Part-time çalışanın yasal hakları nelerdir?

Part-Time çalışanların yasal hakları, SGK günleri ve dikkat edilmesi gerekenler neler?

Part-Time (Kısmi Süreli) çalışma nedir?
Part-Time (Kısmi Süreli) çalışma nedir?

İş Kanunu’nda yapılan tanımlama; İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesiyle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenmesi durumunda sözleşme kısmî süreli iş sözleşmesidir.

Part-Time çalışma aslında batı ülkelerinde oldukça yaygın olan bir çalışma şekli olup, 2003 yılında 4857 Sayılı İş Kanunu’nun 13. Maddesi ile düzenlenmiştir. İş Kanunu’nda yapılan tanımlamada süre belirtilmemiş olmasına rağmen, Çalışma Süreleri Yönetmeliği’nin  6. Maddesinde haftalık normal çalışma süresinin 2/3 oranına kadar yapılan çalışmalar olarak belirlenmiştir. Normal çalışma süresi aksi belirlenmediği sürece 45 saattir ve dolayısıyla  part-time çalışma süresi haftalık 30 saat olacaktır. Ancak sözleşme ile 45 saatin altında belirlenmiş haftalık çalışma sürelerinde 2/3 oranı ile part-time çalışma süresi belirlenecektir.

Part-Time çalışanın yasal hakları nelerdir?

Eşitlik ilkesine göre çalışanlar arasında menfaatler ve haklar açısından farklı davranılamayacağı için, Tam zamanlı bir emsal çalışana tanınan tüm haklardan part-time ( Kısmi Süreli )  çalışan faydalanabilecektir. Prim, yakacak yardımı, iletişim yardımı vb. ödemeler kıstelyevm ( çalışma gününe göre ) olarak ödenecektir.

Tam zamanlı olarak yapılan çalışmalarda 6 gün süre ile çalışma yapılması sonucunda 7. Gün hafta tatili (çalışılmadığı halde ücreti ödenen gün ) olarak kullanılır. Dolayısıyla part-time olarak çalışan haftalık 30 saat çalışması halinde hafta tatili olarak (çalışılmadığı halde ücreti ödenen gün ) bir gün içinde yaptığı çalışma saati kadar ödemeye eklenir.

Part-Time çalışan tıpkı tam zamanlı çalışan gibi yıllık izin yönetmeliğinde kıdeme göre belirlenen gün kadar yıllık izin hakkederler. İlgili ay kullanılan yıllık izin gün sayısı içerisinde toplam part-time çalışacağı süreye istinaden ödemesi yapılır. Yani haftada 30 saat çalışan birinin bir hafta yıllık izinli olması halinde ücret ödemesi içerisinde yıllık izinli gün sayısı 4 ( 30 / 7,5 saat )  olacaktır.

Part-Time SGK günleri ve dikkat edilmesi gerekenler neler?

Part-Time çalışma farklı işverenler ile çalışabilme olanağı sağladığı ve esnek zamanlama yapılabilmesi sayesinde oldukça verimli bir çalışma şeklidir. Ancak 01.01.2012 yılında Genel Sağlık Sigortasının ( zorunlu ) başlaması ile birlikte Part-time çalışanlar için artı bir yük oluşturdu. Eğer çalışan sadece bir işveren ile çalışıyor ve en iyi ihtimalle haftada 30 saat çalışıyor ise SGK gün sayısı en fazla 17 gün olacaktır.

Bu da demektir ki 13 gün eksik gün oluşacaktır ve GSS borcu oluşacaktır. GSS borcunun oluşmaması için 13 günlük SGK primlerinin çalışanın tarafından ödenmesi gerekmektedir.

Eğer Part-Time ( Kısmi Süreli ) çalışıyorsanız GSS borcunuzu kontrol etmenizde fayda olacaktır.

Ayrıca…

8 Kasım 2016 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan “ANALIK İZNİ VEYA ÜCRETSİZ İZİN SONRASI YAPILACAK KISMİ SÜRELİ ÇALIŞMALAR HAKKINDA YÖNETMELİK” ile doğum sonrasında ebeveynlerden birinin çocuğun mecburi ilköğretim çağına kadar Part-Time olarak çalışabilecekleri belirtilmiştir. Konu hakkında  detaylar için “Anne adayları ve yeni anneler için doğum izni hakları” yazımızı okuyabilirsiniz.

Etiketler Çalışma Hayatı
Yorumlar
Kalan Karakter 800
Barış Can Tapan
Devlet Hastanesinde ameliyat oldum. Raporum var. Devlet part time çalışanlara rapor parası ödemiyor diye duydum. Doğru mudur?
Fatih KILIÇ
Emekli kişi binaya part time 2 saat günlük çalışma sözleşmesi ile çalışır sigortasida yatarsa ileride ben tam gün çalıştım diyebilir mi,binada görevli dairesinde oturacak yakıt elektrik ve su bize olacak ileride kafamizi agritirmi ,banka kartına 600 lira aylık 8 gün maaş yatacak ve 8 günlük 230 TL sigortası yatırılacak Mahkemeye gidip ileride ben tam gün çalıştım diyebilir mi,iki yalancı şahit ile tüm haklardan yararlanir dediler doğru mu bize doğru gelmedi Yasal olarak ne yapmamız gerekiyor???
Murat Üsküp
Part time çalışanım bazı haftalar 30 saati gecik çalışıyorum ama maaşımda herhangi bir değişim söz konusu değil günlük sabit ücret veriyorlar bu konuda bana herhangi bir hak doğar mı ?
Atiye Türker
Merhaba. Çalıştığım şirkette tam zamanlıdan yarı zamanlı çılışma sistemine geçiyorum.. ancak geçiş nasıl olmalı? İK şartli istifa vermemi söyledi. İstifa ediyorum fakat part time devam etmek istiyorum şeklinde. Henüz yazmadım. Tabi haklarımı kaybedeceğim ifade edildi. Haklarımı kaybetmeden yarı zamanlı çalışmaya geçiş mümkün müdür? Teşekkür ederim.
Yusuf Yildiz
Bilgiler gayet acik tesekkurler.ben sunu ogrenmek istiyorum.yanimda calisacak olan personelimin kalfalik diplomasi var ve ustalik ve kalfalik sinavi icin suresi daha tamamlanmadi.eylulde dolacak.personelimin sigortasi tam gun olarak yatiyor.ancak bazi mali sebeplerden dolayi sigortasini parttime olarak yapmayi dusunuyoruz ancak ne gibi hak kaybina ugrar,bunun yapilmasinda avantaj ve dezavantajlar nelerdir.anladigim kadariyla 30 gun uzerinden sigoryasi 17 gun olarak gozukecek ki buda sigorta suresini doldurmasinin uzamasi demek oluyor.eylul degilde aralik gibi ancak hak edrbiliyor.yaniliyor muyum.tavsiyeniz nedir.tesekkurler.