Nasıl icra memuru olunur?

Nasıl olunur serisinde inceleyeceğimiz bir diğer meslek: İcra memuru! İcra memuru nedir? Nasıl icra memuru olunur? İcra memuru olmak için hangi şartlar yerine getirilmelidir? İşte İcra memuru ile ilgili merak edilen tüm detaylar!

Güncelleme:

İcra memuru nedir?

İcra memuru, mahkeme kararlarını uygulayan, alacaklıların haklarını koruyan ve borçluların borçlarını ödemesini sağlayan resmi memurlardır. İcra memurları, Türkiye'de icra ve iflas dairelerinde görev yaparlar.

İcra memurları, icra müdürlüklerinde çalışan ve icra dairelerindeki süreçlerin yürütülmesinden sorumlu olan resmi memurlardır. Görevlerini yürütürken icra ve iflas hukuku ile ilgili yasal düzenlemelere uymak zorundadır. Aynı zamanda taraflar arasında adil ve tarafsız bir şekilde davranmakla yükümlüdür.

Mahkeme kararlarına dayanarak alacaklıların haklarını korur ve borçluların bu hakları yerine getirmesini sağlarlar. Bu kapsamda, icra memurları tarafından haciz işlemleri gerçekleştirilir, taşınmaz mal satışları düzenlenir, borçlunun maaşına veya banka hesaplarına bloke koyma gibi işlemler yapılır. Ayrıca, icra memurları icra dairelerinde yapılan dosya takiplerini ve yazışmaları da yürütürler.

 İcra memuru nerede çalışır?

İcra memuru; mahkeme kararı ile birlikte hareket ederek borçludan borcunu alıp, bunu alacaklıya verme görevini yerine getiren adli memurlardır. İcra memurları Maliye Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Adalet Bakanlığı gibi kurumların bünyesinde çalışırlar.

İcra memurlarının görevleri nelerdir?

  • İcra memurları, mahkeme kararlarına dayanarak alacaklıların alacaklarını tahsil etmek için icra takiplerini yürütür. Borçlu olan kişilerin veya kurumların mal varlıklarını tespit eder, haciz işlemlerini gerçekleştirir ve alacaklıların haklarını korur.
  • İcra memurları, haczedilen taşınmaz veya taşınır malların satışını düzenler. Bu süreçte satış ilanlarını hazırlar, müzayede veya açık artırma organizasyonunu yapar ve malın alıcısına devrini sağlar.
  • İcra memurları, borçlu olan kişinin veya kurumun banka hesaplarına bloke koyabilir. Bu sayede alacaklı, borçlu tarafından tutulan hesaplardaki parayı talep edebilir.
  • İcra memurları, borçlu kişinin maaşına bloke koyabilir. Bu durumda borçlu kişinin maaşının bir kısmı, alacaklıya ödenir.
  • İcra memurları, icra dairelerindeki dosyaları takip eder ve ilgili yazışmaları gerçekleştirir.
  • İcra memurları, yürüttükleri işlemlerle ilgili raporlama yapar. Bu raporlar, icra dairelerine ve mahkemelere sunulur.
  • İcra memurları, icra takiplerinin etkin bir şekilde uygulanmasını ve takibini yapar. 

İcra memuru nasıl olunur?

İcra memuru olmak için Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girilmelidir.  Lisans mezunu olmanın ön lisansa göre daha fazla şansı olsa da her iki eğitim durumundaki kişinin de KPSS’den en az 70 puan alması gerekmektedir. Bütün bu koşullar sağlandıktan sonra kadro açığı olması durumunda icra memurluğu pozisyonunda görev alınabilir.

Hukuk fakültesinden lisans derecesi almanız ve avukatlık stajını tamamlanması kariyeriniz için önemlidir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800