Paranın sahtesi nasıl anlaşılır?
Elinize sahte para geçtiğinden şüpheleniyor musunuz? Sahte para nasıl anlaşılır, paranın sahte olduğunu nasıl anlarsınız, gerçek para ile nasıl ayırt edilir? sahte 200 TL, 100TL, 50TL nasıl anlaşılır sorularına içeriğimizde yer verdik
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlSahte para mağduru olmamak için gerçek paraların temel özelliklerini bilmenizde fayda var. İşte gerçek parada bulunması gerekenleri..
Sahte Para Nasıl Anlaşılır?
Gizli Atatürk görseli
Gizli olarak bütün banknotlarda ışığa tuttuğunuzda görülen Atatürk görseli bulunur. Elbette bu, en bilinen yöntem olduğu için diğer özellikleri de doğrulamanızda fayda var.
Banknotun kalitesi
Banknotlar herhangi bir kağıt türüyle yapılmaz ve özel olarak üretilirler. Banknotlarda beyaz kağıt değil, kupürün hakim renginin tonunda açık renkte kağıt kullanılır.
Kabartma baskı
Paranın ön yüzünde yer alan Atatürk portresinin yanı sıra “Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası” ve banknotun değerini gösteren sayılar da dahil olmak üzere yazılarda kabartma baskı bulunur.
Emniyet şeridi
Banknotlarda parlak emniyet şeritleri yer alır. Üzerinde banknot değeri ve Tl harfleri bulunan bu şerit kağıda gömülü halde bulunur. Banknot ışığa tutulduğu taktirde her iki taraftan da kesintisiz bir şekilde görülür.
Renkli şerit
Üzerinde banknot değer ve TL harfleri bulunan bu şerit banknota farklı açılardan bakıldığında altın sarısına dönüşür.
Hologram şerit
Şeritlerin üzerinde bazı motifler bulunur. Banknota farklı açılardan bakıldığında motifler renkli ve parlak yansımalar verir. Ayrıca farklı açıdan bakıldığında dikdörtgen şekil içerisinde yer alan TL harfleri banknotun değerine dönüşür.
Mikro Yazı
Banknotun ön yüzünde ay – yıldız motifinin içerisinde banknot değeri ve TL harfleri, holografik şerit folyo üzerinde de dikdörtgen şeklin alt ve üstünde TCMB ibaresi mikro yazı ile basılı olur.
Bütünleşik görüntü
Banknot ışığa tutulduğunda sol üst bölümde yer alan şekiller arka yüzdeki şekiller ile birleşerek banknot değerini ortaya çıkarır.
Braille alfabesi
Paranın ön yüzünde, filigranın sol üst kenarında Braille alfabesinden yararlanılarak yazılmış, parmakla dokunulduğunda fark edilebilen noktalar bulunur.
Ultraviyole ile görünen özellikler
UV ışınları altında mavi ve kırmızı renkte parlama yapar. Emniyet şeridinde ultraviyole ışığı altında banknotun, 5 ve 10 TL’de mavi, 20 ve 50 TL’de kırmızı, 100 ve 200 TL’de ise sarı renkte parlama yapması gerekir.
Ayrıca profesyonel tarafından UV ışınları kullanılarak yapılacak kontroller içinde ayrıca işaretlemeler bulunur.