İyi bir girişimci olma hedefi taşıyanların okuması gereken 5 kitap
Girişimciler için gelişmek adına günümüz trendlerini takip etmek çok önemli. Rekabette avantaj yakalamanın ve başarıya ulaşmanın en etkili yollarından biri girişimcilik kitaplarından geçiyor. Girişimcileri başarıya giden yolda destekleyecek en gözde kitapları sizin için derledik.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlGirişimciliğe dair kitaplar, başarıya giden yolda girişimcilere yardımcı olabilecek en değerli yoldaş. Çünkü bu kitaplarda yeni girişimcilerin başlarına gelebilecek her türlü sıkıntıyı daha önceden yaşamış ve başarılı olmuş, ünlü girişimcilerin tecrübeleri yer alıyor.
Girişimci adayları, girişimcilik kitaplarından sektörün imrenilen isimlerinin iş hayatında başarılarından ve başarısızlıklarından dersler çıkararak, iş kurmanın zorluklarını aşmalarına yardımcı olabilecek bilgileri edinebilir. Bunun için sizlere faydası dokunabilecek 5 önemli girişimcilik kitabını derledik.
Orijinaller, Adam Grant
Orijinaller, benzersizliğinizi başarılı olmak için nasıl kullanabileceğinizi araştıran bir kitap. Birçok insanda ciddi paradigma değişimi yaratabilir. Kitapta Adam Grant, zorlukların üstesinden gelen ve otoriteye başarıyla meydan okuyan bireylere dair pratik örnekler sunuyor. Grant, iyi bir fikrin nasıl fark edileceğini, iş hayatında susturulmadan nasıl konuşulacağını, harekete geçmek için doğru zamanın nasıl seçileceğini anlatıyor.
Grant, girişimcilere korku ve şüphenin nasıl yönetileceği hakkında bilgiler veriyor. Bu kitabı okuyunca fikirden daha önemli olan şeyin daha çok hata yapıp, daha çok öğrenmek olduğunu göreceksiniz. Girişimcilik yolculuğunun başında olanlara bu kitabı birkaç defa okumasını tavsiye ederiz.
Steve Jobs’la Tanışmak
Steve Jobs, o birçok girişimcinin idolü. Onu yakından tanımak isteyen girimciler, işe onun biyografisi “Steve Jobs” kitabıyla başlayabilir.
Kitap, Walter Isaacson tarafından yazıldı. Jobs ile Isaacson bu kitap için iki yıl boyunca çalıştı. Kitapta 50’ye yakın röportaj yer alıyor. Bu röportajlarda Jobs’un aile üyeleri, arkadaşları, meslektaşlarının yansıra rakiplerine de söz veriliyor. Kitap, Steve Jobs’un yakınlarıyla yapılan röportajlara dayanan son derece sürükleyici bir biyografi.
Steve Jobs, kitapta etrafındakiler tarafından saygı duyulan aynı zamanda korkulan azimli bir birey olarak karşımıza çıkıyor. Kitapta Steve Jobs bir dahi, ama birlikte çalışılması çok ama çok zor bir kişi olarak tasvir ediliyor. Biyografi türündeki bu kitap, çıktığı günden itibaren çok satanlar listesinde yerini korumayı sürdürüyor.
80/20 İlkesi
80/20 İlkesi, sonuçların yüzde 80’inin nedenlerin yüzde 20’sinden kaynaklandığı fikrini araştıran Richard Koch, tarafından yazılan bir kitap. Bu ilkeye dayanarak Koch, iş dünyasında her aksiyon kararında en önemli olan yüzde 20’lik kısmı belirleyip, ona odaklanıldığında girişimcilerin önemli ölçüde daha iyi sonuçlar elde edebileceğini savunuyor.
Kitapta 80/20 İlkesi sayesinde birey ve kuruluşların daha az çabayla daha fazlasını başarabilecekleri anlatılıyor. Richard Koch, bu ilkenin kişisel gelişim ve karar verme süreçlerine nasıl uygulanabileceğini de tartışıyor.
Kitabın ilerleyen bölümlerinde Koch, performanslarını artırmak ve daha iyi sonuçlar elde etmek için 80/20 İlkesini başarıyla uygulayan bireyler ve kuruluşlarla ilgili örnekler ve vaka çalışmaları sunuyor. Ayrıca okuyucularına pratik tavsiyeler veriyor.
Yalın Yeni Girişim
The Lean Start-up (Yalın Yeni Girişim) adlı kitabında Eric Ries, girişimcilik ve inovasyona yeni bir yaklaşım getiriyor. Ries, geleneksel iş modellerinin günümüzün hızla değişen iş ortamında artık etkili olmadığını savunuyor. Esnekliği, deneyselliği, sürekli öğrenme ve yinelemeyi vurgulayan yalın bir başlangıç yaklaşımını savunuyor.
Ries’a göre, başarının anahtarı, şirketlerin fikirlerini hızlı ve en ucuz şekilde test etmelerine olanak tanıyan minimum uygulanabilir bir ürün ortaya koymak. Ries, kitabında girişimcilere çok sayıda pratik tavsiye ve örnek olay sunuyor. İster yeni bir şirket kuruyor olun ister mevcut bir işinde değişiklik yapmak istiyor olsun.
İyiden Mükemmel Şirkete
İyiden Mükemmel Şirkete (Good to Great) adlı kitabında Jim Collins, İbaşarılı olan şirketleri rakipleriyle kıyaslıyor. Ve onları rakiplerinden ayıran nitelikleri inceliyor.
İyiden Mükemmel Şirkete’nin en önemli verilerinden biri, gelecek için ikna edici bir vizyona sahip olmanın önemi. Collins, başarılı şirketlerin nereye gitmek ve neyi başarmak istediklerine dair net bir algıya sahip olduklarını ve bu vizyonu karar alma süreçlerine ve operasyonlarına rehberlik etmek için kullandıklarını savunuyor.
Collins’e göre büyük şirketlerin bir diğer temel özelliği de doğru insanlardan oluşan bir ekip kurmaları. Collins buna ek olarak, disiplinli uygulamanın ve ilerlemeyi izlemek ve iş kararlarını bilgilendirmek için metriklerin kullanılmasının önemini tanımlıyor İyiden Mükemmel Şirkete, başarılı bir şirket kurmak isteyen herkes için çok sayıda pratik sunuyor.