden bu şekilde maksimum verim alırsınız. Monay uygulamasında bulunan yolculuklar bu süreçte harcamalarınızı kontrol altına almanıza yardımcı olabilir, finans uzmanlarından alacağınız randevularla finansal birikim ve planlamalara mesleki yaşantınızın daha en başındayken adım atabilirsiniz. Monay tüm bu fırsatlar ve iyi bir gelecek için sizinle.

Yorumlar
Kalan Karakter 800