İnternetten Alışveriş Yap Ama Paranı Kaptırma! - 24.03.2011
Dünyada 1 milyarın üzerinde, ülkemizde ise 32 milyon internet kullanıcısı var. Ülkenin yarısı internet kullanıyor ve internet alışverişi de katlanarak artıyor. Son altı yılda yüzde 40 arttı. İnternetten alışveriş, hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. İyi güzel de, ya dolandırılsak? İnternetten alışverişin birçok avantajı var; ev...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlDünyada 1 milyarın üzerinde, ülkemizde ise 32 milyon internet kullanıcısı var. Ülkenin yarısı internet kullanıyor ve internet alışverişi de katlanarak artıyor.
Son altı yılda yüzde 40 arttı. İnternetten alışveriş, hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. İyi güzel de, ya dolandırılsak?
İnternetten alışverişin birçok avantajı var; ev rahatlığında, çayını yudumlarken alışveriş yapma imkanı, zengin ürün çeşitliliği, fiyat karşılaştırabilme, kapıya kadar teslim, zamandan tasarruf… Bize bu kadar kolaylık sağlayan bir şeyin keyfimizi kaçırmaması için, yani güvenli internet için yapılması gerekenleri dikkatle okuyun, ne kadarını uyguluyorsunuz kendinizi test edin. ‘Midyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olma’ demiş atalarımız…
Güvenliğimizi Nasıl Sağlayacağız?
1) Şifreyi zor seç: Eskiden doğum tarihimiz, çocuğumuzun ismini yazardık. O zamanlar şifre kullanımı şimdiki gibi elzem ve çok değildi. Aman tahmini zor şifre seç.
2) Banka bilgilerini sır gibi gizle: Şifrelerini kimseye söyleme. Yazma. Cep telefonuna kaydetme.
3) E-maillere dikkat: Banka kişisel bilgilerini asla e-mail ile talep etmez. Bu e-maillere aldanma.
4) Bilgisayar önemli: Genel kullanıma açık bilgisayarlardan paralı işlem yapma, kendi şahsi bilgisayarını ya da bir arkadaşınınkini kullan.
5) İnternet erişimi: Lisanslı bir internet güvenlik programı (antivirüs) al, bilgisayarına yükle. Komşunun erişiminden girme!
6) Kart güvenliği: 3D Secure Sistemi’ni kullan. Türkiye Bankalar Birliği de bu sistemi tavsiye ediyor.
7) Kart limiti: İnternetten yapacağın alışverişler için sanal kart oluştur ya da düşük limitli bir kart tercih et. Örneğin; 200 TL’lik alışveriş için, 200 TL’lik bir sanal kart oluşturabilirsin (ortada kart yok, banka sana bir kart numarası veriyor). Bir zarara uğrasan bile limitin belli.
8) İşyeri: Tanınmış, bilinir şirketleri tercih et. İş yerinin adı doğru yazılmış olsun, harfleri tek tek kontrol et.
9) Sayfanın adres çubuğunda https:// olsun: Bu şifreleme ve güvenlik daha fazla demektir. Bilgilerin karşı taraf ve senin aranda kalır.
10) Kontrolü elden bırakma: Sürekli gelen ‘fırsat’ e-maillerine karşı bütçe kalkanını kullan, unutma, alışveriş sitelerinin akıllarındaki sen değil, cüzdanın!
Dikkat!
İnternette ödeme yaparken sitenin adres çubuğunda https:// olsun.
BDDK Uyardı
Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK), kredi kartı kullanıcılarını, dolandırıcılar konusunda uyardı: Son günlerde internet sitelerinde, kredi kartı aidat geri ödeme vaadiyle kart sahiplerinin kişisel bilgileri istenmektedir. Hiçbir banka ve BDDK, internet üzerinden kişisel bilgi istememektedir.
