Nasıl Mareşal olunur?

Nasıl olunur serisinde inceleyeceğimiz bir diğer meslek: Mareşal! Mareşal nedir? Nasıl Mareşal olunur? Mareşal olmak için hangi şartlar yerine getirilmelidir? İşte Mareşallik ile ilgili merak edilen tüm detaylar!

Güncelleme:

Mareşal kelimesinin Türk Dil Kurumu’nda (TDK) anlamı En yüksek askerî rütbe, Bu rütbede bulunan general, müşir demektir.

"Mareşal" kelimesi Türkçeye Fransızca "maréchal" kelimesinden geçmiştir. Fransızca kökenli bir terim olup "at yetiştiren kişi" anlamına gelir.

Mareşal, genellikle ordu veya hava kuvvetleri gibi silahlı kuvvetlerdeki en yüksek rütbedir ve savaşta büyük başarılar elde etmiş komutanlara verilir.

Mareşal rütbesi kime verilir?

İki meydan savaşını kazanan veya bir savaşta aynı anda birçok cepheyi birden yöneten ve kazanan, denizde ve havada da aynı başarıyı gösteren askerlere verilen bir rütbedir. Mareşal olabilmek için Türk Silahlı Kuvvetlerinde en az orgeneral (denizci ise en az oramiral) rütbesine sahip olmak gerekir. Mareşallik rütbesi çalışarak kazanılabilecek bir rütbe değildir. Bu rütbe, ilgili kanun gereği Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından verilir ve askeri alandaki en yüksek rütbedir.

 

Türkiye’de Mareşal rütbesi alan kaç asker var?

Türkiye'de Mareşal rütbesi alan asker sayısı ikidir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk, Mareşal rütbesi ile onurlandırılmıştır. Atatürk, Türk Kurtuluş Savaşı'ndaki liderliği ve Türkiye'nin modernleşme sürecindeki önemli katkıları nedeniyle bu rütbe ile donatılmıştır. Mareşal unvanı, Atatürk'e 19 Mayıs 1935 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilmiştir.

Mareşal rütbesi alan bir diğer isim de Fevzi Çakmak’tır. Fevzi Çakmak’a mareşallik rütbesi Mustafa Kemal tarafından TBMM kararı ile Dumlupınar Savaşı’ndan sonra 31 Ağustos 1922’de verilmiştir. . Fevzi Çakmak, Mustafa Kemal Atatürk’ten sonra ikinci ve son Mareşal’dir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800