Kadın girişimciler için destek rehberi

Kadın girişimciler, iş dünyası başta olmak üzere tüm platformlardaki statülerini her geçen gün daha da sağlamlaştırıyor. Ülke ekonomisine katkı sunan kadınlardan birçok kuruluş da desteklerini esirgemiyor. Kadın girişimcilerin destekçisi olan yapıların güncel listesini sizler için hazırladık.

1 19

Kadın girişimcileri destekleyen kurum ve kuruluşlar, çalışma hayatındaki kadın çalışan sayısını arttırmayı hedefliyor. Kadınların çalışma hayatına girmesi ve girişimci olması için kadınlara eğitim ve mentorluk vermenin yanısıra, kadın girişimciliğinin ve ekosisteminin gelişmesi için yasal altyapıyı destekleyerek, teşvik sağlıyorlar. Finansal kaynak erişimine yol gösteriyor, kadın girişimcilerin kişisel ve iş bazında gelişmelerini destekleyerek, etki alanlarını ve büyümelerini sağlıyorlar.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadın girişimcilerin ilk sıradaki destekçilerinden. Bununla beraber,  girişimcilik yoluyla kadının güçlenmesini hedefleyen sivil toplum kuruluşları ve özel işletmeler bulunuyor. 

2 19 Girişimci Kadınlara Sunulan Destekler
Girişimci  Kadınlara Sunulan Destekler

Günümüzde üreten kadınlar, birbirinden farklı alanlarda girişimleriyle boy gösteriyor.  Bir yanda kendi işini kurmak isteyen ev hanımları bir yanda uluslararası başarılara imza atan güçlü projelerin kadınları. Ev hanımları KOSGEB ve mikro kredi seçeneklerinden faydalanarak, hayallerini gerçekleştirebiliyor. Bunun yanı sıra Vakıflar, kadın girişimcileri desteklemek adına geri ödemesiz hibe ve faizsiz kredi imkanı sunuyor.  Bir iş fikrine dayalı olarak ilk defa iş kuracak ya da işini kurmuş olan kadın girişimcilerin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması, cesaretlendirilmesi ve teşvik edilmesi amacıyla çok sayıda banka tarafından “Kadın Girişimci Kredisi” hayata geçirilmiş durumda.

İşte girişimcilik yolunda ilk adımını atacak kadınlarımızın destekçileri…

Türkiye’de iş kuran kadın girişimcilere destek sağlayan kurumlar: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, KOSGEB, KAGİDER, AKAGİM, TOBB, KGF, TKDK ve özel ve kamu bankaları. Birçok devlet kurumu ve kuruluşu da kadınlara girişimcileri desteklemek için farklı programlar sunuyor.

3 19

Kadın girişimcilere destek veren kurum ve kuruluşlar tarafından sunulan teşviklerden yararlanmak için, kadınların ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişime geçmeleri ve desteklerinden yararlanmak istedikleri programların koşullarını kontrol etmeleri gerekiyor.  Ayrıca, kadınların ürün ve hizmetlerini pazarlama desteği almak için, ilgili kurum ve kuruluşlarla iletişim kurmaları ve bu hizmetleri kullanmak istedikleri zaman gerekli belgeleri temin etmeleri şart.

Kadın Girişimcileri Destekleyen Kurum ve Kuruluşlar ise şöyle:

• Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı

• KOSGEB Kadın Girişimci Desteği (Kadınlara %10 daha fazla hibe veriyor)

• Türkiye Kadın Girişimciler Derneği - KADİGER

• Girişimci İş Kadınları ve Destekleme Derneği - ANGİKAD

• Kadın ve Demokrasi Derneği  - KADEM

• Ataşehir Kadın Girişimcilik Merkezi - AKAGİM

• TOBB Kadın Girişimciler Kurulu

• Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)

• Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı

• Bankalar: : Garanti Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, Halkbank, Vakıfbank, Yapı Kredi, Kuveyt Türk, DenizBank, ING Bank, Finansbank ve Türkiye İş Bankası.

