Kontrolü Ele Al!
Kendini kontrol edebilmek hayatını daha anlamlı, verimli ve huzurlu yaşamanın sihirli anahtarı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlGünümüzde sürekli uyarıcılar, sosyal medya bildirimleri ve hayatın getirdiği stresler arasında ‘öz kontrol’ bazen en zorlayıcı becerilerden biri haline gelebiliyor. Neyse ki doğuştan sahip olunan bir yetenek değil geliştirilebilir bir beceri öz kontrol. Kendine hakim olabildiğinde duygularını yönetebilir, hedeflerine daha kolay ulaşabilir ve seni aşağı çeken alışkanlıklardan kurtulabilirsin. Şimdi derin bir nefes al ve hayatında daha sağlam adımlar atmak için aşağıdaki 9 yönteme odaklan.
Para harcarken çoğu zaman duygularınız devreye girer. Stresliyken gereksiz alışveriş yapmak, mutluyken bütçeyi aşmak ya da üzüntüyü bir harcamayla hafifletmeye çalışmak… Tüm bunlar finansal hedeflerinizi sabote edebilir. Duygularınızı fark ettiğinizde ve onları kontrol etmeyi öğrendiğinizde paranızı daha bilinçli kullanabilirsiniz.
KÜÇÜK ADIM: Harcama günlüğü tutmaya başlayın. Gün içinde yaptığınız harcamaları ve o anki duygularınızı not alın. Bunu uygulamam Monay ile de yapabilirsiniz.
İPUCU: Bir satın alma kararı vermeden önce kendinize şu soruyu sorun: “Bu harcama gerçekten gerekli mi yoksa anlık bir duygunun sonucu mu?”
ÖNERİ: Duygusal harcamalarınızı azaltmak için alışverişe çıkmadan önce bir liste yapın ve bu listeye sadık kalın.
Hayatın her alanında net sınırlar koyman gereksiz stresi azaltır ve enerjini en önemli şeylere odaklamana yardımcı olur. Finansal sınırları da bütçenizin güvenlik duvarı gibi düşünebilirsiniz. Mesela keyfi harcamalar için net sınırlar belirlediğinizde uzun vadede finansal sağlığınızı etkili şekilde korumuş olursunuz.
KÜÇÜK ADIM: Sık yaptığınız bir istek harcamasına sınır belirleyin.
İPUCU: Bu harcamayı kredi kartından yapmak yerine belirlediğiniz sınır kadar nakit ile yapın.
ÖNERİ: Haftada bir gün ‘harcama detoksu’ yaparak o gün hiçbir ekstra harcama yapmamayı deneyin.
Özgüven, öz kontrolün temel taşlarından biridir. Kendine inanmak ve kendi değerini bilmek zorlu durumlarla başa çıkmayı kolaylaştırır. Kendi bütçenizi yönetebileceğinize inandığınızda finansal kararlarınızda kontrol kazanırsınız.
KÜÇÜK ADIM: Paranızı doğru kullandığınız üç durumu yazın. Örneğin birikim yaptığınız bir ay ya da gereksiz bir harcamadan kaçındığınız bir an olabilir.
İPUCU: Finansal hatalarınızdan ders alın. Geçmişteki kötü kararlarınızı bir öğrenme fırsatı olarak görün.
ÖNERİ: Her maaş aldığınızda belirli bir yüzdesini doğrudan tasarruf hesabınıza aktararak küçük ama güvenli adımlar atın.
Finansal adımlarınızda kararlı olmak sizi uzun vadeli hedeflerinize ulaştırır. Anlık dürtülerle değil planlı adımlarla hareket ettiğinizde paranızı daha etkili yönetirsiniz.
KÜÇÜK ADIM: Örneğin ‘Acil durumlar için 150 bin TL biriktireceğim. Bunun için bir dönem harcamalarımı azaltmaya hazırım’ demek.
İPUCU: ‘Hayır’ demekten çekinmeyin. Arkadaşlarınızla pahalı bir etkinliğe gitmek istemiyorsanız bunu nazikçe ifade edin.
ÖNERİ: Kendinize sürekli hedefinizi sürekli hatırlatın.
Parayla olan ilişkiniz büyük ölçüde bakış açınızla ilgili. Finansal zorluklar karşısında pozitif kalmak çözüm üretmenizi kolaylaştırır ve sizi harekete geçirir.
KÜÇÜK ADIM: Her ay paranızın size sağladığı, sizin için önemli üç şeyi yazın.
İPUCU: ‘Param yetmez’ demek yerine ‘Paramı doğru yöneterek hedeflerime ulaşabilirim’ demeyi deneyin.
ÖNERİ: Finansal başarılarınızı kutlayın, küçük bir hedefi bile tamamladığınızda kendinize ödül verin.
Finansal anlamda büyümek bazen konfor alanınızdan çıkmayı gerektirir. Yeni bir yatırım aracı denemek, ek gelir fırsatlarını araştırmak ya da harcama alışkanlıklarınızı değiştirmek başlangıçta zor gelebilir, ama büyük fark yaratır.
KÜÇÜK ADIM: Bu ay yeni bir birikim yöntemi ya da yatırım aracı hakkında bilgi edinin.
İPUCU: Küçük adımlarla başlayın ve riski azaltın.
ÖNERİ: Ek gelir elde edebileceğiniz bir fırsat araştırın.
Finansal sorumluluk, yaptığınız harcamaların ve aldığınız kararların sonuçlarını kabul etmek ve iyileştirmek için gayret etmektir.
KÜÇÜK ADIM: Aylık harcamalarınızı gözden geçirin ve nerede gereksiz harcamalar yaptığınızı belirleyin.
İPUCU: Planladığınız bütçeyi aşarsanız kendinize karşı dürüst olun ve bir sonraki ay daha dikkatli davranın.
ÖNERİ: Haftalık finansal değerlendirmeler yaparak hedeflerinize ne kadar yaklaştığınızı görün.
Kısa vadeli mutlulukların peşinden koşmak kolaydır, ancak uzun vadeli hedefler hayatına anlam katar.
KÜÇÜK ADIM: Yıl boyu koşacağınız bir hedefiniz mutlaka olsun (ev peşinatı, tatil bütçesi gibi).
İPUCU: Hedeflerinizi küçük adımlara bölün ve ilerlemenizi takip edin.
ÖNERİ: Bir hedef tahtası hazırlayın ve finansal hedeflerinizi görselleştirin.
Parayla ilgili kaygılarınız bazen zihninizi meşgul edebilir. Finansal huzuru sağlamak için zihninizi de dinlendirmelisiniz.
KÜÇÜK ADIM: Haftada birkaç dakika zihninizi dinlendirecek bir aktiviteye vakit ayırın ve finansal kaygılarınızdan arının.
İPUCU: Zihninizi dinlendirdiğinizde daha net finansal kararlar alabilirsiniz.