‘Alışveriş Yapmadan Duramıyorum, Yardım Edin’
Soru: Özlem Hanım, ben bekarım ve ailemle yaşıyorum. Sürekli yeni giysiler alıyorum, annem ise bu konuda bana çok tepki gösteriyor. Gerekli gereksiz diye düşünmeden Kıyafete para harcamaya hakikaten çok seviyorum. Ne yapmalıyım? Eda-İstanbul
Cevap: Sevgili Eda, bu birçok kadının ortak derdi, yalnız değilsin. İşte yapman gereken 7 şey:
1) Kendini keşfet: Sana alışverişi ‘vazgeçilmez’ kılan hangi his anlamaya çalış. Örneğin; rahatlama, mutluluk, sosyalleşme, güç, heyecan… Otur bir analiz yap. Samimi ol. Bu duyguları sana verebilecek bir hobin var mı? Örneğin, arkadaşlarınla spor yapmak, buluşmak gibi, bunu geliştir.
2) Para planı yap: Gelirinin ne kadarını kıyafete ayırabilirsin? Senelik kıyafet bütçen bir aylık gelirini geçmesin. Unutma, kıyafete gelene kadar bütçede gıda, ev, ulaşım, sağlık, eğitim masrafları var.
3) kıyafet planı yap: Tarzını anla. Böylece ‘tarz dışı’ giymeyeceğin şeyleri almazsın.
4) Temizlik günü yap: Son bir senedir giymediklerini, eskimişleri ayır… Arkadaşlarınla altın günü gibi ‘gardırop temizleme’ günleri yap. İnternette sat ya da hepinizinkileri bir araya getirip bir vakfa bağışlayın. ‘Birinin eskisi diğerinin yenisi.’
5) Terzi ile anlaş: İlla ben son moda olmak istiyorum diyorsan, terzi/lostra ile anlaş, eski moda giysilerini yeni modaya uydur, aksesuarla birleştir.
6) Alışveriş öncesi: Kıyafete bütçeni cüzdanına yazılı koy. Süpermarkete gider gibi liste yap. Gardırobun resmini yanında taşı (ki almadan önce alacağın giysileri kombinleyeceğin neyin var bakarsın). Yanına fikrine ve aklına güvendiğin bir arkadaşını alarak git, o seni frenler.
7) Alışverişte: 10 saniye testi yap. Kasaya gitmeden önce kıyafeti eline al. İstek mi ihtiyaç mı 10 saniye düşün. Sadece ucuzlukta diye, elbet bir gün giyerim mantığıyla alışveriş yapma. O indirimler hep olacak!
Unutma, kıyafet seni değil sen kıyafeti taşıyacaksın. Giysilere ruh, enerji, güzellik veren bizleriz. Bizi biz yapan da kendi güzelliğimiz değil mi?
Yüzde Yüz Güvenlik Yok
Soru: Kredi kartlarımla internetten alışveriş yaparken “Yalnızca güvenli olan web sayfası içeriğini görüntülemek ister misiniz?” yazılı bir uyarı çıkıyor. Bu, kredi kartı bilgilerim riske mi giriyor demek? Gül-Manisa
Cevap: Sevgili Gül, internette yüzde yüz güvenlik diye bir şey yok, ancak maksimum tedbiri alarak kendimizi koruyabiliriz. Bu uyarı seni güvenli olmayan bir siteden güvenli olan bir siteye aktardığını belirtiyor. İnternet ortamında kredi kartı gibi şahsi bilgilerini paylaşırken, internet tarayıcının sağ tarafında küçük bir asma kilit gördüğün yani güvenlik sertifikası olan ve ‘3D Secure’ güvenlik sistemine sahip siteleri kullanmanı öneririm.
3D Secure Sistem Nedir?
* Kart sahibi kartını internet bankacılığı kanalıyla bankasına kaydettirir. Kartına bağlı bir şifre ve güvenlik soru-cevabı tanımlar.
* Kart sahibi, sisteme uyumlu sanal işyerinde alışverişini yapar ve ödeme bölümüne geçer.
* Kart sahibinin karşısına, bankası tarafında, işlem şifresini soran bir ekran açılır.
* Kart sahibi şifresini girerek işleme devam eder. Şifre, banka tarafından doğrulanınca işlem tamamlanır.