Kendinize Mentor Bulmak İster misiniz?

Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Bill Gates, Warren Buffett gibi isimler iş hayatlarında zaman zaman mentorlerinden destek aldı veya mentorluk yaptı. Siz de işinizi geliştirirken kendinize uygun mentorları bulmak ister misiniz? Doğru mentoru nasıl bulacağınızı biliyor musunuz?

Mark Zuckerberg, Steve Jobs'un Facebook'un ilk günlerinde mentoru olduğunu, Bill Gates Warren Buffett'ın kendisine mentorluk yaptığını, Eric Schmidt, Google'ın ilk yıllarında Larry Page ve Sergey Brin için 'gözetim' sağladığını söylüyor. Yapılan araştırmalar, bir akıl hocasına sahip olmanın işletmenizin başarılı olma şansını büyük ölçüde artırdığını gösteriyor.

Mentorlar deneyimli ve çalıştığınız konuda size en doğru yolu gösterebilecek kişiler olur ve geniş bir çevreye sahip olanlar için mentor bulmak, girişiminin, iş hayatının başında olanlara kıyasla daha kolay. Çünkü Koronavirüs sebebiyle evden çalışma sisteminde olanlar için yeni bağlantılar kurmak normalden biraz daha zor olabilir. Mentor desteği bu kadar önemliyken bu durumu nasıl çözebileceğinizi biliyor musunuz? İşte size bir öneri: Mentor bulmak yerine hayal edin.

Mentorunuzu Hayal Etmek Ne Demek?

İş yaşamında birçok kişi, kendisinin eksiklerini veya hedeflerini gözden geçirip ona yapıcı eleştirilerde bulunacak kişilere ihtiyaç duyar. Mentorunuz olarak düşünebildiğiniz kişilerin bir listesini yapın. Nasıl mı? Saygı duyduğunuz ve hayran olduğunuz kişileri belirleyin, kariyerlerinde attıkları adımları ve benimsedikleri felsefeyi, değerlerini not edin ve kendinize akıl hocalığı yaptığını düşünün.

Daha sonraki adımda da mentorunu hayal etme metodunun temel sorusunu kendinize sorun. ‘O şu an ne yapardı?’ Yani bir sorunla karşılaştığınızda veya aklınıza bir soru takıldığında ‘Mentorum bu sorunu nasıl çözerdi?’ diye kendinize sorun. Belirli hedefler koyduğunuzda ancak nasıl yol almanız gerektiğini bilmediğinizde ‘Mentorum bu işi nasıl geliştirirdi?’ diye kendi kendinize sorun.

Bu metod size çok ayrıntılı ve gerçekçi tavsiyeler veremeyebilir ama yaptığınız iş veya içinde bulunduğunuz süreci daha iyi tanımanıza ve dışarıdan objektif bir göz ile bakmanıza yardımcı olabilir. Bu yüzden bu yöntemi uygularken mentorluk tanımınızı genişletin. Bu metod, size rehberlik edecek daha deneyimli birini bulmaktan vazgeçmek anlamına gelmiyor. Bunun yerine, şu anda mümkün olan en geniş mentorluk tanımını benimseyerek öğrenmek ve gelişmek için bir tür fırsat olarak görün ve değerlendirin.

Girişimcilikte başarıya götüren 5 anahtarÇoğu girişimci büyük hayallerle yaşar fakat azı hayallerini gerçeğe dönüştürebilir.Uzman statüsüne ulaşmak, bilginin yanı sıra başkalarını etkileyecek enerjiye sahip olmayı gerektirir.

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800