Maddi Sıkıntıları %80 Oranında Düzelten İpuçları

Hazırsanız sizinle para dertlerine yüzde 80 çözüm olan bazı ipuçlarını paylaşmak istiyoruz.

Harcamalarınızı kaydedin

Giderlerinize ışık tutmak ve bunları kayıt ve takip altına almak finansal kontrolde ilk adım. Hep söylüyoruz, "Parasını yöneten, hayatını yönetir,", dolayısıyla eğer borçlanıyorsanız veya genel anlamda gelir gider dengenizi kontrol etmek istiyorsanız yapılacak ilk şey, harcamalarınızı takip edin, harcama kalıplarınıza daha dikkatli bakın, kaydını tutun, karşılaştırın, bütçenizi oluşturun ve gerekli düzenlemeleri yapmaktan korkmayın.

Gereksiz harcamaları kesin

Harcamalarınıza ışık tuttuğunuzda gereksiz pek çok gider kalemi olduğunu fark edebilirsiniz. Arkadaşınıza hayır diyemediğiniz için hiç planda yokken dışarıda pahalı bir yemek yemek, sadece alışkanlıktan sabah kahvelerini dışarıda içmek, gitmediğiniz spor salonu üyeliği, kullanmadığınız dijital platform üyelikleri... Her birinin farkında olmanız size harcamaları nerelerden kısabileceğinizi, paranıza nasıl daha iyi sahip çıkabileceğinizi ve paranızı nasıl biriktirebileceğinizi gösterir. 

Bütçe oluşturun

Gelir ve giderlerinizi karşılaştırıp bir sonuca ulaştıktan sonra atılacak adım bu dengeye uygun, çok sıkı olmayan bir bütçe oluşturmak. Ondan daha da önemlisi, bu bütçeye uygun yaşamak. Beklentilerinizi ve planlarınızı gerçekçi tutun ve bunlara sadık kalın. Göreceksiniz ki sızıntıları kapatmak ve finansal anlamda nefes koridorları oluşturmak o kadar da güç değil.

S.M.A.R.T finansal hedefler belirleyin

S.M.A.R.T hedefler dendiğinde şunu anlamalıyız: Spesifik, Ölçülebilir, Ulaşılabilir, İlgili ve Zaman Tabanlı. Hedefin veya amacın boyutunun ne olduğu önemli değildir, bu yöntem, hedeflerine ulaşmakla ilgili zamana bağlı, ilgili ve net hedefleri olan herkes veya herhangi bir kuruluş veya işletme için geçerlidir. Kendinize, ulaşmak istediğiniz noktaya ve kapasitenize uygun SMART finansal hedefler belirleyin. Belirli hedefler doğrultusunda yaşamak tahmin edebileceğinizden daha fazla anlam katabilir.

Birikim hesapları oluşturun

Bankaların birikim hesap seçeneklerini inceleyin ve mutlaka en kazançlı olduğunu düşündüğünüz koşullarda birikim hesaplarınızı oluşturun ve büyütün. Düzenli gelire sahipseniz birikim hesabınıza her ay kendi belirleyeceğiniz bir miktarın otomatik yatırılması talimatını verin. Aynısını faturalarınız ve diğer zorunlu giderleriniz için de yapın. Son ödeme tarihini kaçırma, faiz ödeme, birikim hesabına para göndermeyi unutma gibi dertler bu şekilde son bulacaktır. 

Kredi kartı borçlarınızı sıfırlayın

Bunun için ilk adım elbette gerçekçi ve sürdürülebilir bir ödeme planı oluşturmak. Bankanızla görüşüp onlardan yardım istemekten çekinmeyin. Bunu yapmayı kafanıza koyun, planınızı yapın ve bu plan doğrultusunda ilerleyin. Hangi koşulda olursanız olun, daha iyisi her zaman mümkün.

Gelirinizi artırmanın yollarını araştırın

Gelirinizin artması sadece maddi anlamda değil mental ve hatta fiziksel iyiliğinizi de artıracaktır. Gözünüz, kulağınız fırsatlara açık olsun. Daha etraflıca ilgilenmek istediğiniz hobileriniz varsa bunlarla ne yapabilirsiniz, nasıl gelire dönüştürebilirsiniz, düşünün. Yatırım yöntemlerini araştırın.

Acil durum fonu oluşturun

Başlangıçta ne kadar ufak olsa da mutlaka, ama mutlaka acil durum fonu oluşturun ve elinizden geldiğince bu fonu besleyin, büyütün. Hayatın öngörülmezliğiyle güvenle baş etmenin en etkili yollarından biri acil durum fonlarıdır. İşten çıkarılma, iflas, vefaat, kazalar... Zor olsa da hayatın gerçekleri. Kendimizi maddi anlamda güvene almamız veya bunun için ilk adımları atmak, hayatta daha güvenle salınmamıza yardımcı olur.

Yorumlar
Kalan Karakter 800