“POS Tefeciliği” Kurbanı Olmayın!

“Pos Tefeciliği” son dönemde Maliye ve BDDK’nın bu yöndeki araştırma ve yaptırımlarını arttırmasıyla daha da bilinen bir kavram haline geldi. Sadece bankalara tanınan “para satma” işlemini yasadışı yöntemlerle uygulayıp vatandaşı, kredi kartı borçlarını kapatabilecekleri vaadiyle çeken “POS Tefecileri”, internetin her mecrasını öne çıkmak için...

Pos Tefeciliği” son dönemde Maliye ve BDDK’nın bu yöndeki araştırma ve yaptırımlarını arttırmasıyla daha da bilinen bir kavram haline geldi. Sadece bankalara tanınan “para satma” işlemini yasadışı yöntemlerle uygulayıp vatandaşı, kredi kartı borçlarını kapatabilecekleri vaadiyle çeken “POS Tefecileri”, internetin her mecrasını öne çıkmak için kullanmaya başlayınca denetleme kurullarının radarına girdiler.

Peki, nedir bu “POS Tefeciliği”? 2000’lerin gelişi ile beraber harcama ve birikim alışkanlıkları kadar suç yöntemleri de değişti, dijitalleşti. Bildiğimiz klasik tefeciliğin yerini de dijital yöntemleri kullanan yasadışı yollar aldı. “Pos Tefeciliği” işlemi ise şöyle gerçekleşiyor:


  1. Kredi kartı borcunu ödeyemeyen veya nakite ihtiyacı olan birey, bu işlemi yürütenlere başvurur. Bu işlemin yapılabilmesi için POS / Sanal POS’a üye olunması yeterlidir.

  2. “POS Tefecisi”, kart borcunun tutarını öğrenir ve bu miktar kadar internetten ödeme yapar ya da nakit karşılar.

  3. “POS Tefecisi” borç miktarının üzerine komisyon koyarak toplam tutarı, limiti açılan kredi kartı ve limiti yeten başka bir kredi kartından sanal POS / POS vasıtasıyla 12 taksitli alışveriş gibi çeker.

  4. Bu işlemin ardından tefeci sahte belge düzenleyerek karttan çekilen son miktar değerinde mal satmış gibi gösterir ve bankadan parasını normal alışveriş gibi yaptığı anlaşmaya uygun alır.


Maliyecilerin bu modern zaman tefecilerine “POS Tefecisi” demesinin sebebi işte bu. Bu işlem genelde altın ve kontür satışında KDV’nin olmayışı nedeniyle bu sektörlerde yoğunlaşmaktadırlar.

“POS Tefecileri” kurbanlarına dijital dünyanın pek çok aracını kullanarak ulaşabiliyor. Broşür ve e-posta yöntemleri bunların başında geliyordu ama bugün Facebook’ta “Kredi katı borcunuzu kefilsiz, şartsız kapatabileceklerini” belirten reklamlardan SMS mesajlarına kadar her yerde ilanlarına rastlayabilirsiniz.

Bu tuzağa düşmeyin!

Tüketici derneklerinden gelen şikâyetler üzerine harekete geçen BDDK, son yaptırımlarıyla “POS Tefecilerine” karşı adeta savaş açmış durumda. Söz konusu işlemlerin yasadışı tek yanı bankalara ait olan para satma hakkının ihlal edilmesi veya sahte alışveriş belgesi düzenleyerek kaçakçılık yapmak da değil.

Bu yola başvurup belli bilgilerini bu kişilere veren tüketiciler, ilerleyen zamanda bu bilgiler ile dolandırıldıklarını fark edebiliyor veya farklı bir makine ile kartlarından yine para çekildiğini öğrenebiliyorlar.

Bu kişiler ile yapılan bu tip bir işlem, hiçbir düzenlemeye tabi değil.  Vatandaş olarak herhangi bir anlaşmazlıkta başvurabileceğiniz hukuki bir mecra bulunmayacağı gibi, siz de aslında kaçakçılık suçuna ortak olmuş oluyorsunuz.

Nasıl tespit ediliyorlar?

BDDK “POS Tefecilerini” yakalamak için ülke çapındaki POS faaliyetlerini yakın takibe aldı. Bir POS cihazı ile sık sık yapılan yüksek miktardaki çekimler veya bankanın otorizasyona red vermesi nedeniyle üye iş yerinin reddedilen işlem sayısındaki yükseklik, BDDK’yı inceleme yapmak için harekete geçiriyor. Bu işlemi yürüttüğü tespit edilen işler hakkında yasal süreç başlatılıyor ve söz konusu POS cihazı iptal ediliyor.
Yorumlar
Kalan Karakter 800