Kendimizi finansal açıdan nasıl daha güvenli hissederiz?

Paramızı doğru yönetmeyi bilmek, özgüvenimizi arttırır, yeni bakış açıları kazanmamıza yardımcı olur. Gelin finansal olarak kendimizi nasıl daha özgüvenli hissedebiliriz, bir bakalım.

1 8 Bütçenizin farkında olun

Bütçe hesaplaması yapmak, finansal okuryazarlığın temelidir. Gelir ve giderlerimiz, haftalık, aylık veya daha uzun vadeli, zorunlu ve keyfi harcamalarımız, ihtiyaçlarımız, birikim hedefimiz, zaman ayırıp incelememizi ve üzerine çalışmamızı gerektirir. Bütçemizi bilmek, harcamalarımızı görerek kendimizi tanımak ve bu alanda gerekli gördüğümüz değişiklikleri yapmak paramıza sahip çıkmamızı ve doğru harcamalar yapmamızı sağlar.

2 8 Acil durum fonu oluşturun

Çocukluk kumbaralarımız aslında finansal bilinçli yetişkinliğimizin bir önizlemesiydi. Planlar yapsak da hayatta ne olacağını bilemiyoruz. Bir acil durum fonu oluşturmayı yapacaklarınız arasına ekleyin ve fonunuzu toprağa ektiğiniz yeni bir tohum misali sulayın. Arttırabildiğiniz kadarını veya maaşınızın yüzde 10'unu, miktar ne olursa olsun, bu fona yatırım yapın ve dokunmayın.

3 8 Otomatik birikim seçeneklerinden faydalanın

Otomatik birikim, adı üstünde birikim hesabınıza otomatik olarak para aktarma sürecine denir. Talimatı ver ve unut yaklaşımı pek çok farklı türde uygulanabilir. Size en uygun olanı bulmak için araştırmanızı yapın ve biriktirmeye başlayın. "Kendiliğinden" birikmiş onca parayı görmek epey motive edici olacaktır.

4 8 Finans alanında bilgi sahibi olun

Kabul edelim, finans hepimizin en güçlü olduğu alan değil. Bununla birlikte internet üzerinden veya kitapçı raflarından istediğimiz bilgiye ulaşmak artık çok kolay. Uzmanların çocuk yaşta başlaması gerektiğini savunduğu finansal okuryazarlık, yaşımız ne olursa olsun öğrenmemiz için hazır bekliyor. Finans, para yönetimi, birikim, kısa ve uzun vadeli finansal hedefler gibi kavramlara aşinalık kazandıkça para, düzenlemekten keyif alacağımız bir araç haline gelecek.

5 8 Kendinizi size ilham veren insanlarla çevreleyin

İçinde bulunduğu çevrenin, kişinin fiziksel, duygusal ve profesyonel hayatına doğrudan etki ettiğini biliyoruz. Bu yüzden kendinizi size ilham olacak insanlarla çevrelemenizi tavsiye ediyoruz. Bu, fiziksel olmak zorunda değil. Sosyal medyadan takip edebilir, kitaplarını alıp okuyabilir, konuşmalarına katılabilirsiniz. Yeter ki size ışık tutacak kimseler hayatınızda -veya sosyal medyanızda olsun.

6 8 Para zihniyetinizi dönüştürün

"Para zor kazanılır", "para geldiği gibi gider", "ağaçta yetişmiyor ki", "para pistir"... Bu gibi bakış açıları aslında ulaşmayı istediğimiz maddi refahın önünde duran engellerdir. Paraya bakış açınızı ve para zihniyetinizi dönüştürmek sizin elinizde ve mümkün. Bu yönde kendinizi geliştirmenin yollarını arayın.

7 8 Sebeplerinizin farkında olun

Harcamalarınızın farkına varın: Neye, neden para harcadığınızı, arkasında yatan duygusal etkenleri, bunların ihtiyaç mı istek mi olduğunu net biçimde ayırt edin. Bu, kendinizi ve gerçek ihtiyaçlarınızı anlamanıza da yardımcı olacaktır. Aynı şekilde, birikim yapmak istiyorsanız, onun sebeplerini de araştırın, kendinize sorular sormaktan ve cevaplarını duymaktan çekinmeyin. Tüm bunlar yolda motive kalmanızı sağlar. 

8 8 Kendinize finansal hedefler belirleyin

İnsanın kendine hedefler koyması kişisel ve profesyonel gelişiminin vazgeçilmez bir parçasıdır. Finansal anlamda hedeflerimizin olması demek, bu doğrultuda düşünmemiz, eyleme geçmemiz, diğer insanlarla ilişkilenmemiz ve bizi bu hedeflere ulaştıracak azim ve motivasyonu içimizde bulmamız anlamına gelir. Varmak istediğimiz yeri önceden belirlemek, yolculuğu daha öngörülebilir ve keyifl kılar.

Yorumlar
Kalan Karakter 800