Kredi kartı aidatlarına dikkat!
Yılın ilk ayının kredi kartı ekstrelerine kredi kartı yıllık üyelik bedelleri yansıtılmaya başlandı. Baz kredi kartlarının aidatları 600 lirayı aşıyor. Bu ücreti ödememek için bankayla iletişime geçmeniz gerekiyor. İşte kredi kartı aidat bedelini ödememek için yapmanız gerekenler.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKredi kartı kullanımı hızla artarken kredi kartı yıllık üyelik bedelleri de yeni yılla birlikte yeniden belirlendi. Birçok banka, kredi kartı aidatlarına zam yaparken, tüketicilerin ekstrelerine de yeni aidat bilgileri yansımaya başladı. 'Kart kullanım bedeli', 'Kredi kartı yıllık üyelik ücreti' ya da 'kredi kartı aidatı' olarak belirlenen bedeller, kredi kartı ekstrenizin en altındaki bilgilendirme bölümünde yazıyor. Ekstrede yer alan koyu siyah fontlarla yazılı bilgilendirme kısmında tüketiciye duyurulan bedeller, kartın yıldönümü geldiğinde kart kullanıcısından tahsil ediliyor.
Bu bedeli ödemek istemeyen tüketicilerin ise öncelikle bankalarıyla iletişime geçmesi gerekiyor. Kredi kartı aidatını eğer kart hizmetini alırken imza atarak kabul etmediyseniz bu bedele itiraz etme hakkınız var. Zira Tüketici Kanunu'nun 31. maddesine göre, bankaların hizmet sunduğu müşterilerine, ücretsiz kredi kartı sunma yükümlüğü var. Yani, kredi kartı aidatı ödemeden de kredi kartı hizmeti alabilirsiniz.
Ancak bu kredi kartlarında genellikle, bonus veya mil biriktirme ya da ekstra taksit avantajı gibi ayrıcalıklar sunulmuyor. Maaş müşterisi olduğunuz bankanın size ilk zamanlarda 'ücretsiz' diye sunduğu kredi kartını zaman içinde 'aidatlı' kredi kartına dönüştürmesi söz konusuysa, itiraz hakkınız var.
Kredi kartı yıllık aidat bedelini ödemek istemiyorsanız, aldığınız hizmeti sonlandırma ve ücretsiz kredi kartı talep etme seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Bunun için Tüketici Kanunu uyarınca bankanızla iletişime geçerek, kartınızın iptalini, tarafınıza ücretsiz bir kart verilmesini ve yansıtılan aidatı geri isteyebilirsiniz. Bu isteği telefon bankacılığı yoluyla yapabileceğiniz gibi, bir dilekçe veya bir e-mail ile de gerçekleştirebilirsiniz. Yazılı başvurunuzun olması, talebinizi hukuki mecraya taşıyabilmeniz açısından elinizde bir kanıt olmasını da sağlayacaktır.
Bankaya yaptığınız başvurunun reddi ya da talebinizin kabul görmemesi durumunda Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurarak, tarafınızdan isteminiz dışında tahsil edilen kredi kartı aidatının iadesini talep edebilirsiniz.
Bu adımı, hükümet konakları, kaymakamlık binalarında bulunan Tüketici Hakem Heyetleri'ne bizzat başvurarak atabileceğiniz gibi internetten e-devlet üzerinden de yapabilirsiniz. Bunun için, e-Devlet internet sitesini açın, kimlik numaranız ve şifrenizle e-devlete giriş yapın, paneldeki arama bölümüne 'Tüketici Hakem Heyeti' yazarak, Tüketici Hakem Heyeti sayfasına ulaşın. Daha sonra da 'Uygulamaya Git' butonuna tıklayarak, Tüketici Hakem Heyeti internet sitesini açın. Buradan başvurunuzu oluşturun ve talebinizle ilgili detayları yazarak, ödeme alınan ekstrenin bir örneğini başvurunuza ekleyin.
Tüketici Hakem Heyeti’nin sayfasından başvurunuza ilişkin süreçleri zaman zaman takip edin.
Tüketici Hakem Heyetleri'nin kararları da yargı yoluna açık. Eğer başvurduğunuz ilçedeki hakem heyeti, talebinizi haksız bir gerekçeyle reddetmişse 15 gün içinde Tüketici Mahkemesi'ne dava açarak, karara itiraz edebilirsiniz. Bankayla ücretli kredi kartına ilişkin bir sözleşmeniz yoksa ve banka size ücretsiz kart sunmamışsa, kararın tüketici lehine olduğu birçok emsal karar mevcut. Ancak bu noktada, dava harç ve masraflarıyla ve kaybetmeniz halinde avukatlık ücretiyle karşı karşıya kalabileceğinizi de hatırlatalım.