• Kredi Garanti Fonu (KGF)

• Hepsiburada kadın girişimci desteği

• KGF (Kredi Garanti Fonu)

• Coca Cola Kız Kardeşim projesi

• Beko 100 kadın bayi projesi

•  2023 yılında kadın girişimci desteği veren kurumlar arasında Trendyol‘da var. Trendyol Kadın Girişimci Desteği Programı

 

4 19 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Kadın Girişimcilere Kredi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’ndan Kadın Girişimcilere Kredi

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadın girişimcilerin ilk adresi. Ev hanımlarına kendi i işlerini kurmaları ve sahibi olmaları için uzun vadeli ve faizsiz krediler temin ediyor. Girişimci destek ve yardımları 8 yıl vadeli 15.000 TL destek kredisi sağlıyor.

5 19 KOSGEB 2023 Güncel Kadın Girişimci Hibe Desteği
KOSGEB  2023 Güncel  Kadın Girişimci Hibe Desteği

KOSGEB Kadın Girişimci Hibe Desteği, kadınların girişimciliği desteklemek için tasarlanmış bir program.  Program kapsamında kadınların girişimcilik potansiyellerini keşfetmelerine ve girişimci faaliyetlerini desteklemelerine yardımcı olmak için, hibe desteği, mikro-kredi ve kurslar sunuluyor.

KOSGEB, ayrıca kadın girişimcilerin gelişim sürecinde destekleyici hizmetler de sağlıyor.  Program, kadınlara hibe desteği, mikro-kredi ve kurslar sunarak girişimcilik potansiyellerini keşfetmelerine ve girişimci faaliyetlerini desteklemelerine yardımcı oluyor.  Böylelikle, kadınların ekonomik olarak güçlenmesine ve bağımsızlığına yardımcı oluyor.

6 19 Kadın Girişimci KOSGEB’ten Hibe Desteği Almak İçin, Ne Yapmalı?
Kadın Girişimci KOSGEB’ten Hibe Desteği Almak İçin, Ne Yapmalı?

KOSGEB Kadın Girişimci Hibe Desteği almak için, ilgili programa başvurmak gerekiyor.  Başvuru için, herhangi bir KOSGEB şubesine başvurmak veya resmi KOSGEB web sitesinden başvuru formunu doldurmak gerekiyor.  Ayrıca, başvuru için gerekli belgelerin eksiksiz olarak sunulması şart. Program, başvuruların değerlendirilmesi ve uygunluk kriterlerine uygunluk durumuna göre kabul ediliyor.

KOSGEB, Sanayi Bakanlığı’na bağlıdır. Hizmet sektörüne destek sağlıyor. Kadın Girişimcilere en az 10 bin TL hibe desteği sağlıyor. Destek programı kapsamında 60 bin TL’ye kadar kredi desteği de sunuyor.

KOSGEB desteğinden faydalanmak isteyen kadınlar kosgeb.gov.tr veya turkiye.gov.tr adres inden KOSGEB’e girerek ‘‘Girişimcilik Destek Programı Yeni Girişimci Desteği Başvurusu’‘ kısmına girerek başvuru yapabilir.

KOSGEB Kadın Girişimci Desteğinden Yararlanma Koşulları ise şöyle:

• 18 yaşından küçük olmamak

• Kadın girişimci olmak.

• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

• İnternetten ya da KOSGEB’e direk giderek başvuru yapmak

• Uygulamalı Girişimcilik Eğitim Programı’na kaydolmak gerekir.

• Girişiminin Türkiye’de faaliyet göstermesi.

• Kadınların istihdamını artırmaya yönelik olması.

• Üretim, hizmet ya da teknoloji gibi bir sektörde faaliyet göstermesi.

• Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırları içinde kurulmuş olması.

• Mevcut veya gelecekteki ekonomik etkinliklerine yönelik olması.

• KOSGEB’in desteklerinden faydalanmak için uygun olması.

• KOSGEB’in onayladığı projeler arasında yer alması.

