Kripto paranın güvenliği nasıl sağlanır?

Kripto paraları saklamak ve yönetmek için faydalanılan kripto cüzdanları, birbirinden farklı özellikleriyle pek çok alanda ayrışıyor. Hangi cüzdan olduğu fark etmeksizin kripto paranızı kaybetme riskini en aza indirmek için nelere dikkat etmelisiniz?

1 10 RİSKİ EN AZA İNDİRMENİN YOLLARI

Hacklenme veya manipüle etmenin zor olduğu Blockchain teknolojisine dayanan kripto paranızı borsada değil de soğuk cüzdanda saklamayı tercih ediyorsanız, bilgisayarınızı veya akıllı telefonunuzu nasıl güvende tutacağınıza odaklanmalısınız. İşte, kripto paralarınızı kaybetme riskini en aza indirmenin yolları...

2 10 TEDBİRLİ OLUN

Bilgisayar güvenliğindeki en zayıf halka insanlardır. Çeşitli güvenlik önlemlerine rağmen, dikkatli olmalı ve güvenilir kaynak ve araçlar kullanılmalı. Bu durum internet ile alakalı olan her şey için geçerlidir. Kripto para birimlerinde ise dikkat çok daha önemlidir. Kripto dünyasındaki varlıklarınızın üst düzeyde güvenliğini sağlamak için, güvenli siber alışkanlıklar edinmelisiniz.

3 10 Wİ-Fİ'YE DİKKAT

Ücretsiz wi-fi ağlarıyla internete girmek herzaman çok cazip olsa da bir ağa erişmeden önce güvenli olduğundan emin olmalısınız. Güvenli olmayan ve üstünkörü kurulan ağlar ve web siteleri, telefonunuzda veya bilgisayarınızda sakladığınız herhangi bir cüzdan ve dolayısıyla paranız için ciddi riskler oluşturabilir.

4 10 TELEFONUNUZU ÖDÜNÇ VERMEYİN

Varlıklarınızı genellikle çevrimdışı tutmanız önerilir. Akıllı telefonunuzda veya bilgisayarınızda bir cüzdan bulundurmanız gerekiyorsa, şifreli olduğundan ve yalnızca minimum miktarda para içerdiğinden emin olun. Herkese açık olmayan bir e-posta adresi kullanın. Akıllı telefonunuzu veya bilgisayarınızı asla gözetimsiz bırakmayın veya kimseye ödünç vermeyin. Ayrıca, servise göndermeden önce cihazlarınızdaki cüzdanlardan tüm parayı aldığınızdan emin olun.

5 10 OTOMATİK GÜNCELLEŞTİRMEYİ ETKİLEŞTİRME

Tüm yazılımlarınızı güncel tutun ve güncelleme geldiğinde hemen güncellemenizi yapın. Kötü amaçlı yazılımlar, genellikle yazılım ve işletim sistemlerinin eski sürümlerindeki zayıflıklardan yararlanır, bu nedenle hazırlıklı olmak çok önemlidir. Yazılımınızı güncellemeyi alışkanlık haline getirmelisiniz ancak, kripto uygulamaları için otomatik güncellemeleri etkinleştirmeyin. Yeni çıkan sürümler hatalar içerebilir. Bu nedenle, akıllı telefonunuza veya bilgisayarınıza yüklemeden önce bir uygulamanın sorunsuz çalışıp çalışmadığını görmek için birkaç gün beklemek en iyisidir.

6 10 ŞİFRELENMİŞ BİR PAROLA YÖNETİCİSİ KULLANIN

Ortalama bir internet kullanıcısı olarak bile, çevrimiçi kullandığınız sayısız hizmet için muhtemelen yüzlerce hesap oluşturmuşsunuzdur ve de dürüst olmak gerekirse, e-posta hesabınız, online mağazalar ve en sevdiğiniz müzik uygulaması için muhtemelen aynı şifreyi kullanıyorsunuzdur. Bu da birinin şifrenizi öğrenmesi halinde, tüm hesaplarınıza erişebileceği anlamına gelir. Bu sorun için kolay bir çözüm var: Her hizmet için farklı şifreler oluşturduğunuzdan ve kullandığınızdan emin olun. Merak etmeyin, düzinelerce, hatta yüzlerce şifreyi ezberlemenize de gerek yok. Farklı şifreler kullanmak aslında çok kolaydır. Bunların hepsini KeePass veya Dashlane gibi şifrelenmiş bir şifre yöneticisinde saklamanız yeterli olacaktır. Şifre yönetimini güvenli ve daha rahat hale getirmek için şifrelenmiş parola yöneticinizi hemen kurduğunuzdan emin olun. Her hizmet için farklı şifreler oluşturduğunuzdan ve kullandığınızdan emin olun.

