Sigortaya rağmen cebiniz yanabilir!
Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği, konut, araç, makine ve eşya fiyatlarındaki artışların poliçeye yansımaması halinde sigorta yaptıranların ciddi şekilde mağdur olabileceğini duyurdu.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Ol‘Sigorta bedeli/sigorta değeri farkı’ konusunun altını çizen TÜSED Yönetim Kurulu, fark oluştuğu takdirde eksik sigorta hükümleri uygulandığına dikkat çekerek bu durumun sigortalıya nasıl yansıyacağını şu örnekle açıkladı:
“Sigorta poliçenizde, aksine bir hüküm yoksa, herhangi bir kıymet için toplam 100 bin TL sigorta bedeli belirlendi ve oluşan hasar sonrası bu kıymet yenileri toplamı 200 bin TL olarak tespit edildi ise eksik sigorta hükümlerinin uygulanması sonrasında sigorta bedeli ile sigorta değeri oranları farkı kadar eksik tazminat hesaplaması yapılmaktadır. Yine yukarıdaki örnek dikkate alındığında, hasar 10 bin TL ise tazminat 5 binTL olmakta, sigortalı %50 oranında, yani 5bin TL eksik ödeme almaktadır. Özellikle banka kredisi kullanılarak edinilen konutlar için yapılan sigorta sözleşmelerinde, belirlenen sigorta bedelleri poliçede kontrol edilmeli, olması gereken güncel sigorta değerinden az olması durumunda prim farkı ödenerek gerçek değerine yükseltilmelidir.
PERTTE BÜYÜK MAĞDURİYET
Bu poliçelerde genellikle eşya teminatı bulunmamakta, olanlarda ise ilk ateş adı altında limitli teminat verilmektedir ki bu bedel bir konutta bulunan tüm eşyaların toplam değerinin çok altında kalmaktadır. Sigorta bedelindeki bu eksiklik tam hasar (Pert Total) söz konusu olduğunda çok büyük mağduriyet yaratmaktadır.
Otomobillerin değerinin de son dönemde yükseldiğine vurgu yapan TÜSED Yönetim Kurulu, zorunlu trafik sigortası yaptıranların da kaza yapmaları halinde maksimum ödeme limitlerinin düşük olması nedeniyle oldukça yüklü borçlarla karşı karşıya kalabileceğini duyurdu.
TÜSED bu durumu da şu örnekle açıkladı: "Trafik poliçelerinde maddi teminat limitleri 1 Ocak 2022 tarihinde araç başına 50 bin TL, kaza başına da 100 bin TL olarak güncellenmiştir. Diğer bir ifade ile gerçekleşecek bir trafik kazasında kusurlu olmanız halinde her bir mağdur taraf için maksimum 50 bin TL ve kazada zarar gören araç veya maddi kıymet sayısı birden fazla ise kaza başına maksimum 100 bin TL hasar ödemesi yapılmaktadır. Eğer bu miktarların üzerinde bir hasar söz konusu ise üzerini sigortalılar kendisi karşılamak durumunda kalmaktadır. Bu riskin tedbirini almak için ilk alternatif, daha yüksek teminatlara sahip geniş kapsamlı bir trafik poliçesi ürünü satın almak. İkinci alternatif ise kasko poliçeniz mevcut ise trafik sigortasına ek olarak alacağınız ihtiyari mali mesuliyet teminatının kapsamını artırmaktır. Ayrıca ihtiyari mali mesuliyet teminatınızı sınırsız hale getirip karşı tarafa verilen hasarın boyutu ne olursa olsun cebinizden hiçbir ödeme çıkmamasını da sağlayabilirsiniz."