7 19 KOSGEB Kadınlara Geleneksel Girişimci Desteği 65 Bin Lira Hibe Veriyor
KOSGEB Kadınlara Geleneksel Girişimci Desteği 65 Bin Lira Hibe Veriyor

KOSGEB, Kadınlara Geleneksel Girişimci Desteği programı kapsamında 65 bin lira hibe veriyor. Program, kadınların girişimciliğe yönelik sosyal ve ekonomik kalkınma alanlarında desteklenmesini amaçlıyor.  

KOSGEB’in kadınlara sağladığı geleneksel girişimci desteği adı altında en az 10 bin TL hibe desteği alabiliyorlar. Bu destek programı kapsamında kadınların alacağı desteğin üst sınırı 60 bin TL. Geleneksel girişimcilik desteği ile işletmeler için makine, işyeri kirası ve çalışan maaşları sağlayabilirler. Önceki yıllarda geleneksel girişimcilerin desteğiyle alınan makineler için en az 2 yıl kullanılması şartı aranıyordu. Bu gereklilik artık geçerli değil.

Bu destek kapsamında, işletmenin açılış aşamasında yapılan harcamalar ve işletmede çalışan personelin prim ödemeleri kapsamında hibe desteğinden yararlanılabilmekte. Geleneksel girişimcilik desteğinden yararlanacak kişilerin girişimcilik sertifikasına sahip olması gerekmekte. Gerçek kişi statüsünde kurulan işletmelere kuruluş desteği olarak bir defaya mahsus olmak üzere 5.000 TL hibe desteği veriliyor. Kuruluş bir sermaye şirketine dayalı ise bu kez KOSGEB tarafından sağlanan kuruluş desteği 10 bin TL olacak. 10.000 TL’lik bu hibe desteğinden sadece bir kez yararlanılabiliyor.

8 19 TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Desteği
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Desteği

TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Kadın Girişimciler Kurulu, kadınların girişimciliğe atılmalarını desteklemek amacıyla ekonomik, sosyal ve politik alanlardaki fırsatları geliştirmek için faaliyet gösteriyor.  Kurul, kadınların girişimciliğe atılmasını desteklemek için çeşitli programlar düzenlemekte ve kadınlar arasında işbirliği özendirmekte.  Kurul, kadınların girişimciliğe atılmalarını teşvik etmek için destek sağlamakta ve çeşitli mentorluk programları düzenliyor. . Ayrıca, kadınların girişimcilik alanında çalışmalarının kamuoyunda tanınmasını sağlamak için ödüller dağıtılıyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği bünyesinde kurulan TOBB tarafından yürütülen ”Yurt İçi Fuar Katılımında Kadın Girişimcilerin Desteklenmesi Projesi’‘ kapsamında, ürettikleri ve açmak istedikleri yerleri fuar da tanıtırken başka girişimciler ile tanışma fırsatı buluyor ve desteklemelerini yapabiliyor.

9 19 Kredi Garanti Fonu Kadın Girişimci Desteği
Kredi Garanti Fonu Kadın Girişimci Desteği

Kredi Garanti Fonu Kadın Girişimci Desteği, Türkiye’deki kadınların girişimcilik yolculuğunda destek olmak için oluşturulmuş bir program. Program, kadınlara girişimcilik alanında eğitimler, danışmanlık hizmetleri, mentorluk ve toplumsal cinsiyet eşitliğine katkıda bulunmak için finansal kaynaklar sağlanıyor.

Kredi Garanti Fonu, KOBİ’lerin ve KOBİ dışı firmaların krediye erişimini sağlıyor. Eğer bir iş fikri aşamasındaysanız hemen KGF’ye başvurabilir ve kullanmak istediğiniz kredileri garanti altına alabilirsiniz.

