Kredi kartı nasıl alınır, kullanırken nelere dikkat edilmeli?
Kredi kartı nedir? Kredi kartı nasıl alınır? Herkes kredi kartı alabilir mi? 18 yaşından küçükler kredi kartı alabilir mi? Kredi kartıyla ilgili merak edilen tüm soruların yanıtları yazımızda…
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBankalar tarafından tüketicilere belli limitler dahilinde verilen kredi aracıdır. Kredi kartıyla işyerlerinden POS cihazı aracılığı ile alışveriş yapabilirsiniz. Kredi kartının en önemli özelliği taksitli alışveriş yapabilmesidir. Yaptığınız alışveriş tutarına göre bankaya aylık olarak borçlanırsınız.
Gelir belgesi olmadan bankaların kredi kartı verebilmesi için kredi notunun yüksek olması gerekir. Kredi notu, daha önceki kredi ve kredi kartı borçlarının ödeme performansını gösterir.
Sigortası olmayanlar da kredi kartı alabilir ancak gelir belgesi ibraz etmeleri önemli. Alınan bir kira veya ortaklıktan kazandığı herhangi bir para, bankaya beyan edilmesi gereken belgeler arasında yer alır.
Kredi kartı başvurularında bankalar, gelir belgesi gibi bazı belgelerin ibraz edilmesini isteyebilir. İnternet bankacılığı ya da mobil bankacılık üzerinden yapılan başvurunun onaylanmasının ardından kredi kartı kurye ile adrese ya da en yakın şubeye gönderilir.
Bankalar genelde öğrenciye kredi kartı verilmesi için 18 ile 25 yaş aralığında olması şartını koşuyor. Bu yaş aralığındakilerin öğrenci olduğunu da belgelemesi ve Türk vatandaşı olması da gerekiyor. Ayrıca resmi bir kimlik belgesi de isteniyor.
Ödenmemiş faturalar ve borçlar hatta bankayla icralık olunması durumunda kredi kartı başvurusu reddedilir. Taşıt vergisi, maliye borcu gibi ödemeleri bankalar araştırır.
İkamet edilen yere göre kredi kartının ulaşma süresi değişkenlik göstermekle birlikte yaklaşık 3 ila 10 gün arasında kredi kartı sahibine ulaşır. Ayrıca şube üzerinden teslim veya online kullanıma açma gibi alternatiflerle bazı bankalar aynı gün içerisinde kredi kartını kullanıma açıp teslim edebiliyor.
Şubeye gitmeden kredi kartı başvurusu yapılabilir. Buna kesin onaylı kredi kartı deniliyor. Kredi kartı başvurularında bankalar, TC kimlik numarası, doğum tarihi, cep telefonu numarası gibi bilgilerin yanı sıra gelir belgesi ister.
Kredi kartı kampanyaları takip ederek kartla alışveriş yapmayı daha avantajlı bir hale getirebilirsiniz. Kampanyalar sayesinde ekstra puan kazanabilir, indirimli alışveriş yapabilir ya da alışverişlerinizi daha fazla taksitlendirebilirsiniz.
Kredi kartı kullanırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey borcunuzu zamanında ödemek. Sürekli asgari tutarını ya da daha azını ödemek uzun vadede borcunuzun ödeyemeyeceğiniz kadar artmasına neden olur. Borcunuzu 90 günden fazla ödemediğinizde hakkınızda yasal takip başlatılır.
Kredi borcu ödenmediğinde yasal takip durumu dahil, kullanılan kredi faizinin en fazla yüzde 30 fazlası gecikme faizi uygulanıyor. Kredi ödemesi yapılmadığında kişinin banka hesaplarına el konulabilir. Maaşın yüzde 25’lik bir bölümüne de haciz gelebilir.
Kredi kartları genellikle geçici olarak kapatılır ve borç bitiminde tekrar açılır. Bir yıl içerisinde 3 ya da daha fazla borcun asgari miktarının bile ödenmemiş olması, kredi kartına 1 aydan fazla ödeme yapılmaması gibi durumlarda nakit avans kullanımına kapatılır.
Kredi kartı borcunuzun asgarisini ya da tamamını ödeyemediğinizde öncelikle borcunuza kredi kartı geç ödeme faizi uygulanmaya başlar. Bir takvim yılı içerisinde, borcunuzun asgari ödeme tutarını üç kez ödemezseniz kartınız nakit kullanımına kapatılır. Üst üste üç kez borcunuzu ödemezseniz de kartınız tamamen kapatılır. Kapatılan kartınızın borcunu ödeyerek tekrar kullanıma açılmasını sağlayabilirsiniz.
Kredi kartı borcu için uygulanacak haciz işlemlerinde, borçlunun ikamet adresi dikkate alınır. Borçlu ailesiyle aynı evde yaşıyorsa eve haciz gelir. Ancak bu durumda haciz işlemi sadece borçlunun eşyalarına uygulanırken ailenin taşınmazına ya da maaşına bir haciz söz konusu değildir. Ayrıca evliliklerde bir eşe, diğer eşin kredi kartı borcu yüzünden haciz gelemez. Bu süreçte haczedilmek istenen eşyaların borçluya ait olmadığı fatura ibrazı ile ispatlanması istenir, söz konusu eşyalar da haczedilemez.
Kredi kartını tamamen iptal ettirmek için bankanın çağrı merkezi aranarak bu işlem yaptırılabilir. Eğer banka telefon bankacılığıyla bu işlemi yapmıyorsa, şubeye giderek dilekçe vermek gerekir. Kredi kartı iptal gerekçesi belirtilerek başvuru yapılır. Kredi kartı iptali süreci en fazla 7 gün içerisinde tamamlanır. Bankanın kredi kartını iptal etmediği görülürse bu durumun takibi için BDDK'ye başvurulur.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) tarafından düzenlenen yönetmeliğe göre kredi kartı kapatma konusunda herhangi bir kısıtlama yok. Kredi kartı kapatıldıktan sonra da taksitler ödemeye devam edilebilir. Güncel borç bitene kadar bankanın hesap özet gönderme zorunluluğu var.
Kayıp veya çalıntı durumunda hemen bankanın çağrı merkezi aranarak kart kullanıma kapatılmalıdır. Tüm bankaların kredi kart kayıp/çalıntı durumlarında size yardım edecek ayrı bir ekibi bulunur. Görevli sizin bildiriminiz üzerine hiçbir sorgulamaya gerek duymadan kartınızı iptal eder.