Kredi sicili ve kara liste hakkında bilmeniz gerekenler
Kredi borcu olanların en çok aradığı konuların başında gelen kredi sicili ve kara liste hakkında merak edilenleri yanıtladık.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKredi kartı kullanan, Tüketici kredisi, ev kredisi, araç kredisi gibi bireysel kredi kullanan, kredili mevduat hesabı olan veya kredi kullanan birine kefil olan herkesin kredi sicili tutulmaktadır.
Kredi sicil bilgileri, “Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi” ve “Kredi Kayıt Bürosu” tarafından tutulmaktadır. Ayrıca her finans kurumu kendi bilgilerini tutmaktadır
Bu veriler, Türkiye’de faaliyet gösteren banka, tüketici finansman, faktöring, leasing, varlık yönetim şirketleri tarafından oluşturularak Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne iletilir ve bu bilgiler Kredi Kayıt Bürosu tarafından düzenlenerek risk raporu ve kredi notu olarak finans kurumlarının ve bireysel kullanıcıların hizmetine sunulur.
Kredi sicil bilgileri kişilerin finans kurumlarından kullandıkları aktif kredi kartı, krediler, kredili mevduat hesapları ve kefil oldukları krediler ile son 5 yıl içerisinde kapanan tüm kredi bilgilerini kapsar. Yasal takibe alınmış fakat ödenmemiş krediler, 5 yıldan daha eski olsa bile bu bilgi sicilde yer alır.
Aslında Kara Liste diye bir liste yok. Kredi sicil kaydı diye bilinen raporlama tüketicilerinin kredi ve kredi kartı ödemelerinin finans kurumları için ileride kullanılmak üzere TBB Risk Merkezi ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından tutulan referans bir uygulama. Burada ödemelerinde gecikmeye düşmüş veya yasal takibe alınmış tüketiciler riskli ve kötü sicilli olarak görülürler. Bu da halk arasında Kara Liste olarak adlandırılmaktadır.
Kullanmış olduğunuz kredi kartları, krediler, kredili mevduat hesabından kullandığınız kredi veya kefil olduğunuz bir kredi ödemelerini 90 gün geciktirmeniz durumunda hakkınızda yasal takip başlar ve TBB Risk Merkezi ve Kredi Kayıt Bürosu tarafından kara listeye alınırsınız.
Kredi almak istediğiniz bankadan veya Türkiye Bankalar Birliği Risk merkezi veya Kredi Kayıt Bürosuna bireysel başvuru yaparak listede olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Borcunuzu ödedikten 5 sene sonra kredi sicili temizleniyor. Bu sürede kredi çekme ve kredi kartı alma olasılığınız oldukça düşüktür. 5 sene sonunda kredi siciliniz temizlense de bankalar kendi tuttukları kayıtlardan sizin kredi geçmişinizi görebilir ve başvurularınızı olumsuz yanıtlayabilirler.
Sicil Affı denilen bu yasa sadece bankalara sicili bozuk olan müşterilerine yeni kredi verdiklerinde veya kredilerini yapılandırdıklarındaki hukuki ve cezai sorumluluğunu kaldırıyor.. Yasanın hiçbir yerinde sicil silinecek vb. gibi ibareler yok.
TBB Risk Merkezi 444 99 69 numaralı müşteri hizmetlerini arayabilirsiniz. Şahsen, posta, e-posta yoluyla https://www.riskmerkezi.org/tr başvuru yapılabilirsiniz.
Ayrıca KKB web sitesinden http://www.kkb.com.tr/risk-raporu.aspx bu link üzerinden formu doldurarak düzeltme talebinde bulunabilirsiniz.