Ruh Sağlığımızı Etkileyen Finansal Durumlar
Pek çok insan finansal sorunlarını saklı tutsa da gerçek şu ki, hemen hemen herkes parasını akıllıca yönetemediği için finansal karmaşa yaşayabiliyor. Peki bize bu finansal karmaşayı yaratan sebepler neler?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlFinansal hayatınızla ilgili sürekli bir mücadele halinde olduğunuzu hissediyorsanız, yalnız değilsiniz. Pek çok insan finansal sorunlarını saklı tutsa da gerçek şu ki, hemen hemen herkes parasını akıllıca yönetemediği için finansal karmaşa yaşayabiliyor.
Peki bize bu finansal karmaşayı yaratan sebepler neler?
1. Az maaşlar
Pek çok Para Durumu üyelerinden duyduğumuz mücadele: yeterince para kazanamamak, belirli olmayan çalışma saatleri, düşük ücretler, geçimini sağlamaya yetecek kadar para kazanmak…
Tam zamanlı bir iş bulamayan 33 yaşındaki Cem’i ele alalım. Birçok özel şirket için konserler ayarlıyor. Ancak düşük maaşla bu işi yürüttüğünü söylüyor. Arabasına benzin koyup, bebek bakıcısına parasını ödediğinde, maaşının yetmediğini ve işinin anlamsızlaştığını dile getiriyor.
Ya da Ankara’da yaşayan 34 yaşındaki hamile iki çocuk annesi Işıl’ı ele alalım. Kocasının işyeri Covid-19 salgını sırasında kapandığında, aile tek bir maaş ile evi döndürmüş. Sizce de bu durumları hemen hemen herkes yaşamıyor mu?
✅ İpucu: İşvereniniz çalışma saatlerinizi artırmaya veya geçinmeniz için iyi bir ücret ödemeye istekli değilse, özgeçmişinizi elden geçirin ve yeni iş arayın. İş işteyken bulunur, unutmayın! Veya ek iş ile bu duruma belki çözüm bulabilirsiniz.
2. Çocuk yetiştirmenin bitmeyen masrafları
Herkes için başka bir ortak mücadele, çocuk yetiştirmenin sonsuz maliyeti. Üyemiz Nihal, bunu en iyi şekilde şu sözlerle ifade etti: “Çocuklar söz konusu olduğunda hiçbir zaman bütçemize bağlı kalamıyoruz. Her zaman ihtiyaç duyulan fazladan bir şey çıkıyor.”
2 çocuklu bir anne olan Nihal için çocukları hem en büyük neşe kaynağı hem de en büyük finansal stres kaynağı.
✅ İpucu: Çocuklarınız varsa, size sunulan her programdan yararlanmaya çalışın. Ne tür hizmetler sunduklarını görmek için yerel sivil toplum kuruluşlarını arayın. Arkadaşlarınızdan ve ailenizden yardım isteyin ve ihtiyaçlarınız konusunda net olun.
3. Faturalar, faturalar, faturalar
Çok para kazanmadığınızda, posta kutunuzda görmek isteyeceğiniz son şey ödenmeyi bekleyen faturadır. Yine de gelmeye ve gelmeye devam ederler. Bunlarda finansal stresin baş kahramanı olurlar.
Mesela üyelerimizden Melike bir dizi küçük krediden kaynaklanan 15.000 TL’lik borcu içeren faturaları konusunda strese giriyor. Çoğu zaman, ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bu borçları görmezden gelmeye çalışıyor. Ve içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulamayacağını düşünüyor.
✅ İpucu: Harcamalarınızı takip etmek ve bu konuda nasıl hareket etmeniz gerektiği konusunda size yardımcı olacak uygulama olan Moneye ile tanışabilirsiniz.
4. Mevcut olmayan acil durum fonları
Sanki günlük harcamalar yeterli değilmiş gibi, birçok üyemiz beklenmedik faturalarla ve daha spesifik olarak, bunları karşılayacak acil durum fonu eksikliğiyle boğuşuyor.
Bir üyemiz “Önemli bir şey olursa, bu masrafları karşılayabileceğimiz bir birikimimiz yok. Bu bir stres kaynağı… Şu anda bir acil durum fonu oluşturmak için yeterli maaşı alamıyoruz.” diyor.
✅ İpucu: Diğer tüm harcamalar bir bütçede yer alırken, acil durum fonları genellikle en son gelir. Fakat acil durum fonu ile küçük bir aksaklığın büyük bir felakete dönüşmesini önleyebilirsiniz. Bu nedenle elinize ne kadar para geçerse geçsin acil durum hesabınıza yatırın.
Araba İstek mi İhtiyaç mı? Özlem Denizmen programının ‘’Harcayabilir miyim?’’ bölümünde 120 bin TL’ye otomobil almak isteyen Sebahattin Bey’e ret mi onay mı verdi?