Para biriktirmenize yardımcı olacak 8 adım!
Para biriktirmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Ama kararlı adımlarla küçük birikimler elde etmek de zor değil. Para biriktirmek istiyor ama bir türlü başaramıyorsanız size bu konuda yardımcı olacak 8 adım.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Olİlk iş neden birikim yapmak istediğinize karar vermek. Bu birikimi nerede kullanacağınıza karar verirseniz hem ne kadar birikim yapacağınızı belirler hem de motive olursunuz.
Para biriktirmek için öncelikle paranızı nerelerde harcadığınızı net bir şekilde görmeniz gerekiyor. Bunun için de en iyi yöntem harcamaları takip etmek. Ekstreleriniz dikkatlice inceleyerek yaptığınız harcamaları sınıflandırın ve bu harca kalemleri içinde tasarruf edebileceklerinizi belirleyin. Kolayca hazırlayabileceğiniz bir gider tablosu bunun için yeterli olacaktır.
Harcamaları kısmak: Gider tablosunu hazırladığınıza göre masraflarınız net bir şekilde ortada. Artık para biriktirmeye başlamak için harcamaları nereden kısabileceğinize bakmanız gerekiyor. Çoğumuz için giderlerimizin büyük bir bölümünü; gıda, giyim ve ulaşım oluşturuyor. Örneğin yemekten tasarruf etmenin en iyi yolları arasında, dışarıda yemek yemeyi azaltmak ve hafta boyunca toplu yemek pişirmek yer alıyor. Giyim harcamalarımızdan tasarruf etmenin en iyi yolu sadeleşmek. Hepimizin dolabında giymediğimiz kıyafetler vardır. Minimalist bir yaşam tarzı ile birkaç parça sade kıyafetinizi farklı aksesuarlarla her seferinde farklı bir kombine dönüştürebilirsiniz. Hatta yenisini almak yerine ikinci el kıyafetlere ya da giysileriniz dönüştürmeyi düşünebilirsiniz. Ulaşıma gelecek olursak, bir aracınız varsa her yere giderken kullanmak yerine bisiklet ve toplu taşımayı tercih ederek veya yürüyerek hem ulaşım masraflarından tasarruf edebilirsiniz.
Harcamalarınızı kıstıktan sonra kendinize gerçekçi finansal hedefler belirleyebilirsiniz. Bu hedefler, yurtdışı tatili veya yüksek lisans yapmak olabileceği gibi, ev ya da araba almak gibi ulaşılması daha zor hedefler de olabilir. Önceliği bu hedeflerinize verir ve gerçekleştirebilirseniz, daha sonra zor hedeflerinize ulaşmak için motivasyonunuz artar.
Su, elektrik, telefon, internet ve doğalgaz tüketiminizi gözden geçirebilirsiniz. Gereksiz yanan lambaları kapatmak, çalışmayan cihazların fişlerini prizden çıkarmak, diş fırçalama veya duş alma gibi rutin işlerde musluğu kapatmak ay sonunda faturanıza yansıyacak ve tasarruf etmenize yardımcı olacaktır.
Eğer kredi kartı kullanıyorsanız ödemeleriniz zamanında yapmanız çok önemli. Böylelikle hem bütçe planınıza göre kontrollü harcama yapar hem de faiz yükünden kurtulursunuz. Aynı durum faturalar için de geçerli. Son ödeme tarihlerini kaçırdığınız faturalar ve taksitler için gecikme ücreti ödemek, bütçenizi daraltacaktır.
İnternette birçok platforma üye oluyoruz. Bir heves spor salonuna yazılıyor ama gitmeyebiliyoruz. Kullanmadığımız platformların aboneliklerini ve atıl olan üyelikleri iptal ederek, buradan elde ettiğimiz tasarrufu biriktirmek mümkün. Öte yandan en çok para harcanan yerlerin eğlence yerleri olduğu da aşikar. Eğlenmeyi asla es geçmeyin ama ücretsiz veya indirimli konserler, festivaller ve etkinlikleri de ıskalamayın.
Market ve online alışverişlerinizde indirim fırsatlarını, ücretsiz kargo ve kupon fırsatlarını takip edebilirsiniz. İhtiyaç duysanız da zamana yayabileceğiniz ihtiyaçlarınız için fiyat takibi yapın ve indirim dönemlerinde satın almaya çalışın.
Para biriktirme kutusu, aslında bir kumbara görevi görüyor ve kutunun üzerinde biriktirme eylemini güdüleyecek para miktarları yer alıyor. Kutunun üzerindeki 1 liradan 100 liraya kadar olan para birimlerini, kutuya atan kullanıcı, kutuya her para attığında da o rakamın üzerini karalıyor. Böylelikle rakamlar tamamlandığında kullanıcının, 10 bin lirası oluyor.