10 19 KAGİDER Kadın Girişimciler Derneği
KAGİDER Kadın Girişimciler Derneği

KAGİDER, kadın girişimcilere destek olmak amacıyla kurulmuş bir dernek. Dernek, kadınların girişimci olarak üretken olmalarına yardımcı olmak için çeşitli program ve faaliyetler sunuyor. Dernek, kadınlara girişimci eğitimleri ve mentorluk programları düzenleyerek girişimcilik alanındaki yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı oluyor.  Ayrıca, kadın girişimcilerin finansal desteğe ihtiyaç duyması durumunda KAGİDER tarafından finansal destek sağlanıyor.  Dernek, kadınların kişisel ve profesyonel gelişimlerini desteklemek için çeşitli sosyal etkinlikler düzenliyor.

KAGİDER, kadınlara yönelik “İşimi Kuruyorum” ve “İşimi Geliştiriyorum” adlı tescilli eğitimler vermekte ve projelerin değerlendirme sürecini başarıyla tamamlayan gelecek vadeden kadın girişimci adaylara ve kişilere ücretsiz danışmanlık hizmetleri ve iş kurma projeleri için ücretsiz eğitimler veriyor.

11 19 Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı Girişimci Desteği Programı, kadınların girişimcilik potansiyellerini keşfetmelerine yardımcı olmak ve girişimci becerilerini geliştirmelerine olanak sağlamak için tasarlanmış bir program. Program, kadınlara girişimcilik konusunda eğitimler, mentorluk, danışmanlık, finansal destek ve küresel deneyimler sunuyor.  Programın amacı, kadınların ekonomik bağımsızlıklarını artırmak, yaratıcı ve yenilikçi fikirlerinin gerçekleşmesini sağlamak ve kadınların toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı mücadele etmesini desteklemek.

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV), ev hanımları ile dar gelirli kadınların yaşam kalitelerini ve ekonomik güçlerini artırmak ve gelişmelerine yardımcı olmak amacıyla kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluş. Danışmanlık, eğitim, kredi ve pazarlama desteği sunuyor.

12 19 Çiftçilik ile Uğraşan Kadın Girişimcilere Verilen Destekler
Çiftçilik ile Uğraşan Kadın Girişimcilere Verilen Destekler

Çiftçilikle uğraşan kadın girişimcilere verilen destekler arasında; finansal destek, çiftlik yönetimi eğitimleri, teknolojik destek ve çevresel destek sayılabilir. Finansal destek, özellikle kadın girişimcilerin işlerini geliştirmelerine veya yeni ürünler geliştirmelerine yardımcı olmak için kullanılabilir. Çiftlik yönetimi eğitimleri, çiftçilerin üretimlerini artırmak ve verimliliklerini arttırmak için kullanılabilir. Teknolojik destek, çiftçilerin verimliliğini artırmasına yardımcı olmak için kullanılabilir. Çevresel destek, çiftçilerin çevresel etkilerini azaltmalarına ve çevreye duyarlı üretim yapmalarına yardımcı olmak için kullanılabilir.

Kadın girişimcilerin çiftliklerini geliştirmeleri için bazı devlet ve ulusal programlar da mevcut. Bu programlar, çiftçilerin üretimlerini arttırmalarına, yeni teknolojilere uyum sağlamalarına, çevresel etkilerini azaltmalarına ve üretim verimliliğini arttırmalarına yardımcı olabilir.

TKDK’nın kontrolü altında gerçekleştirilen IPARD programı ile ilgili tarımla uğraşan kadınlara %70 hibe desteği sağlanıyor.  Beyaz, Kırmızı et üretimi, kanatlı hayvan ve süt imalatı, arıcılık ve arı ürünleri paketlemesi, örtü altı ve üstü bitki imalatı gibi daha bir çok alanda faaliyet göstermek isteyen fakat yeterli sermayesi olmayan, ekonomik zorluk çeken kadınlara, IPARD şartlarını karşılamaları durumunda TKDK tarafından hibe desteği sağlanıyor.