7 10 İKİ FAKTÖRLÜ KİMLİK DOĞRULAMASINI (2FA) ETKİNLEŞTİRİN

Hesaplarınızın ve varlıklarınızın hacklenme riskini önemli ölçüde önlemenin bir başka yolu, mümkün olduğunda “İki Yönlü Kimlik Doğrulama” veya kısaca 2FA olarak da adlandırılan İki Faktörlü Kimlik Doğrulamasını kullanmaktır. İster Google hesabınız için, isterse kripto para birimlerini kullanmayı içeren herhangi bir hizmet için olsun, bu teknoloji düşük maliyetlidir ve ek güvenlik katmanı eklerken uygulanması çok kolaydır.

Cep telefonunuza bir kimlik doğrulama uygulaması indirdikten ve hizmetler veya uygulamalar için iki faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirdikten sonra, her oturum açtığınızda şifrenize ek olarak altı haneli bir kod girmeniz istenecektir. Bu nedenle, kimlik doğrulama uygulamanızı indirin, kullandığınız tüm ilgili hizmetleri, uygulamaları ve cüzdanları kontrol edin ve 2FA'yı etkinleştirin. Kullandığınız tüm ilgili hizmetlerde, uygulamalarda ve cüzdanlarda 2FA'yı etkinleştirmek, büyük fark yaratan küçük bir adımdır.

8 10 DONANIM CÜZDANI İYİ BİR SEÇENEK

Kolay ve uygun olması nedeniyle, varlıklarınızı çevrimiçi olarak saklamak için bir donanım cüzdanı kullanma eğiliminde olmayabilirsiniz. Ne kadar rahat olursa olsun, dijital varlıkları çevrimiçi olarak saklamanızı önermiyoruz. Her zaman bir donanım cüzdanı kullandığınızdan emin olun.

9 10 KRİPTO PARA ALIM-SATIMI İÇİN GÜVENİLİR BİR PLATFORM SEÇİN

Dijital varlık işlemleriniz için en uygun platformu seçmek, maksimum güvenlik ve rahatlık sağlamak açısından çok önemlidir. Kripto para dünyasına girmeye karar verdikten sonra, kurulumun ayrılmaz bir parçası da, size en uygun platformu bulmak için araştırma yapmaktır. Dikkatinizi çekmek için yarışan sayısız platformun aşırı bonkör tekliflerine kanmayın. Platformun, kolay bir arayüz, yeterli likidite ve makul hacimler sağladığına emin olun.

10 10 ONLINE SAKLAMAYIN

Güvenlik açısından, tek bir hata noktası veya saldırı noktası kötüye işarettir. Tek bir hata noktası (SPOF), başarısız olursa tüm sistemin çalışmasını durduran bir sistemin bileşeni olarak tanımlanır. Bu, bir yedekleme değil, birden çok yedekleme (örneğin, farklı USB belleklerde), birden çok cüzdan ve birden çok şifre oluşturmanız gerektiği anlamına gelir. Sürekli internet bağlantısı olan, hatta bilgisayarınızla sürekli bağlantı halinde olan hiçbir şeye güvenmeyin. Kripto paralarınızın alım-satımı için güvenilir bir platform seçseniz de kripto para birimlerini online olarak saklamayın. Sürekli internet bağlantısı olan veya hatta bilgisayarınızla sürekli bağlantı halinde olan hiçbir şeye güvenmeyin. Sonuç olarak, bir borsa hacklendiğinde para kaybetme riskini ortadan kaldırmak için bir donanım cüzdanı kullanarak fonlarınızı internete bağlanmadan saklayın.

Etiketler Bitcoin Birikim cüzdan
Yorumlar
Kalan Karakter 800