Kobi Belgesi nasıl alınır?
Kobi Belgesi olan işletmeler, Kobi desteği gibi birçok avantajdan yararlanırlar. Peki Kobi belgesi nedir? Kobi belgesi nereden alınır? İşte Kobi belgesi ile ilgili detaylar…
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKobi Belgesi Nedir?
Kobi kelime olarak; küçük ve orta büyüklükteki işletme anlamına gelmektedir. Kobi Belgesi ise, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin, devlet dairelerine mali durumları hakkında bilgi vermek için aldığı belgedir. Kobi Beyannamesi olarak da geçer. Bu belgenin eksiksiz ve doğru hazırlanması çok önemlidir. Belgede yapılan yanlış ya da eksik bilgi işletmenin sorumluluğundadır.
Kobi’lerin mali sorumluluklarını kendilerine göre şekillendirmesi ve işletmelere özel fırsatlardan yararlanabilmesi için Kobi belgesi alması gerekir.
Kobi Belgesi Nereden Alınır?
Kobi belgesi alabilmek için, KOSGEB internet sitesinde form doldurulur. İstenen ek belgeler varsa bunlar da KOSGEB’e yollanır. Ancak alınan bu belge bir yıl geçerlidir. Bu yüzden Kobi belgesi her yıl, aynı işlemlerle doldurulup yeniden KOSGEB’e yollanmalıdır.
Bu belgeler içerisinde, küçük veya orta ölçekli işletmelerin; yıllık net satışları, mali bilançoları, aktif toplamları, gelir vergisi beyannamesi gibi bilgi ve veriler kullanıldığı için her yıl doğru şekilde düzenlenip tekrar sunulmalıdır. Bu bilgiler sonucunda, Kobi ölçeğini aşan bilançoya ve varlığa sahip işletmeler Kobi sayılmadığından dolayı belgeyi alamaz.
Kobi Belgesi Nasıl Alınır?
Kobi belgesinin alınabilmesi için KOSGEB veri tabına kayıt olunmalıdır.
Belge hazırlanırken, işletmelerin adresleri, banka hesapları, vergi borçları gibi bilgiler belirtilmelidir. Kobi beyannamesi formu KOSGEB E-KOBİ üzerinden elektronik ortamda doldurulur.
Kobi Belgesi alırken şu adımlar izlenir:
- Elektronik ortamda doldurulan Kobi beyannamesi formu, çıktı alınarak kaşe ve imza atılır.
- Form, işletmenin bağlı olduğu KOSGEB’e götürülür.
- Formun yanında, imza beyannamesi, imza sirküleri, Ticaret Sicil veya Esnaf Sicil Gazeteci ve faaliyet belgeleri de götürülür. Saydığımız bu belgeler Ticaret Odası’ndan alınabilir.
Kobi belgesini kimler alabilir?
Kobi Belgesi’ni küçük ve orta ölçekli işletmeler alabilir. 250’den az yıllık çalışanı olan ve yıllık net satış hasılatı ya da bilançosu 250 milyon TL’yi aşmayan işletmelere Kobi denir. Kobi, mikro işletmeler, küçük işletmeler ve orta büyüklükteki işletmeler olarak sınıflandırılır.
- Mikro işletmeler: 10’dan az çalışanı olan ve yıllık hasılatı 5 milyon TL’yi aşmayan işletmelerdir.
- Küçük İşletmeler: 50’den az çalışanı olan ve yıllık hasılatı 50 milyon TL’yi aşmayan işletmelerdir.
- Orta Büyüklükteki İşletmeler: 250’den az çalışanı olan ve yıllık hasılatı 250 milyon TL’yi aşmayan işletmelerdir.
Bu kriterlere sahip; mikro, küçük ve orta büyüklükteki şirketlerin hepsi Kobi kapsamında sayılarak, Kobi belgesi alabilmektedirler.