Kredi kartı sigortası ödenmeli mi?
Yeni bir kredi kartı başvurusunda bulunduysanız ya da mevcut kredi kartlarınızdan birinde kredi kartı sigortası ödüyor olabilirsiniz. Eğer istek dışı kredi kartı sigorta ödemesi yapıyorsanız bankanızla iletişime geçmelisiniz. İşte kredi kartı sigortası hakkında güncel bilgiler.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKredi Kartı İşsizlik Sigortası, aniden gelişen işsizlik, hastalık, geçici iş göremezlik gibi istenmeyen durumlarda kredi kartı borcunuzun son ekstresinin, sigorta kapsamında belirli bir limite kadar ödenmesini içeren bir sigorta türüdür. Şartlar ve limitler bankadan bankaya değişmekle birlikte genellikle her ay kesilen pirim, ekstre tutarınızın yüzde 1'i kadardır. Ancak bazı bankalar, ek avantajlarla yüzde 2'ye kadar pirim kesintisini kredi kartı ekstresine yansıtmaktadır.
Kredi kartı sigortası, istem dışı işsizlik dışında kart sahibinin hayatını kaybetmesi, tam ve kalıcı sakatlık, geçici sakatlık veya hastaneye yatırılma sebebi ile iş göremezlik durumlarında da devreye girer.
Kredi kartı sigortasını, kredi kartı sahibi olan herkes tarafından satın alınabilir. Serbest meslek sahibi veya devlet memuru, çalışmayan emekli, ev hanımı ve öğrenciler de faydalanabilir. Kredi kartı sigortası ürününün işsizlik sigortası kapsamında değerlendirilebilmesi için genellikle işsizlik sigortası şartları dikkate alınır. Bankalar arasında süreler değişmekle, işsiz kalan sigortalının bulunduğu işyerinde en az 6 ay çalışması ve işsizlik durumunun 7-30 gün arasında sürmesi şartları aranır. Poliçenin devreye girmesi için de 90 günlük süre söz konusudur. Yani poliçe yaptırdıktan 1 ay yada 2 ay sonra işsiz kalan poliçe sahibi, kredi kartı sigortası teminatından yararlanamaz.
Beklenmedik bir durumda devreye giren kredi kartı sigortasında, ödeme için ya son ekstre ödeme bedeli ya da teminatta yer alan limit dikkate alınır ve ödemeler belirli süreler için yapılır. Bazı bankalar sadece 1 aylık ödeme yaparken, bazı bankaların poliçelerinde bu süre uzayabilir. Prim ve tazminat tutarının hesaplanacağı kredi kartı borç bakiyesi; ektsre borcu, bekleyen taksitler ve ötelenen işlemler tutarlarının toplamından oluşur. Bazı bankalar üst ödeme limiti için sınır koymakta olduğu için güncel limiti bankanıza sormanız gerekmektedir.
Kredi kartı sahiplerinin kaza ya da hastalık gibi nedenlerle gelir kaybına uğradığı hallerde de kredi kartı işsizlik sigortası devreye girer. Kaza veya hastalık sonucu hastanede yatma durumlarında son ekstredeki toplam harcamanız limit dahilinde banka tarafından ödenir.
Eğer kredi kartı sigortanızın sonlandırılmasını ya da istek dışı kredi kartı sigorta ödemesi yapıyorsanız bankanızla iletişime geçerek, sigorta iptali ve bedel iadesini talep edebilirsiniz.