Nasıl araba alabilirim?
Araba almak birçok kişinin hayali ve hayatımızdaki en büyük harcamalardan biri. Araba alırken sadece fiyatını düşünerek hareket etmeyin. Araba aldıktan sonra ortaya çıkacak masrafları hesaba kattınız mı? Gelin araba almanın yollarına bakalım.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlÇip krizi, tedarik sorunu ve dövizdeki dalgalanma gibi sebepler araba fiyatlarının bir süredir hızla artmasına neden oldu. otomobil fiyatlarının son dönemde hızla artmasına neden oldu. Sadece arabayı incelerken değil, bütçe hesabı yaparken de ince eleyip sık dokuyun.
TAŞIT KREDİSİ ALIRKEN
Taşıt kredilerinde vade ve kredi oranı, nihai fatura değerine göre değişiyor.
Örneğin; nihai fatura değeri 400.000 TL'ye kadar olan araçlarda, değerinin yüzde 70’i ve maksimum 48 ay vadeli kredi kullanabiliyor iken, aracın değeri 400.001- 800.000 TL arasında ise değerinin yüzde 50'si ve 36 ay vadeli kullanabiliyorsunuz. Hedefiniz olan araba için bankanızdan, ne kadar ve kaç yıl vadeli kredi kullanabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
Unutmayın finansal huzurunuzun kaçmaması için taşıt kredisi dahil aylık borç ödemeleriniz, aylık hane gelirinizin yüzde 25'ini aşmamalı. Örneğin, aylık geliriniz 16.000 TL ise aylık borç ödemelerinizin toplamı 4.000 TL’yi geçmesin.
Taşıt kredisi alacaksanız masraf dahil faiz oranını öğrenin.
Kamu bankaları bazı marka araçlarda yerli üretimi desteklemek amacıyla kredi faizlerini düşürdü. Dolayısıyla, bu durumdan yararlanmanıza göre aylık kredi ödemeniz değişir.
AMAÇ-İHTİYAÇ ANALİZİ
- Araba benim ve ailem için istek mi, ihtiyaç mı?
- Almak istediğim modelde ne gibi özellikler istiyorum? (Güvenlik, konfor, yol tutuşu…)
- Ne amaçla kullanacağım? İşe gitmek için mi, gezmek için mi?
- Yılda ortalama kaç km yol gideceğim?
- Aile aracı mı istiyorum?
Örneğin; önceliğiniz aile aracıysa, küçük hacimli, hatchback bir araç yerine geniş bagajlı sedan, eğer bütçenize uyuyorsa SUV modellere bakabilirsiniz. Çevrenize almak istediğiniz aracın avantaj ve dezavantajlarını, yakıt tüketimini ve aradığınız özelliklerle ilgili sorularınızı sorun. İyi bir internet araştırması yapın.
TEST SÜRÜŞÜ YAPIN
Sıfır veya ikinci el olması fark etmez. Alacağınız arabayla mutlaka test sürüşü yapın. Aracın beklentilerinizi karşılayıp karşılamadığını görün.
MALİYET HESABI
Araba araştırmaya başlamadan önce kaç paralık araba alabilirsiniz hesaplayın. Yıl sonu kampanyası, faiz indirimi var mı? İstediğiniz arabaya göre yıllık masraf hesabını şu şekilde yapabilirsiniz:
- Trafik sigortası ...……........………….
- Kasko …….........................
- Motorlu Taşıt Vergisi ...……………....
- Alacağınız araç kilometre başına kaç litre yakıt tüketiyor? …………….
- Yıllık yakıt masrafı …………….........
- Otoyol, köprü geçiş ücreti ..………....
- Otopark masrafı …………….............
- Yıkama ……..................
- Bakım, yedek parça .........................
- Lastik ve diğer aksesuarlar ...……….
- Trafik cezası ...……….
Hesabınız sonucu ortaya çıkan yıllık tutarı 12’ye bölün, üzerine kullandıysanız taşıt kredisinin ödemesini koyun. Böylece araba için aylık giderinizi görürsünüz.
EKSPERTİZ RAPORU ALIN
İkinci el araba alırken mutlaka ekspertiz raporu alın. Satıcıya güvenin tabii ama aracın geçmişini de inceleyin. Tramerden araç hasar kaydını sorgulayın.
Arabayı satan kişi servis bakımlı olduğunu söylüyorsa yetkili servisten araç periyodik bakım ve arıza geçmişini sorgulatın. Aracın yedek anahtarını isteyin.
Önceki yıllarda araba bir yatırım aracı değildi. Çünkü sıfır araç aldığınız gibi yüzde 5-10 değer kaybediyordu. Ancak şu sıralar araç fiyatlarında her ay yaklaşık yüzde 3 civarında artış görülüyor.
Araba alırken çok alınıp satılan marka ve modelleri tercih edin ki, ileride satmak istediğinizde zaman kaybı az olsun.
Böyle araba satış ilanı görülmedi!Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde yaşayan ve internette arabasını satılığa çıkaran Ahmet Özsoy,'ın verdiği ilan tebessüm ettirdi.