Kaçınmanız gereken 10 parasal hata
30’lu yaşlarınızda genel olarak yaşıtlarınızın yaptığı yaygın para hatalarından kaçınabilirseniz, finansal hayatınızın geri kalanına başarıyla devam edersiniz. İşte 30’lu yaşlarda en çok yapılan parasal hatalar!
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlWarren Buffett “Kural No. 1: Asla para kaybetmeyin. 2. Kural: 1. Kuralı asla unutmayın.” der. Bu tavsiyeyi her alanında uygulayabilirsiniz.
Finansal açıdan 30’lu yaşlarınız hayatınızın en kritik on yılıdır. 20’li yaşları geri bıraktınız ancak gelecekte finansal durumunuzu kökten iyileştirebilecek finansal strateji türlerini uygulayacak kadar da gençsiniz.
Bu hataların çoğunluğunu yapmazsanız, mali durumunuz her geçen yıl gözle görülür şekilde iyileşecektir.
20'li yaşlarınızda kötü kredi kartı kullanım alışkanlığı edindiyseniz, bu tuzaktan çıkmak biraz zor olabilir. Gelirinizin karşılayamayacağı şeyleri ödemek için kart kullanmaya alışmış olabilirsiniz. Ama artık bu alışkanlığı kırmanın zamanı geldi. Kredi kartlarını doğru kullanmaya ne kadar erken başlarsanız hayat size o kadar iyi davranmaya başlar.
Her ay kredi kartı ekstrenizin tamamını, tamamını ödeyemiyorsanız asgari tutarın mümkün olduğunca fazlasını ödeyin. Asgari tutarı ödeyerek borç sarmalından çıkamazsınız. Kredi kartınızın limit, son ödeme tarihleri size uygun mu? Kartınızın son ödeme tarihi ay sonuysa ve siz ay başında maaş aldığınız için kredi kartı borcunuzu ödemekte zorlanıyorsanız bunu bankanızla konuşun. Kredi kartınızın son ödeme tarihini yeniden belirleyin. Limitiniz kadar zengin olmadığınızın farkında olun. Limitiniz, gelirinize, borç ödeme alışkanlıklarınıza uygun değilse ve yakın zamanda kredi kartınızından taksitle büyük tutarlı bir alışveriş (mobilya, elektronik…) yapmayacaksanız bunu da değiştirebilirsiniz.
Bir ilişkinin her yönünde olduğu gibi, siz ve sevgiliniz, eşiniz konu para olduğunda da aynı sayfada olmalısınız. İkiniz de aynı finansal amaç için çalışıyorsanız, çabanızı ikiye katlar ve oraya daha hızlı ulaşırsınız.
Forbes yazarı Ginger Dean, "Yılda bir kez oturup finansal yelpazede nerede olduğunuzu görmek ve gelecek planlarını tartışmak iyi bir fikir olabilir." tavsiyesinde bulunuyor.
Büyük finansal hedefler belirlemek için yıllık toplantı yapın. Ancak, özellikle finansal planınız raydan çıkmak üzereyken, yol boyunca düzenli olarak stratejiler ve taktikler geliştirmelisiniz.
Ev alıyorsanız gelirinizin en fazla yüzde 40’ı kadar borçlanmalısınız ki, öderken zorlanmayın.
Ancak şöyle bir durum var. Satın aldığınız ev ne kadar pahalıysa, diğer birçok masraf da o kadar yüksek olacaktır.
Araba alırken sadece fiyatını düşünerek satın almaya karar vermeyin. Masraflar arabayı aldıktan sonra başlıyor. Hesaplayın, duruma göre karar verin. ‘’Ben bu arabayı ortalama dört sene sonra satarım.’’ diye düşünün. Bu arada Türkiye’de araç değiştirmeyi seviyoruz, genel olarak 1.5 senede araç değişimi yapılıyor. Araba peşinatı için kredi çekmeyin veya eş dosttan borç almayın. Daha sonra hem bu borcu hem de taşıt kredisini ödemek bütçenizi zorlayabilir.
Herkesin bir harcama zaafı vardır. Sizinki hangisi? Örnek: Abur cubur, dışarıda yeme içme, kıyafet, ayakkabı, elektronik, oyun… Bütçenizde giderlerinize uygun limit koyun. Dışarı çıkınca veya alışveriş sitesine girdiğinizde bir şeyler satın almadan önce kendi kendinize ‘İstek mi ihtiyaç mı?’ diye sorun. Anlık bir heves finansal hedeflerinizin önüne geçmemeli.
En çok vakit geçirdiğimiz beş kişinin ortalaması oluyoruz. Arkadaşlarımız kültürel, sosyal ve birçok anlamda bizi etkiliyor. Eğer harcamacı bir arkadaş grubundaysanız, siz de onlarla olabilmek için bütçenize uygun olmayan harcamalar yapabilirsiniz. Bu durumda samimiyetle konuşun. Yemeğe gideceğiniz pahalı restoran yerine daha samimi etkinlikler önerin ve yakın çevrenize tasarruflu arkadaşlar dahil edin.
Bütçe yaptınız, harcamalarını yönettiniz. Bir de paranızın çalışması lazım. Hayatımızda enflasyon gerçeği var. Biriktirdiğiniz parayı yatırımla değerlendirin. Altın, döviz, hisse senedi, gayrimenkul. Bankacınıza danışarak uygun yatırım çeşitlerinden oluşan sepet yapabilirsiniz.
Konu yatırım olduğunda dalgalı piyasalarda para kaybetmekten korkulduğu için genellikle güvenli sularda hareket ediliyor. Kendinize en uygun riski belirleyin ve paranızı değerlendirin. Risk almaktan korkmayın, risk yoksa getiri de yok. Zengin olmanın en kolay yolu sabırla yatırım yapmak. Risk almamak özellikle 30’lu yaşlarınızda yapmayı göze alamayacağınız bir hata.
İleriki yıllarınızı güvence altına almaya erkenden başlayın. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne geçin. Siz çalışırken paranız da çalışsın. En az 10 yıl ödeme ile 56 yaşınızı tamamladığınızda bu paranın ister tamamını alırsınız, ister aylık maaş olarak kullanırsınız.
Çocuklar gerçekten çok hızlı büyüyorlar ve büyüdükçe harcamalar da büyüyor. Emeklilik için para biriktirmeye çok benzer şekilde onların eğitim hayatını güvenceye almak için de planlamalar yapın.