13 19 Çiftçilik Yapan Kadın Girişimcilere Verilen Destek Koşulları ise şöyle:
Çiftçilik Yapan Kadın Girişimcilere Verilen Destek Koşulları ise şöyle:

• Hangi alanda için başvuru yapılıyor ise o alana ait Tarım Meslek Lisesi, Ön lisans, Teknik lise, Lisans ve Yüksek Lisans, Doktora yapmış ise diploması

• 65 yaşını aşmamış olmak

• Tarım alanında faaliyet göstermek gerekmektedir.

• Bu şartlar altında başvuru yapabilirsiniz.

14 19 Kadın Girişimcilere Kredi Veren Bankalar
Kadın Girişimcilere Kredi Veren Bankalar

Türkiye’de kadın girişimcilere kredi veren bankalar: Garanti Bankası, Ziraat Bankası, Akbank, Halkbank, Vakıfbank, Yapı Kredi, Kuveyt Türk, DenizBank, ING Bank, Finansbank ve Türkiye İş Bankası.

Yeni iş kurmak isteyen girişimcilere ve kadın girişimcilere kredi veren bankalar aşağıdaki gibidir:

• QNB Finansbank Kadın İhracat Destek Kredisi

• Türkiye İş Bankası Kadın İhracat Destek Kredisi

• Akbank İşim İçin Kredi

• Garanti Bankası Kadın Girişimci Bankacılığı

• TEB Ev Hanımlarına Destek

• ING Bank Kadın Girişimci Platformu

• Halkbank Kadın Girişimci Kredisi

• Ziraat Bankası Kadın Girişimcilere Özel Destek Paketi

• Vakıflar Bankası ERBD Desteği

Bu bankalardan size en uygun olanı seçip girişimcilik işiniz için kredi çekebilirsiniz.

15 19 Kadın Girişimci Kredisi Şartları Neler?
Kadın Girişimci Kredisi Şartları Neler?

• Krediden yararlanacağınız tarih itibariyle 50 yaşını doldurmamış gerçek kişiler, toplam hisselerinin %51’i ile 50 yaşını doldurmamış bayanlar ve tüzel kişi olan bayanlar krediden faydalanabilir.

• Kredi çekerken 50 yaşını geçmemiş kişiler için yaş şartı aranmamakta.

• Krediyi alabilmek için öncelikle işyerinin kurulması gerekmekte.

• Girişimcilerin en az ilkokul mezunu olması gerekiyor.

• Tüzel kişilere ait şirketlerde, kredi vadesi boyunca kadın paylarının %51’in altına düşmemesi gerekmekter.

• Kredi başvurusunda bulunacak olan bayanların herhangi bir işyeri sahibi olmaması veya var olan iş yerinin kuruluşunun 1 yılını doldurmamış olmaması gerekmekte.

• Konutunu işyeri olarak kullanmak isteyenlerin vergi dairesine kayıt yaptırmaları ve vergi mükellefi olduklarını gösterir belge almaları gerekmekte.

16 19 e-Ticaret Kadın Girişimci Desteği
e-Ticaret Kadın Girişimci Desteği

Kadın girişimcilerin e-ticaret alanında başarılı olmalarını desteklemek için, çok sayıda farklı strateji mevcut. Örneğin, kadınlara yönelik e-ticaret kursları ve eğitimleri düzenlemek, mentorluk programları oluşturmak, kadın girişimcilerin teknolojiye erişimini kolaylaştırmak ve kadınların e-ticaret pazarlamasına yatırım yapmak gibi. Ayrıca, kadın girişimcilerin desteklenmesi için özel fonlar oluşturmak, kadın girişimcilerin finansal kaynaklara erişimini kolaylaştırmak ve ülkeler arasında işbirliği sağlamak da destekleyici politikalar olarak düşünülebilir.

81 ilde TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri ve TOBB Genç Girişimciler Kurulu kadın üyelerini dijitalleştirmek için Kadın Girişimcilere ve Kadın Kooperatiflerine özel fırsatlar ve yerelden ulusala e-ticaret desteği sağlıyor.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Genç Girişimciler Kurulu’nun kadın üyelerine özel fırsatlardan yararlanmak için http://bilgisistemi.tobbgirisimcilik.org.tr/kadingirisimci linkinden TC Kimlik Numarası ile başvuru yapılabiliyor.

