Para konuları sizi endişelendiriyor mu?
Kredi, kredi kartı borcu, aniden ortaya çıkan ihtiyaçlar sebebiyle finansal açıdan zor bir dönemden mi geçiyorsunuz veya para konular sizi endişelendiriyor mu?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Ol
Halihazırda bir acil durum fonunuz ve geliriniz varsa, yani yaklaşık üç ile sekiz aylık yaşam giderlerinizi karşılayabileceğiniz miktarda paranız varsa tebrikler. Her borç ödenir, kendinizi strese sokmayın. Normalde yapacağınız harcamalara devam edin.
Geliriniz var, birikiminiz yoksa; işinize sahip çıkın. Bütçenizdeki gider kalemlerini gözden geçirip nerelerden, ne kadar kısabileceğinizi hesaplayın. Gelir yok, birikim varsa; panik yapmayın. Acil durum fonunuz varsa şimdi kullanmanın tam zamanı. Tekrar çalışmaya başlayana kadar harcamalarınızı azaltın. ‘Kaktüs modu’na geçin, bir süre için sadece zaruri ihtiyaçlar için harcamayın. Borç varsa, soruna değil, çözüme odaklanın. Borçlu olduğunuz kişilere samimiyetle durumu anlatın ve ödeme planınızı düzenleyin.
Ne kadar para kazandığınız kadar o parayı nasıl harcadığınız ve o parayla nasıl birikim, yatırım yaptığınız önemli. Finansal hedeflerinizi gerçekleştirmek için kendi bütçenize uygun oranda birikim yapabilirsiniz.
İlk kez yatırım yapacaksanız bu dönemde kısa vadede kazanmak için tüm birikiminizi riske sokmayın. Küçük küçük, araştırarak yatırıma başlayın, eş dost tavsiyesiyle veya sosyal medyadan duyduklarınızla hareket etmeyin. Önümüzdeki 12-18 ay içinde büyük bir satın alma veya başka durumlar için paraya ihtiyacınız olacaksa yatırım yapmayın. Unutmayın, bazen hiçbir şey yapmamak da yatırımdır.
Emeklilikten sonra koca bir hayat var ve o dönemde şimdiki gelirinizin en az yüzde 80’i kadar paraya ihtiyacınız olacak. Sağlık, geçim, torunlar… Peki nereden gelecek bu para?
Emeklilik için biriktirmeye en geç 40’lı yaşlarınızda başlayın. Bu yaşlarda takribi olarak emeklilik dönemi için şu anki yıllık gelirinizin iki katı kadar biriktirmek için plan yapın. 50’li yaşlarda ise kazancınız belli, huzurlu bir gelecek için yıllık gelirinizin dört katı kadar birikiminizin (gayrimenkul dahil değil) olması size güç verir.
Ne kadar borcunuz olduğunu anlayın ve bunu ödemek için plan yapın. Bankanıza danışın yapılandırma sizin durumunuz için mantıklı bir çözümse bunu değerlendirin. Borcunuzu ödeyemiyorsanız, yeni borçların oluşmaması için kredi kartı kullanmayı bırakın. Yapılacak başka bir şey kalmadıysa ve satabileceğiniz ev, araba varsa satıp borcunuzu kapatın.
Harcamalarınızı tek tek yazın. Tasarruf edebileceğiniz alanları belirleyin. Mevcut gelirinizle finansal hedeflerinize ulaşmanız zor görünüyorsa ek gelir oluşturun.