İş başvurusunda ‘yalancı’ çıktık!
Küresel ekonomik krizin olumsuz etkisini yoğun hissettirdiği günümüzde bir çok çalışan maaş memnuniyetsizliğinden dolayı yeni iş arayışına giriyor. Görüşme sırasında adaylar işi alabilmek için sık sık yalana başvuruyor. Ne kadar yalan söylenebilir derseniz…
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Olİş görüşmelerinde yalan dilimizden düşmüyor. İşi alabilmek için iş görüşmelerinde adayların yüzde 50si yalan söylüyor. Küresel ekonomik krizi, pek çok çalışanı yeni ve daha iyi kazanabileceği bir iş arayışına itiyor. Bu durumda işe kabul edilme motivasyonu yüksek olan aday çalışanlar, görüşme esnasında kariyer geçmişleriyle ilgili gerçekleri “abartarak” anlatıyor. Hatta ve hatta yalan söylüyor.
StandOut CV tarafından yapılan bir araştırma geçtiğimiz yıl 42,5 milyon insanın iş görüşmesinde yalan söylediğine dikkat çekiyor.
StandOut CV tarafından ABD’de yapılan araştırmaya göre pek çok insanı iş görüşmesinde gerçeği esnetmeye iten nedenlerin başında enflasyona bağlı olarak artan maliyetler geliyor.
Totale bakıldığında çalışanların yüzde 55’i hayatlarında en az bir kere iş görüşmesi esnasında yalan söylediği görülüyor. Raporda yer alan veriler, 2022 bağlamında ele alındığında ise geçen sen 42,5 milyon kadar insanın iş görüşmesi esnasında yalan söylemiş olabileceği ortaya çıkıyor.
Erkeklerin yüzde 59,9’u iş görüşmesinde yalan söylediğini kabul ederken, kadınlarda bu oran yüzde 50,6 oluyor. Veriler her 6 çalışandan birinin özgeçmişine referans olarak hiçbir zaman var olmamış eski bir işverenin adını yazıyor Her 5 kişiden 2’si ise eğitim gördüğü okullar hakkında yanlış bilgi veriyor.
Sektörel dağılıma bakıldığında ise kariyer geçmişi hakkındaki gerçeği en çok esnetenlerin başında;
İmalat sanayi (yüzde 72)
Sağlık (yüzde 64)
Yaratıcı işler (63) geliyor.
Listeyi sırasıyla;
İşletme (yüzde 58)
Eğitim (yüzde 58)
Bilim, teknoloji ve mühendislik (yüzde 56)
Perakende (yüzde 51) takip ediyor.