17 19 En Özel Destekler
En Özel Destekler

Trendyol Kadın Girişimci Desteği

Trendyol Kadın Girişimci Desteği, kadınların girişimcilik yolculuğuna destek olmak için geliştirilmiş bir program. Kadınları destekleyen firmalar arasında yer alan Trendyol, İş ortaklarını dijitalleştirmeyi ve e-ticaret ile güçlenerek büyümeyi hedefliyor.  KOBİ’ler kendi adına kurdukları işin geleceği için planlar yapan veya %50’den fazla hisseye sahip olan, işten elde ettikleri gelirle söz sahibi olan kadınlara destek oluyor.

Trendyol kadın girişimci destekleri şu şekilde:

• Trendyol Girişimcilik Akademisinde eğitimler/  Ücretsiz mentorluk desteği.

• Networking etkinlikleri/ Teknoloji desteği.

• Finansman desteği/  %80 indirimli komisyon desteği

• Girişimcilik konferansları ve atölyeler/  Yatırımcılarla etkileşimler.

• Trendyol KOBİ destek paketi kapsamında 14 gün vade süresi ile ödeme imkanı,

• Uygulama ve site için reklam desteği

• Pazarlama/ Entegrasyon/  Eğitim desteği

• Banka kampanya desteği sunuyor.

18 19 Hepsiburada Kadın Girişimci Desteği
Hepsiburada Kadın Girişimci Desteği

Kadın girişimcileri destekleyen ilk e-ticaret platformu Hepsiburada kadın girişimci desteği bu yıl da devam ediyor.  Hepsiburada Kadın Girişimci Programı, kadın girişimcilerin ürünlerini satmaya başlamalarına ve başarılarını geliştirmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış bir program. Program, kadın girişimcilerin ürünlerini satmaya başlamalarına ve başarılarını geliştirmelerine yardımcı olmak üzere tasarlanmış ve uygulanmakta.  Program ayrıca, kadın girişimcilerin kendi  işlerini tasarlamalarına, haklarını koruyabilmelerine ve pazarlama stratejileri geliştirebilmelerine yardımcı olmak için özel eğitimler de sunuyor.

19 19 Grameen Mikrofinans Programı Kadın Girişimci Desteği
Grameen Mikrofinans Programı Kadın Girişimci Desteği

Kendi işini kurmak isteyen veya bankadan kredi almaya hakkı olmayan girişimcilere finansal hizmetler sunan bir kurum olan Türkiye Grameen Mikrofinans Programı öne çıkıyor. Bu programın şartları 5 kişilik bir ekip oluşturmak ve verilen 3 günlük eğitime katılmak. Hemen şirketinizle programa katılabilir, istediğiniz desteği alarak bir iş kadını olabilirsiniz.

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı Kadın Girişimci Desteği, Türkiye’deki kadınların girişimci faaliyetlerini desteklemek için kuruldu. Program, kadınların toplumsal ve ekonomik gelişimine katkıda bulunmak amacıyla kadınlara mikro kredi hizmetleri sağlıyor. Program kapsamında, kadınlara mikro kredi hizmetleri, eğitim ve mentorluk desteği  sunuluyor. Program ayrıca kadınların çevresel, teknolojik ve toplumsal alanlarda çalışmalarını desteklemek için ortaklıklar kurmayı da amaçlıyor.

Kadın girişimcileri destekleyen yurt dışı kuruluşlar ise şöyle:

• Cinsiyet Eşitliği kapsamında UNIFEM Fonu

•İletişim Ağı Girişimi

• Bill ve Melinda Gates Vakfı

• Coca Cola Vakfı

• Bayanlar PeacePower Vakfı

• SIYANDA Adalet Enstitüsü

• Ford Vakfı

• Mama Cash

• Tides Vakfı

• Stephen Lewis Vakfı

 

Yorumlar
Kalan Karakter 800