Merkez Bankası'ndan Kredi Kartı Açıklaması Geldi! Kart Kullanımı Bu Nedenle Artıyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kredi kartı kullanımdaki artışları değerlendirerek Türkiye'de kartlı harcamaların rekor seviyelere çıkmasının nedenleri tek tek açıkladı. Merkez Bankasının dikkat çeken o açıklamaları işte sizlerle…

Güncelleme:

TCMB, sayfasında yayımlanan bir yazıda; Türkiye'deki kartlı harcamaların son yıllarda rekor seviyelere ulaşmasının altında yatan nedenin, sadece borçlanma ihtiyacından olmadığına aynı zamanda da enflasyonist baskılar ve ödeme kolaylığı gibi nedenlerden kaynaklandığı değerlendirmesine yer verilirken, asıl nedenin tüketicilerin nakit yerine kredi ve banka kartlarını tercih etmesinin, finansal teknolojilerin gelişmesinden olduğu bildirildi.

Alışkanlıklar Değişti Kart Kullanımı Yaygınlaştı!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) blog sayfası Merkezin Güncesi'nde yer verdiği ‘Kartlı Harcama Tercihlerinde Son Dönem Eğilimler’ başlığı adında bir yazı yayımlayarak, kartlı harcama bakiyesinde gözlenen reel artışları ve kart kullanımındaki artışın nedenleri tek tek açıkladı. Merkez Bankası Başdanışmanı Halil İbrahim Aydın, Müdür Mehmet Selman Çolak ve Ekonomist Yavuz Kılıç’ın kaleme aldığı yazıda yer alan önemli başlıklar ise şöyle;

Türkiye’de yaklaşık 28 milyon aktif kredi kartı kullanıcısı bulunduğu belirtilen yazıda, 125 milyon kredi kartı, 191 milyon banka kartı bulunurken kartlı harcamaların toplam hacmi 12,8 trilyon Türk lirasına ulaştığına dikkat çekildi.

2021 yıl sonundan 2023 yılının üçüncü çeyreğine kadar faizlerin enflasyonun görece altında kalması bakiye büyümesindeki hızlı artışta önemli rol oynadığı düşünülürken, kredi kartı ile yapılan harcamaların artışında kartla borçlanma maliyetinin dışındaki faktörler de önemli rol aldığı vurgulandı.

Ayrıca, kart ile yapılan harcamaların artmasında kartlı ödeme yöntemlerinin kullanım kolaylığı sunmasının dışında kart kullanımın artmasında salgın dönemiyle birlikte temassız ödeme tercihinin hızlı bir şekilde artması ve nakit taşımanın azalması da önemli bir yer tutuğu belirtildi.

2024 Yılı İtibarıyla Bu Miktar 10 Milyara Yaklaşıyor.

Kart kullanımındaki artışın sadece borçlanma ihtiyacından kaynaklanmadığı, tüketicilerin ödeme alışkanlıklarındaki değişimle, yani enflasyonun etkileri ve kart kullanımının sunduğu kolaylıklarla ilişkili olduğu vurgulanan yazıda;

Kredi kartı ile yapılan işlem adetleri Covid-19 salgını sonrası dönemde kartlı ödemede finansal teknolojilerin gelişmesinin de etkisiyle önemli oranda artış yaşandığı belirtilirken, Salgın öncesi dönemde BKK işlem adetleri yıllık yaklaşık 4 milyar iken, 2024 yılı itibarıyla bu miktar 10 milyara yaklaştığı açıklandı. Ayrıca salgınla ivmelenen ve ödeme sistemlerindeki teknolojik altyapının gelişimiyle desteklenen temassız ödeme tercihlerinin yaygınlaşmaya devam ettiği belirtildi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800