Milyonlarca Emekliye İkinci Maaş Müjdesi! Uzman İsim Açıkladı: O Tarihte Hayata Geçirilebilir

Emekli vatandaşlar için sevindirici haber! Orta Vadeli Program kapsamında hayata geçirilmesi planlanan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile emeklilere ikinci bir maaş alma imkanı doğuyor. İşte TES ile ilgili merak edilen tüm detayları…

Güncelleme:

Milyonlarca çalışanı ve emekli adayını yakından ilgilendiren Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ile ilgili gelişmeler hız kazandı. TES, emeklilik döneminde yaşanacak gelir kayıplarını telafi etmeyi ve çalışanların refah seviyesini korumayı hedeflediği belirtilirken, Sistem 2025'in sonlarına doğru hayata geçirilebileceği ve devletin de yüzde 30 katkı sağlayacağı söyleniyor. Bu konu hakkında ise SGK Uzmanı Emin Yılmaz, merak edilen tüm detayları TGRT Haber'e açıkladı.

TES Nedir, Nasıl İşleyecek?

SGK Uzmanı Emin Yılmaz, TGRT Haber'e yaptığı açıklamada Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin, mevcut Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) bir uzantısı olacağını belirterek, "Otomatik Katılım Sistemi (OKS) devamında TES ile bazı avantajlar sağlanacak. Sistem zorunlu hale gelecek. Önceki OKS sisteminde çalışanlar sisteme girdikten sonra 2 ay prim yatırıp isterlerse çıkabiliyorlardı. Ancak TES ile herkes otomatik olarak Bireysel Emeklilik Sistemi'ne dahil olmuş olacak" açıklamasında bulundu.

Yılmaz, TES'in özellikle 45 yaş altı çalışanlar için BES ile birlikte zorunlu olacağını vurguladı. Erken yaşta emekli olan EYT'liler için de önemli bir fırsat sunulduğunu belirten Yılmaz, "BES sistemi üzerinden tekrar prim ödeyerek sistemde kalınabilecek. Zaten BES'te 10 yıl kalma şartı var. İşveren de katkı sağlayacak, devlet de yüzde 30 oranında ek katkı sağlayacak. Oluşturulacak bu havuzda toplanan paralar, yatırım araçları ile değerlendirilerek, gerekli şartlar sağlandığında emeklilik imkanı sunacak" dedi.

TES Ne Zaman Başlayacak?

Milyonlarca vatandaşın merakla beklediği "TES ne zaman başlayacak?" sorusuna da yanıt veren Emin Yılmaz, sistemin 2025 yılının son çeyreğinde hayata geçirilebileceğini öngördüklerini belirtti.

Yılmaz, TES'in önemli bir özelliğine daha dikkat çekerek, sistemden çıkışın önceki OKS sistemine göre daha kısıtlı olacağını söyledi. "Tamamlayıcı Emeklilik Sisteminden çıkış olmayacak, sadece kısmi çıkış imkanı olacak. Eğer zorunlu ihtiyaçlar (evlilik, gayrimenkul alımı, eğitim ve doğal afet gibi) ortaya çıkarsa, sistemde biriken paranın yarısı çekilebilecek. Kalan yarısı sistemde kalmaya devam edecek. Çalışmaya devam edip sisteme tekrar dahil olarak, biriken paraları ufak ufak yatırmaya devam edilebilecek“ şeklinde konuştu.

Emeklilik yaşı konusunda da önemli bir sinyal veren Yılmaz, mevcut durumda 10 yıl ve 56 yaş olan emeklilik şartının, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile birlikte 60 yaşına çıkarılmasının söz konusu olabileceğini ifade etti.

Kanun Düzenlemesi Bekleniyor

Emin Yılmaz, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi'nin tüm detaylarının netleşmesi ve yürürlüğe girmesi için kanun düzenlemesi yapılması gerektiğini vurguladı. Sistemde biriken paranın tamamen alınması ve diğer ayrıntılar için yasal düzenlemelerin beklenmesi gerektiği belirtildi.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, yetkili kuruluşlar tarafından kişilerin risk ve getiri tercihleri dikkate alınarak kişiye özel sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler ise genel niteliktedir. Bu tavsiyeler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Yorumlar
Kalan Karakter 800